Kližan odvrátil šesť mečbalov a postúpil cez Dolgopova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan vyradil favorizovaného Nišikoriho
Slovenský tenista Martin Kližan vyradil Japonca Kei Nišikoriho nasadeného ako deviateho za 117 minút 7:6 (4), 6:1, 6:2. Foto: SITA/AP

BRISBANE 7. januára (WEBNOVINY) – Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil v stredajšom zápase osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Suncorp Brisbane International v austrálskom Brisbane (dotácia 494 310 USD, tvrdý povrch Plexicushion) nad Ukrajincom Alexandrom Dolgopolovom nasadeným ako siedmym za 147 minút tesne 1:6, 7:6 (6), 7:6 (7). Odvrátil dovedna šesť mečbalov, z nich štyri v rade v tajbrejku druhého setu.

Dvadsaťpäťročnému Bratislavčanovi Kližanovi sa v druhom dejstve napokon nevypomstilo, že premrhal náskok 5:2 na gemy vrátane jedného setbalu pri vlastnom servise v deviatej hre. V rozhodujúcej časti vyrovnal z 2:4 na 4:4 na gemy. V neskoršom ďalšom tajbrejku tejto drámy si poradil s bezprostrednou hrozbou vyradenia na príjme pri skóre 6:7, vymazal aj následnú šiestu šancu súpera a potom premenil hneď úvodnú vlastnú. Nezastavilo ho ani 16 es ukrajinskej niekdajšej trinástky hodnotenia (v porovnaní so 4 svojimi). Paradoxom je, že nazbieral až o 25 loptičiek menej (97:122).

Dnes to bol veľmi ťažký zápas. Od začiatku som bol dole, ´Dolgi´ hral lepšie a ja som robil veľmi veľa hlúpych chýb. Chýbal mi rytmus, a preto to bolo na začiatku také jednoznačné preňho. V tajbrejku druhého setu som prehrával 2:6, no určite aj so štipkou šťastia sa mi podarilo vyhrať. V treťom som bol opäť mínus brejk, ale bojoval som ako vždy do konca a tentoraz sa to veľmi vyplatilo. Nehral som až tak dobre, bolo tam veľmi veľa nevynútených chýb. Za tú snahu a obrat si však myslím, že som si dnes výhru zaslúžil,“ citoval Kližana web Tennis-Arena, Slovák na to upozornil prostredníctvom svojej oficiálnej facebookovej prezentácie.

Zverenec Martina Damma Kližan nadviazal proti 26-ročnému Dolgopolovovi, 23. vo svetovom rebríčku, na triumf 4:6, 6:1, 7:5, ktorý dosiahol v sezóne 2010 na antuke v marockej Casablance. Už má istotu prémie 12 990 USD a 45 bodov do renkingu, v ktorom figuruje na 34. priečke. V areáli Queensland Tennis Centre výrazne prospieva svojej ambícii dostať sa medzi 32 nasadených na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára – 1. februára).

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa medzi najlepšími ôsmimi stretne s bulharskou štvorkou tohto podujatia Grigorom Dimitrovom, ktorý v osemfinále vymazal dva mečbaly Francúza Jérémyho Chardyho v tajbrejku tretieho setu – 3:6, 6:4, 7:6 (8). Bude to premiérový vzájomný duel. Dvadsaťtriročný Dimitrov je na 11. mieste v rebríčku.

Dvojhra – 2. kolo (osemfinále):

Martin Kližan (SR) – Alexandr Dolgopolov (Ukr.-7) 1:6, 7:6 (6), 7:6 (7) za 147 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexandr DolgopolovMartin Kližan