Video: García-López nezastavil Wawrinku, uspel aj Djokovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obhajca trofeje Wawrinka už je vo štvrťfinále
Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka v osemfinálovom zápase proti Španielovi Guillermovi Garcíovi-Lópezovi, Australian Open, Melbourne, 26. Jan., 2015. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 26. januára (WEBNOVINY) – Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal piatym štvrťfinalistom dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne, prvým z pondelka.

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

Obhajca trofeje zvíťazil v osemfinálovom 4. kole nad Španielom Guillermom Garcíom-Lópezom za 3:02 h 7:6 (2), 6:4, 4:6, 7:6 (8). Štvrtý muž svetového rebríčka ATP Wawrinka sa medzi najlepšími ôsmimi stretne s päťkou pavúka Japoncom Keiom Nišikorim, ktorý vyradil nasadenú deviatku Davida Ferrera.

Hrozil aj piaty set

Zverenec Magnusa Normana Wawrinka v otváracom sete dva razy predviedol okamžitý rebrejk vrátane prijímania proti prehre v tomto dejstve za stavu 4:5. V tajbrejku získal všetky body od skóre 3:2. V druhej časti stačil víťazovi prípravného podujatia v indickom Chennai brejk na 2:1.

Obrazom: Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Australian Open

V treťom sete premrhal Švajčiar náskok 4:2 po brejku z tretej hry. Vo štvrtom dejstve odvrátil favorit hrozbu straty servisu na 3:5, v deviatom geme sám nevyužil príležitosť na returne. V tajbrejku okamžite klesol na 0:5 a zdalo sa, že 31-ročný 37. muž renkingu García-López si vynúti rozhodujúcu časť, ale Španielovi napokon nestačil náskok 6:2 a potom ani piaty setbal (8:7 a servis).

Dvadsaťdeväťročný rodák z Lausanne Wawrinka dominoval na esá 15:5. Pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 70:61 v porovnaní s hodnotami 34:32 jasne vypovedá o tom, na koho rakete bola v Margaret Court Arene iniciatíva. Švajčiar zvládol tri štvrtiny zo 40 zákrokov pri sieti.

Video: Wawrinka úspešne zvládol aj ďalšiu prekážku v ceste za obhajobou titulu

https://www.youtube.com/watch?v=ylKwjs7MMaI

Wawrinka sa teší z postupu

„Počnúc prvým setom to dnes bolo naozaj veľmi ťažké. O to viac, že som si to sám skomplikoval od vedenia 2:0 na sety a brejku k tomu. Celkovo mal zápas dobrú úroveň. Som rád, že som ďalej. Je príjemné môcť sa na tomto podujatí radovať z postupu do nasledujúceho kola,“ povedal Wawrinka v interview ešte na kurte.

Wawrinka upravil v štatistike proti Garcíovi-Lópezovi na 7:3. Revanšoval sa mu za šokujúci nezdar 4:6, 7:5, 2:6, 0:6 z 1. kola vlaňajšieho antukového rovnako významného Roland Garros. Priamo na AO pripomenul triumf 6:3, 6:3, 6:2 z 1. kola edície 2010.

Djokovič pokoril Mullera

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič 23. raz v rade postúpil do štvrťfinále dvojhry na grandslamovej úrovni. V pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola na Australian Open v Melbourne zdolal Luxemburčana Gillesa Mullera, 42. v renkingu ATP, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 125 minút 6:4, 7:5, 7:5. Čelil druhému 31-ročnému ľavákovi za sebou, v sobotu v 3. kole prekonal Španiela Fernanda Verdasca.

Miestny šampión zo sezón 2008, 2011, 2012 a 2013 Djokovič sa v osmičke stretne s Kanaďanom Milosom Raonicom. Proti 24-ročnému 8. mužovi hodnotenia má „Nole“ štatistiku 4:0. Naposledy triumfoval 6:2, 6:3 vlani na jeseň v hale Palais Omnisports v Paríži Bercy.

