Obrazom: Cibulková postúpila do osemfinále Australian Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dominika Cibulková
Slovenská tenistka Dominika Cibulková počas zápasu tretieho kola Australian Open, v ktorom porazila Francúzku Alizé Cornetovú za 114 minút 7:5, 6:2. Melbourne, 24. január 2015. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 24. januára (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila do osemfinále dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaii sezóny Australian Open v Melbourne.

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

Nasadená jedenástka a vlaňajšia finalistka Cibulková si v sobotňajšom súboji 3. kola poradila s Francúzkou Alizé Cornetovou za 114 minút 7:5, 6:2. Jej súperkou v boji o postup do štvrťfinále bude Bieloruska Viktoria Azarenková, ktorá zdolala Češku Barboru Záhlavová-Strýcová (25.) 6:4, 6:4. Azarenková je šampiónka z Melbourne z rokov 2012 a 2013.

Obrazom: Cibulková porazila Cornetovú, je v osemfinále Australian Open

Cibulková ničila Cornetovú forhendom

Cibulková (10. v rebríčku WTA) predviedla proti Cornetovej (19.) solídnu hernú kvalitu, ale najmä neochvejnú bojovnosť. V prvom sete sa dostala zo stavu 3:5 a dovedna šiestich setbalov súperky, v úvode druhého dejstva zasa prehrávala 0:2 a čelila podaniu Francúzky.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Australian Open

Dvadsaťpäťročná Slovenka dominovala vo víťazných úderoch 27:19 a premenila 6 z 13 brejkových príležitostí. Zaostala v esách (0:3), ale urobila menej nevynútených chýb (30:37). Cibulková ma za postup do osemfinále istú prémiu 175 000 AUD a 180 bodov do rebríčka.

„Považujem to za veľmi cenné víťazstvo, lebo sme obe predviedli tenis vysokej úrovne a bol to zrejme náš najkvalitnejší vzájomný zápas. Ona začala veľmi agresívne, snažila sa ma odtláčať z kurtu, forhendom dostať za základnú čiaru a potom tlačiť bekhendom. Musela som byť silná fyzicky aj mentálne. Vedela som sa dostať naspäť do dvorca po jej ťažkých liftovaných úderoch a postupne aj k svojej hre. V zápase som sa postupne zlepšovala, ničila som ju forhendom a niektoré výmeny boli neuveriteľné s množstvom ´hitov´,“ uviedla Dominika Cibulková v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá.

V debli neuspela

K jednému z rozhodujúcich momentov zápasu, keď v prvom sete prehrávala 3:5 a otočila na 7:5, Cibulková podotkla:

„V prvom sete som ju niektorými ľahkými chybami zbytočne dostala na koňa a potom ju bolo treba z neho zosadiť. Za stavu 3:5 mi napadlo, že vlani v Miami som s ňou prehrávala 2:5 a 0:40 a podarilo sa mi to otočiť. Povedala som si, že jej to nedám ani za nič. Ani si nepamätám, kedy som naposledy odvrátila toľko setbalov. Po stretnutí sme boli všetci v tíme veľmi šťastní, že to vyšlo. Moja fyzioterapeutka bude mať so mnou veľa práce, lebo dovedna so štvorhrou som strávila na kurte štyri a pol hodiny a už mám toho pomerne dosť.“

V spomínanej sobotňajšej štvorhre Cibulková spoločne s Belgičankou Kirsten Flipkensovou prehrali s trojkami „pavúka,“ Ruskami Jekaterinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou, za 135 minút 4:6, 7:5, 2:6. Odnášajú si spoločnú prémiu 23 000 AUD.

Cornetová si vyčíta zaváhania

Cibulková sa v ôsmej účasti na Australian Open dostala tretíkrát do osemfinálového 4. kola dvojhry , okrem úspešného vlaňajška tam bola aj v roku 2009. Svoju bilanciu v zápasoch 3. kola na grandslamových turnajoch si zverenka Mateja Liptáka vylepšila na 7 víťazstiev – 11 prehier. V súbojoch s 25-ročnou Cornetovou zostala stopercentne úspešná: 4 zápasy – 4 víťazstvá. Maximom Francúzky v Melbourne zostáva 4. kolo z roku 2009. Vlani sa lúčila rovnako ako teraz v 3. kole, keď nestačila na Rusku Mariu Šarapovovú.

