Mihalíková má na dosah finále Australian Open, Molčan trofej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Australian Open
Foto: SITA/AP

MELBOURNE 29. januára (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Tereza Mihalíková postúpila už do semifinále dvojhry junioriek na grandslamových Australian Open v Melbourne. Zverenkyňa Jána Studeniča zvíťazila vo štvrtkovom štvrťfinále súťaže dievčat nad takisto nenasadenou Kanaďankou Charlotte Robillardovou-Millettovou za 65 minút jasne 6:2, 6:2.

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

Najväčšie uznanie si zaslúži za medzihru

„Tereza podala veľmi zodpovedný výkon, mohla sa spoľahnúť na svoj servis i returny. Najväčšie uznanie si však zaslúži za medzihru,“ referoval kouč Studenič podľa webu STZ. Slovenka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 24:19, Kanaďanka 10:28.

Šestnásťročná rodáčka z Topoľčian Mihalíková bude medzi najlepšími štyrmi čeliť ďalšej nenasadenej hráčke, Belgičanke Greet Minnenovej. V druhom semifinále sa stretnú Britka Katie Swanová a Maďarka Dalma Gálfiová.

Mihalíková figuruje na 56. priečke v tzv. juniorskom kombinovanom renkingu ITF, o rok staršej Minnenovej patrí 45. pozícia. Ešte spolu nehrali. Slovenka bola vlani spolu s Viktóriou Kužmovou a Tamarou Kupkovou členkou reprezentačného tímu do 16 rokov, ktorý si vybojoval striebro na MS ITF tejto vekovej kategórie, Junior Fed Cupe v mexickom San Luis Potosí. Presne v tomto zložení triumfovali v sezóne 2012 na MS družstiev dievčat do 14 rokov v českom Prostějove.

Molčan má v debli satisfakciu

Členka TK Slávia SPU Nitra Mihalíková v singli už o dve kolá prekonala svoj miestny aj celkový rekord na Majors zo sezóny 2014. Vlani bola aj vo finále štvorhry dievčat na newyorských US Open s Bieloruskou Verou Lapkovou, s ktorou minulý týždeň triumfovala na prípravnom podujatí v Traralgone. V Melbourne v stredu prehrali vo štvrťfinále debla s Češkami Miriam Kolodziejovou a Markétou Vondroušovou.

Už do finále štvorhry juniorov sa prebojoval Alex Molčan. S Poliakom Hubertom Hurkaczom ako osmičky „pavúka“ zvíťazili vo štvrtkovom semifinále nad srbsko-americkou dvojicou Miomir Kecmanovič, Michael Mmoh nasadenou ako treťou za 88 minút tesne 6:7 (9), 7:6 (0), 10:2 (zápasový tajbrejk). O trofej budú hrať s domácim tandemom Jake Delaney, Marc Polmans.

„V singli som mal krutý žreb prvého kola, tak mám v debli satisfakciu. V Melbourne sa mi hrá dobre. S poľským partnerom sa dobre dopĺňame. V piatkovom finále máme šancu na úspech – možno väčšiu, ako sme očakávali v dnešnom semifinále,“ komentoval Molčan pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu.

Najkrajšie momenty z desiateho dňa Australian Open
Foto: SITA/AP

Pokúsi sa zrušiť negatívnu sériu slovenských juniorov

Od 1. decembra 17-ročný hráč TK Slávia Agrofert STU Bratislava a programu NTC Molčan je nielen na južnej pologuli pod trénerským dohľadom Ľubomíra Kurhajca. Pred AO triumfoval začiatkom roka v singli na Slovak Juniors Indoors v Senci.

Ľavoruký prešovský rodák Molčan je na 35. mieste v hodnotení ITF. Vo dvojhre na Australian Open 2015 prehral už v 1. kole s Američanom Taylorom Fritzom. V singli na Majors zatiaľ nebol za 2. kolom mládežníckych súťaží (Australian Open aj Wimbledon 2014), v debli dosiaľ mal osobný rekord v podobe štvrťfinále vlaňajšieho Roland Garros s krajanom Martinom Blaškom. S ním si minulý rok v Melbourne zahral osemfinále debla.

Molčan sa pokúsi zrušiť negatívnu sériu juniorov zo SR v grandslamových finále. Od triumfu Filipa Horanského s Čechom Jiřím Veselým vo štvorhre práve v Austrálii v sezóne 2011 postupne neuspeli Karolína Schmiedlová (Roland Garros 2012, dvojhra), Petra Uberalová (US Open 2012, štvorhra), Kristína Schmiedlová (Wimbledon 2014, dvojhra) a Tereza Mihalíková (US Open 2014, štvorhra).

V Melbourne Parku okrem Horanského triumfovali zo slovenských juniorov aj Jana Čepelová so Chantal Škamlovou vo štvorhre v roku 2010 a ešte pred érou samostatnosti Karina Habšudová s Nemkou Barbarou Rittnerovou (1991).

Výsledky štvrtkových stretnutí slovenských tenistov na Australian Open v Melbourne:
Dvojhra junioriek – štvrťfinále:

Tereza Mihalíková (SR) – Charlotte Robillardová-Millettová (Kan.) 6:2, 6:2 za 65 minút

Štvorhra juniorov – semifinále:

Hubert Hurkacz, Alex Molčan (Poľ./SR-8) – Miomir Kecmanovič, Michael Mmoh (Srb./USA-3) 6:7 (9), 7:6 (0), 10:2 (zápasový tajbrejk) za 88 minút

Prehľad triumfov slovenských juniorov na grandslamových tenisových turnajoch:

V ére samostatnosti SR:

Australian Open (Melbourne):

2010 – štvorhra dievčat: Jana Čepelová, Chantal Škamlová

2011 – štvorhra chlapcov: Filip Horanský (s Čechom Jiřím Veselým)

Roland Garros (Paríž):

1994 – štvorhra dievčat: Henrieta Nagyová (so Švajčiarkou Martinou Hingisovou)

2006 – dvojhra chlapcov: Martin Kližan

US Open (New York):

2007 – dvojhra dievčat: Kristína Kučová

Pred érou samostatnosti SR:

Australian Open (Melbourne):

1991 – štvorhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová (s Nemkou Barbarou Rittnerovou)

Wimbledon (Londýn):

1990 – štvorhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová (s Češkou Andreou Strnadovou)

US Open (New York):

1985 – štvorhra dievčat: Radka Zrubáková (s Češkou Andreou Holíkovou)

1986 – štvorhra dievčat: Radka Zrubáková (s Češkou Janou Novotnou)

1991 – dvojhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová

Aktuálna séria prehier slovenských juniorov v grandslamových finále:

2012 Roland Garros dvojhra dievčat Karolína Schmiedlová (Annika Becková /Nem./ 6:3, 5:7, 3:6)

2012 US Open štvorhra dievčat Petra Uberalová so Švajčiarkou Belindou Bencicovou (Gabrielle Andrewsová, Taylor Townsendová /USA/ 4:6, 3:6)

2014 Wimbledon dvojhra dievčat Kristína Schmiedlová (Jelena Ostapenková /Lot./ 6:2, 3:6, 0:6)

2014 US Open štvorhra dievčat Tereza Mihalíková s Bieloruskou Verou Lapkovou (Ipek Soyluová, Jil Belen Teichmannová /Tur. a Švaj./ 7:5, 2:6, 7:10)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alex MolčanChantal ŠkamlováJana ČepelováKarolína SchmiedlováKristína SchmiedlováMartin KližanTereza Mihalíková