Video: Murray si zahrá finále Happy Slamu, zdolal Berdycha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Berdych
Český tenista Tomáš Berdych počas semifinálového zápasu na Australian Open, v ktorom prehral s Britom Andym Murraym za 206 minút 7:6 (6), 0:6, 3:6, 5:7. Melbourne, 29. január 2015. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 29. januára (WEBNOVINY) – Britský tenista Andy Murray si dodal štvrtý finálový pokus o dobytie trofeje na melbournských grandslamových Australian Open. Šiesty muž svetového rebríčka ATP zvíťazil vo štvrtkovom úvodnom semifinále dvojhry mužov nad Čechom Tomášom Berdychom, sedmičkou renkingu, za 206 minút zaslúžene 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5.

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

V nedeľu o 9.30 h SEČ bude bojovať s úspešným z piatkového semifinále Novak Djokovič (Srb.-1) – Stan Wawrinka (Švaj.-4). Srb je jednotkou hodnotenia, Švajčiar obhajcom titulu. Murray má s prvým bilanciu 8:15, nad druhým vedie 8:6.

Obrazom: Najkrajšie momenty z jedenásteho dňa Australian Open

Berdych prehral 0:6 po osemnásty raz v kariére

Azda kľúčovým okamihom štvrtkového semifinále v Rod Laver Arene bolo Murrayho premenenie brejkbalu na 4:2 obehnutým forhendom do odkrytej časti dvorca za stavu 1:1 na sety. Úradujúci olympijský víťaz z Londýna 2012 bol po hodine a pol nápaditejším, efektívnejším a sebavedomejším z aktérov.

Niekdajší druhý muž počítačového poradia Murray vo vstupnom sete vyrovnal z 3:5 na 5:5 a mal dva jednotlivé brejkbaly v jedenástom geme, ale nedal. V neskoršom tajbrejku klesol z 3:1 na 3:4. Vtedy predviedol okamžitý minirebrejk na 4:4 a mal aj setbal na príjme, od skóre 6:5 však prehral tri loptičky v rade. Nenechal sa znechutiť a v druhej časti dal súperovi „kanára“.

Berdych prehral 0:6 osemnásty raz v kariére na hlavnej profesionálnej úrovni a napokon zostalo v platnosti, že ešte nikdy neuspel v dueli, v ktorom inkasoval takúto potupu. Druhý a tretí set semifinále trvali dovedna kratšie (74 minút) ako vstupný (76 minút). Vo štvrtom dejstve mal Čech dva šance na brejk v šiestom geme, Brit odolal. Murray zaúradoval na returne v jedenástej hre a potom sa v pohode dopodával k postupu. Na esá dominoval 15:5 a mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 40:39, Berdych 37:56.

„Na mikrofón ani nemôžem zopakovať, čo som si v duchu povedal po tom prvom sete. Mal som v ňom šance – brejkbal na 6:5, minibrejk v tajbrejku, setbal… Dôležité bolo, že som na začiatku druhého setu zahral dostatočne agresívne, zabralo to a preklopil som prevahu na moju stranu. Trochu som zmenil taktiku a okrem toho som si čoraz viac zvykal na súperove údery. Nevšimol som si, že by on ku koncu mal ťažšie nohy, koncentroval som sa najmä na vlastný výkon. Uvedomoval som si však, že keď diktujem tempo a prvý úder je môj, získavam väčšinu takýchto fiftínov. Postupne sa mi čoraz viac darilo realizovať to,“ povedal Murray v interview s Jimom Courierom na kurte.

Video: Najkrajšie momenty zápasu

https://www.youtube.com/watch?v=hvG4_zuFnEU

Murray si zahrá štvrtýkrát vo finále Australian Open

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray znížil v bilancii proti 29-ročnému rodákovi z Valašského Meziříčí na 5:6 po minisérii dvoch prehier bez zisku setu. Berdych nenadviazal na triumf 6:3, 6:4, ktorý dosiahol v auguste 2013 v americkom Cincinnati. Čech prehral v semifinále na južnej pologuli aj vlani, a to s Wawrinkom. Posledným Čechom vo finále pri rieke Yarra zostáva od sezóny 1998 Petr Korda.

Obrazom: Štvrťfinálový zápas medzi Serenou a Dominikou

Sprievodnou pikantériou súboja dvoch čerstvo zasnúbených (Kim Searsová, resp. Ester Sátorová) bolo, že finalistu Wimbledonu 2010 Berdycha trénersky vedie Dani Vallverdu, ktorý ešte v predchádzajúcej sezóne figuroval v realizačnom štábe 27-ročného rodáka zo škótskeho Dunblane. Murray si počas semifinále pod návalom emócií neodpustil poznámku smerom k súperovej lóži, Berdych si ventiloval napätie aj sťažnosťami na kvalitu loptičiek, Brit to neponechal bez ironického komentára.

„Vnímal som ako trochu nefér a zbytočné, že vzhľadom na okolnosti v tom bolo viac napätia, než muselo byť. Dani a ja sme kamaráti od pätnástich rokov. Spočiatku bolo cítiť, že ten aspekt visí vo vzduchu, ale myslím si, že s plynutím zápasu sa to celé upokojilo,“ povedal Murray a k melbournskej šampiónke 2006 Mauresmovej vo svojom tábore dodal: „Veľa ľudí kritizovalo tento môj krok. Podľa mňa sme však ukázali, že aj ženy môžu byť veľmi dobrými trénerkami. Pridajte si k tomu Lindsay Davenportovú v zázemí Madison Keysovej. Nevidím dôvod, pre ktorý by to nemalo fungovať. Som Amélie veľmi vďačný, že sa na to podujala, bolo to odvážne rozhodnutie.“

Hrdina US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray bol vo finále na „Happy Slame“ v rokoch 2010, 2011 a 2013. V prvom prípade nestačil na Švajčiara Rogera Federera, vo zvyšných dvoch neuspel proti Djokovičovi. Vlani prehral vo štvrťfinále s Federerom.

Držiteľ 31 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Murray dosiahol na Australian Open svoj 39. zápasový úspech, čím sa v historickej štatistike v Open Ere dotiahol na 8. pozíciu k Juhoafričanovi Waynovi Ferreirovi. Vedie Federer (75). Murray celkovo má na veľkej štvorke skóre 140:33. Na AO sa pripravoval na Hopmanovom pohári v Perthe, uspel vo všetkých troch singloch.

Dvojhra mužov – semifinále:

Andy Murray (V. Brit.-6) – Tomáš Berdych (ČR-7) 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5 za 206 minút

Piatkový program semifinále dvojhry mužov:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Stan Wawrinka (Švaj.-4) / začiatok o 9.30 h SEČ (bilancia: 16:3)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy MurrayNovak DjokovičStan WawrinkaTomáš Berdych