„Pociťujem frustráciu, lebo v prvom dejstve som držala opraty, mala som šesť setbalov, ale nepodarilo sa mi premeniť ani jeden z nich. Samozrejme, že do zvyšku zápasu to dosť ovplyvnilo môj výkon. Naopak, súperke to dodalo krídla. Veď získala set, ktorý azda desaťkrát mohla prehrať. Mala som problémy vyrovnať sa s razanciou jej úderov, ktorým nechýbala ani dĺžka. Navyše, k tomu Dominika predvádzala kvalitnú obranu. V druhom sete som síce začala brejkom na 2:0, ale nedokázala som ho potvrdiť. Až do konca som síce verila v možnosť úspechu, ale všetky tie premrhané príležitosti ma zrazili. Proti hráčke jej kalibru som si dovolila trestuhodne veľa zaváhaní,“ citoval Cornetovú denník L´Equipe.

Dvojhra žien – 3. kolo:

Dominika Cibulková (SR-11) – Alizé Cornetová (Fr.-19) 7:5, 6:2 za 114 minút (68, 46)

Prvý set trval 68 minút a nebolo to jednotvárne prehadzovanie loptičky. V treťom geme predviedla francúzska hráčka pri prvom brejkbale súperky v zápase dvojchybu a Cibulková viedla 2:1. Potom však prišlo viacero zbytočných chýb z rakety slovenskej hráčky a razom bolo 2:3. Cornetová umne menila rytmus a nedovoľovala súperke dostať sa do potrebného útočného tempa. Za stavu 3:4 podávala Cibulková a čelila brejkbalom, ktoré boli dôsledkom aktivity jej súperky. S prvým si ešte poradila vďaka víťaznému krížnemu forhendu, ale pri druhom vyhodila loptičku za bočnú čiaru – 3:5.

Nasledovala desaťminútová dráma s piatimi zhodami, v ktorej Cibulková premenila tretí brejkbal, ale predtým odvrátila štyri setbaly súperky. Tento moment slovenskú jednotku mal psychicky nakopnúť, ale Francúzka napriek tomu mala ďalšie šance na ukončenie prvého dejstva. Piaty setbal jej pripravila Slovenka sama dvojchybou, ale zmazala ho siedmym forhendovým „winnerom“. Pri šiestom setbale francúzska hráčka tesne vyhodila loptičku mimo kurtu. Neskôr pri gembale si Cibulková pomohla nábehom k sieti a úspešne ho aj zrealizovala – 5:5.

Set sa prehupol do druhej hodiny, keď si slovenská hráčka utvorila tri brejkové príležitosti na 6:5. Hneď prvú premenila ukážkovým forhendom po čiare do rohu kurtu. V tej chvíli Cibulková viedla na víťazné údery 16:8 a na gemy 6:5. Logickým vyústením predchádzajúcich minút boli prvé dva setbaly na rakete slovenskej hráčky. Hneď prvý bol aj premenený, keď Cibulková uštedrila Cornetovej po returne nechytateľný forhendový „klinec“ do rohu kurtu – 7:5.

Dominika Cibulková postúpila do osemfinále Australian Open
Foto: SITA/AP
V úvode druhého setu Cornetová ušla na 2:0, ale viac jej Cibulková nedovolila. Najprv si vzala odovzdané podanie naspäť a potom po odvrátení troch hrozieb na 1:3 vyrovnala na 2:2. Emotívna dráma pokračovala. V piatom geme Cibulková vymazala tri Cornetovej gembaly za stavu 0:40 a neskôr ešte jeden, kým premenila druhú možnosť na brejk.

Premieňanie brejkbalov bolo „Achillovou pätou“ oboch hráčok, ale Slovenka krívala o čosi menej. V ďalšom geme Cibulková takmer zopakovala súperkinu chybu, keď viedla 40:0 a potom pustila Francúzku k brejkbalu. Nakoniec si však poradila a po tesnom ´oute´ z rakety Cornetovej zvýšila na 4:2.

Bol to zrejme rozhodujúci moment, keď sa zápas definitívne preklopil na stranu svetovej desiatky. Dvadsiaty piaty víťazný úder Cibulkovej znamenal šiesty brejk a zvýšenie na 5:2. Za stavu 40:15 pri svojom podaní slovenská hráčka premenila hneď prvý mečbal.

Štvorhra žien – 2. kolo:

Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová (Rus.-3) – Dominika Cibulková, Kirsten Flipkensová (SR/Belg.) 6:4, 5:7, 6:2 za 135 minút

Dominika Cibulková postúpila do osemfinále Australian Open
Foto: SITA/AP
Dominika Cibulková postúpila do osemfinále Australian Open
Foto: SITA/AP
Dominika Cibulková postúpila do osemfinále Australian Open
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alizé CornetováDominika CibulkováJekaterina makarovováJelena VesninováKirsten FlipkensováViktoria Azarenková