Z hľadiska kvality servisu mojich súperov je to čoraz ľahšie,“ ironicky skonštatoval 27-ročný Belehradčan Djokovič a dodal: „Milos patrí podľa podania do Top 3 na okruhu s Ivom Karlovičom a Johnom Isnerom. V tom servise je jeho veľká prednosť, nechýba mu však ani herná konzistencia. Sme kamaráti, dlho sa poznáme, často spolu trénujeme, hovoríme rovnakým jazykom. Patrí medzi 3 – 4 členov novej generácie vychádzajúcich hviezd, už je etablovaných tenistom Top 10. Musím returnovať lepšie ako dnes,“ predznamenal Djokovič, ktorý vo štvrťfinále na GS nechýbal od parížskeho Roland Garros 2009, vtedy ho v 3. kole zastavil Nemec Philipp Kohlschreiber.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Australian Open
Foto: SITA/AP

Mullerovo podanie sa ťažko čítalo

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič bol proti obávanému bombardérovi Mullerovi na esá lepší 13:7, vo „winneroch“ vynikol 46:37 a urobil citeľne menej nevynútených chýb – 16:31. Zvládol 14 z 18 zákrokov pri sieti, súper 29 zo 47. Srb zužitkoval 3 z 11 brejkbalov, Luxemburčan ani jeden zo štyroch, všetky mal v piatej hre tretieho setu, prvé dva za sebou.

S Gillesom som nikdy predtým nehral. Nevedel som teda úplne presne, čo od tohto zápasu očakávať, hoci jeho hru poznám. Bol vo finále prípravného podujatia v Sydney, tu zdolal hráčov Top 15 Johna Isnera a Roberta Bautistu-Aguta. V ostatných sezónach ho potrápili zdravotné problémy, ale má veľké skúsenosti. Celkovo je to kvalitný tenista, ktorý sa opiera o servis. Je však dobrý aj v hre od základnej čiary. Pociťoval som teda značný rešpekt. Jeho podanie sa mi čítalo ťažko. Mal som šťastie, že mi vychádzal môj servis, keď som to najviac potreboval,“ uznal Djokovič v rozhovore s Jimom Courierom ešte na kurte po tom, ako fanúšikom zaželal pekný sviatok Australia Day.

Video: Novak Djokovič si poradil s Mullerom

https://www.youtube.com/watch?v=QXbNcMvWUNs

Víťaz 48 turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni Djokovič sa môže stať druhým mužom v histórii s minimálne piatimi trofejami na južnej pologuli. Austrálčan Roy Emerson triumfoval 6-krát. Okrem „Noleho“ majú 4 tituly z Grand Slamu Ázie a Pacifiku aj Roger Federer, Andre Agassi, Jack Crawford a Ken Rosewall.

Držiteľ siedmich singlových primátov z Majors Djokovič minulý rok pri rieke Yarra prehral vo štvrťfinále so Švajčiarom Stanom Wawrinkom, neskorším šampiónom. Do tejto sezóny vstúpil štvrťfinálovou účasťou v katarskej Dauhe. Medzičasom sa liečil z virózy. Na Australian Open je bez manželky Jeleny a 3-mesačného synčeka Stefana.

Výsledky pondelňajších stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na Australian Open

– 19. januára – 1. februára, celková dotácia 40 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):

Novak Djokovič (Srb.-1) – Gilles Muller (Lux.) 6:4, 7:5, 7:5

Kei Nišikori (Jap.-5) – David Ferrer (Šp.-9) 6:3, 6:3, 6:3

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Guillermo García-López (Šp.) 7:6 (2), 6:4, 4:6, 7:6 (8)

Milos Raonic (Kan.-8) – Feliciano López (Šp.-12) 6:4, 4:6, 6:3, 6:7 (7), 6:3

Dvojice vo štvrťfinále dvojhry mužov (zhora podľa „pavúka“):

Novak Djokovič (Srb.-1) – Milos Raonic (Kan.-8)

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Kei Nišikori (Jap.-5)

Tomáš Berdych (ČR-7) – Rafael Nadal (Šp.-3)

Andy Murray (V. Brit.-6) – Nick Kyrgios (Aus.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andre AgassiAndy MurrayDavid FerrerFeliciano LópezGilles MullerKei NišikoriMilos RaonicNick KyrgiosNovak DjokovičPhilipp KohlschreiberRafael NadalRoger FedererStan WawrinkaStanislas WawrinkaTomáš Berdych