Video: Berdych zničil Nadala, uštedril mu aj kanára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Berdych
Berdych prekonal Nadala na Australian Open. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 27. januára (WEBNOVINY) – MELBOURNE 27. januára (WEBNOVINY) – Český tenista Tomáš Berdych po sérii 17 nezdarov konečne zdolal Španiela Rafaela Nadala. V utorok vo štvrťfinále dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne vynikol za 133 minút až zarážajúco ľahko 6:2, 6:0, 7:6 (5).

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

V semifinále bude Berdych nasadený ako siedmy čeliť trojnásobnému miestnemu finalistovi Andymu Murraymu, ktorý zdolal domáceho hráča Nicka Kyrgiosa za 125 minút 6:3, 7:6 (5), 6:3. Nad Britom vedie 6:4.

Štvrťfinálové súboje Novak Djokovič (Srb.-1) – Milos Raonic (Kan.-8) a Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Kei Nišikori (Jap.-5) v hornej časti „pavúka“ sú na programe v stredu. Líder renkingu Djokovič vedie nad Raonicom 4:0, obhajca trofeje Wawrinka má s Nišikorim bilanciu 2:1.

Obrazom: Najkrajšie momenty z deviateho dňa Australian Open

Berdych mal dobrú taktiku

Ak by Berdych inkasoval od miestneho šampióna spred šiestich rokov Nadala 18. prehru v rade, bol by to nový negatívny rekord tzv. otvorenej éry. Český finalista Wimbledonu 2010 však znížil v bilancii zo vzájomných konfrontácií na 4:18. O rok mladšieho ľavorukého Malorčana prekonal premiérovo od jesene 2006, keď sa mu to podarilo v Madride ešte na tvrdom povrchu v hale namiesto terajšej jarnej antuky. Dvadsaťdeväťročný zverenec Daniho Vallverduho Berdych bol medzi najlepšou štvorkou na južnej pologuli aj vlani.

Video: Nadal nezobral Berdychovi ani set

https://www.youtube.com/watch?v=VWsbmYm8Q64

Rodák z Valašského Meziříčí Berdych dominoval v Rod Laver Arene na esá 10:3 (navyše, dvojchyby 0:6), vo „winneroch“ bol lepší 46:24, zároveň urobil menej nevynútených chýb – 21:26. Premenil polovicu z desiatich brejkbalov a sám odvrátil všetky štyri hrozby, ktorým čelil.

Obrazom: Dominika Cibulková v skvelom osemfinále zdolala Viktoriu Azarenkovú

„Mal som dobrú taktiku a podarilo sa mi naplniť ju. V tom spočíval rozdiel oproti predchádzajúcim vzájomným stretnutiam. Keď čelíte ´Rafovi´, musíte byť naplno v dianí od prvej loptičky. Hráte totiž s jedným z najlepších tenistov všetkých čias, treba teda očakávať, že niečo predvedie,“ povedal dvojnásobný spoludržiteľ Davisovho pohára Berdych podľa twitterového konta podujatia a dodal: „Cieľom je vrchol. Je však nevyhnutné vykonať všetky kroky na ceste k nemu. Cítim sa byť silný a pripravený, chcem to celé zvládnuť až do triumfálneho konca. Dostal som sám seba do najlepšej možnej pozície.“

Odporúčame aj:

Obrazom: Najkrajšie momenty z deviateho dňa Australian Open

Šarapovová a Makarovová sú v semifinále Australian Open

Tereza Mihalíková na Australian Open vyradila dvojku pavúka

Cibulkovej stávkové kancelárie neveria, favoritkou je Serena

Serena Williamsová chytila virózu, Cibulkovú nesmie podceniť

Video: Cibulková zdolala v osemfinále Australian Open Azarenkovú

Obrazom: Cibulková ničila bieloruskú sirénu krutými údermi

Serena Williamsová chytila virózu, Cibulkovú nesmie podceniť

Obrazom: Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Australian Open

Video: García-López nezastavil Wawrinku, uspel aj Djokovič

Video: Venus inšpiruje sestra Serena, vyradila Radwanskú

Kužmová si v Melbourne zahrá osemfinále, súperke dala kanára

Video: Podávač schytal delové podanie priamo medzi nohy

Nadal nemal svoj deň

Víťaz 14 grandslamových turnajov Nadal odmietol akékoľvek výhovorky: „Som v poriadku. Jednoducho to nebol môj deň. Patril súperovi, ktorý zahral lepšie ako ja. Pred tretím setom som nehral so správnou sebaistotou a intenzitou, pozične som zaostával, dával som prikrátke údery. Po návrate z maródky pritom nemôžete očakávať, že počas zápasov dokážete nejako výraznejšie vystupňovať svoj výkon. Proti chalanom kvalít Berdycha si potrebujete počínať dobre, je to top hráč. Je len začiatok sezóny a ja musím byť pripravený akceptovať všetky predstaviteľné situácie.“

Španielsky tretí muž hodnotenia mal v treťom sete dva brejkbaly na 5:4 (po tom, ako sám eliminoval jeden za stavu 3:4). Pri vlastnom servise v dvanástej hre vymazal dva mečbaly za sebou a ešte si vynútil tajbrejk, v ňom však rýchlo klesol na 0:2 a od skóre 1:2 dokonca na 1:5. Ešte upravil na 4:5, lenže vtedy znova utrpel minibrejk a potom odvrátil už iba mečbal pri svojom podaní, ten dovedna štvrtý nie.

Bývalý líder hodnotenia Nadal inkasoval na veľkej štvorke tretieho „kanára“ (0:6). Predtým to bolo od Američana Andyho Roddicka v 2. kole US Open 2004 a od Švajčiara Rogera Federera vo finále Wimbledonu 2006.

V 17 dueloch za sebou okrem Berdycha s Nadalom v Open Ere prehrali aj Vitas Gerulaitis s Björnom Borgom, Tim Mayotte s Ivanom Lendlom a Jimmy Connors tiež s Lendlom.

Najkrajšie momenty z deviateho dňa Australian Open
Foto: SITA/AP

Murray súpera nepodcenil

Dobyvateľ US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray postúpil do svojho 15. semifinále na veľkej štvorke. Proti Austrálčanom má na hlavnej profesionálnej úrovni skóre 11:0. Devätnásťročný Kyrgios (53.) sa nestal prvým domácim semifinalistom od sezóny 2005, v ktorej Lleyton Hewitt napokon bol až vo finále.

Zverenec Todda Larkhama sa nerevanšoval rodákovi zo škótskeho Dunblane za prehru dva razy 2:6 z vlaňajšieho augustového kanadského Toronta. „Vedel som, že súpera nesmiem ani náhodou podceniť. Podmienky boli zradné, snažil som sa využiť ich v môj prospech. Myslím si, že sa mi to značne dobre podarilo,“ citovalo Murrayho twitterové konto turnaja.

„Je príjemné byť v takto neskorom štádiu grandslamového podujatia. Znova som si dokázal dodať príležitosť takého typu,“ uviedol Murray, ktorý po operácii chrbta z jesene 2013 bol do začiatku aktuálnej sezóny v piatich štvrťfinále na GS, v takomto štádiu však uspel iba na Roland Garros. Pri rieke Yarra minulý rok v osmičke nestačil na Švajčiara Rogera Federera.

Veľká jazda Kyrgiosa

Držiteľ 31 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Murray dosiahol na Australian Open svoj 38. zápasový úspech, čím sa v historickej štatistike v Open Ere dotiahol na 9. pozíciu k Američanovi Andymu Roddickovi. Vedie Federer (75:12), ôsmy je Juhoafričan Wayne Ferreira (39:14).

V súvislosti s Murraym stále platí, že najnižšie renkingovo postaveným súperom, ktorý ho premohol na AO, je už od roku 2006 Argentínčan Juan Ignacio Chela, 51. v hodnotení. Brit vtedy debutoval.

„Bola to veľká jazda. Stresujúca, ale užil som si ju. V súvislosti s Murraym je neuveriteľné, koľkokrát dostane loptičku nazad. Všetci členovia ´Big 4´ sú neskutoční a na inej úrovni,“ uznal Kyrgios, v Melbourne Parku víťaz dvojhry juniorov zo sezóny 2013. Medzi seniormi bol v grandslamovom štvrťfinále už na vlaňajšom Wimbledone. Teraz sa stal prvým tínedžerom s dvoma grandslamovými štvrťfinále na konte od roku 2001, keď to predviedol Federer.

Video: Murray porazil Kyrgiosa

https://www.youtube.com/watch?v=q7rDiXHOH8c

Kyrgios sa vo veku 19 rokov a 280 dní stal najmladším štvrťfinalistom na južnej pologuli od roku 1990, keď sa to podarilo Andrejovi Čerkasovovi (19 rokov a 208 dní). Austrálčan bol len 9. tínedžerom vo štvrťfinále „Happy Slamu“ v otvorenej ére, tretím domácim po Bradovi Drewettovi (1976) a Patovi Cashovi (1982 a 1984). V pondelok sa ocitne v Top 35.

Držiteľ Newcombovej medaily pre austrálskeho Hráča roka 2014 Kyrgios pritom po zrušení štartu na Hopmanovom pohári v Perthe a prehre v 1. kole v Sydney dal otáznik nad svoju účasť pre problémy s chrbtom aj kolenom. Vlani v Melbourne Parku prehral v 2. kole s Francúzom Benoitom Pairem z náskoku 2:0 na sety.

Sprievodnou pikantériou súboja úradujúceho olympijského víťaza z Londýna 2012 Murrayho s finalistom Wimbledonu 2010 Berdychom bude fakt, že Čecha trénersky vedie Dani Vallverdu, ešte vlani člen Britovho realizačného štábu. Dvadsaťsedemročný zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray zaostáva v štatistike zo vzájomných súbojov 4:6 po minisérii dvoch dvojsetových nezdarov. O dva roky starší Berdych sa v rámci tejto rivality pokúsi nadviazať na triumf 6:3, 6:4, ktorý dosiahol v auguste 2013 v americkom Cincinnati.

Dvojhra mužov – štvrťfinále (dolná polovica žrebu):

Tomáš Berdych (ČR-7) – Rafael Nadal (Šp.-3) 6:2, 6:0, 7:6 (5) za 133 minút

Andy Murray (V. Brit.-6) – Nick Kyrgios (Aus.) 6:3, 7:6 (5), 6:3 za 125 minút

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov (horná polovica žrebu):

Novak Djokovič (Srb.-1) – Milos Raonic (Kan.-8) / začiatok o 9.30 h SEČ (bilancia: 4:0)

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Kei Nišikori (Jap.-5) / začiatok nie pred 4.00 h SEČ (bilancia: 2:1)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy MurrayDominika CibulkováKei NišikoriLleyton HewittMilos RaonicNick KyrgiosNovak DjokovičRafael NadalStan WawrinkaTomáš Berdych