Fantastický úspech, Mihalíková získala grandslamový titul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenka Tereza Mihalíková získala grandslamový titul
Slovenská tenistka Tereza Mihalíková zvíťazila vo finále juniorov nad Britkou Katie Swanovou nasadenou ako štrnástou za 89 minút 6:1, 6:4. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 31. januára (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Tereza Mihalíková získala titul vo dvojhre junioriek na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny Australian Open na tvrdom povrchu v Melbourne.

V sobotňajšom finále zvíťazila nad Britkou Katie Swanovou nasadenou ako štrnástou za 89 minút 6:1, 6:4. V prvom sete prišla o gem až za stavu 5:0, v druhom predviedla obrat z 0:3.

Všetky správy z Australian Open nájdete

—-> TU.

Prvý set zahrala bezchybne

Som veľmi šťastná. Ešte si to ani neuvedomujem, vždy som snívala držať veľkú trofej na krásnom štadióne. Bol to skvelý týždeň, ťažké prvé kolá a dnes v druhom sete napínavé finále. Prvý set som hrala fantasticky, dosť rýchlo som ho vyhrala, v druhom som otáčala z 0:3, ale počas prestávky, keď Swanovú ošetrovali, som si na lavičke povedala, že sa to stále dá vyhrať v dvoch setoch. Ďakujem rodičom, trénerovi a sesternici Alici, ktorá sem pricestovala ma povzbudiť a teším sa, že budem môcť čoskoro hrať aj o body do profesionálnej WTA,“ povedala Mihalíková pre agentúru SITA.

Tereza sa na finále dokonale pripravila. V prvom sete zahrala bezchybne. Po tom, čo so Swanovou v druhom dejstve prehrávala 0:3, urobila perfektný obrat na 5:3 a už zápas bez zaváhania doservovala,“ cituje oficiálna stránka Slovenského tenisového zväzu (STZ) slová Mihalíkovej trénera Jána Studeniča.

Šiesta mládežnícka trofej na veľkej štvorke

Šestnásťročná rodáčka z Topoľčian sa postarala o šiestu mládežnícku trofej na veľkej štvorke pre SR v ére samostatnosti, tretiu v singli po Martinovi Kližanovi (Roland Garros 2006) a Kristíne Kučovej (US Open 2007). Už v roku 1991 sa v New Yorku radovala Karina Habšudová.

Na južnej pologuli triumfovali vo štvorhre v roku 2010 Jana Čepelová so Chantal Škamlovou a v sezóne 2011 Filip Horanský po boku Čecha Jiřího Veselého. Už na ročníku 1991 sa na AO presadila Habšudová s Nemkou Barbarou Rittnerovou. V období po zániku federácie uspela aj Henrieta Nagyová so Švajčiarkou Martinou Hingisovou na RG 1994.

Obrazom: Slovenka Tereza Mihalíková získala grandslamový titul

Mihalíková „odkliala“ pre slovenských juniorov Majors po piatich neúspešných finálových pokusoch za sebou vrátane piatkovej tesnej prehry Alexa Molčana a Poliaka Huberta Hurkacza vo štvorhre chlapcov. Vo finále dvojhry dievčat na Australian Open dosiaľ zo Sloveniek bola len Katarína Bašternáková, ktorá v roku 1999 prehrala s Francúzkou Virginie Razzanovou.

Zverenkyňa Studeniča Mihalíková proti Swanovej v ich premiérovom súboji vynikla na „winnery“ 25:11, zároveň urobila menej nevynútených chýb – 23:30. Získala 81 % fiftínov rozohraných svojím prvým podaním v porovnaní s 54 %. Zvládla 17 z 22 zákrokov pri sieti. Premenila štyri z tucta brejkbalov, súperka zužitkovala svoju jedinú šancu na returne.

Členka TK Slávia SPU Nitra Mihalíková figuruje na 56. mieste v tzv. kombinovanom juniorskom renkingu ITF, najvyššie bola na 49. pozícii. Pätnásťročnej bristolskej rodáčke Swanovej patrí 31. priečka.

Prekonala osobný rekord

Mihalíková si zahrala takto významné finále už v septembri na US Open. V debli dievčat po boku Bielorusky Very Lapkovej (minulý týždeň spolu triumfovali na prípravnom podujatí v Traralgone) nestačili na turecko-švajčiarsky pár Ipek Soyluová, Jil Belen Teichmannová. V singli sa minulý rok na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie prebojovala do osemfinálového 3. kola, čo zároveň bol do tohto týždňa jej grandslamový osobný rekord.

Mihalíková bola vlani spolu s Viktóriou Kužmovou a Tamarou Kupkovou členkou reprezentačného tímu do 16 rokov, ktorý si vybojoval striebro na MS ITF tejto vekovej kategórie – Junior Fed Cupe v mexickom San Luis Potosí. Presne v tomto zložení triumfovali v sezóne 2012 na MS družstiev dievčat do 14 rokov v českom Prostějove.

Dvojhra junioriek – finále:

Tereza Mihalíková (SR) – Katie Swanová (V. Brit.-14) 6:1, 6:4 za 89 minút

Cesta Mihalíkovej za titulom:

1. kolo: Nicole Kraemerová (Aus.) 6:3, 6:7 (2), 6:4 za 126 minút

2. kolo: Jil Belen Teichmannová (Švaj.-2) 5:7, 7:6 (5), 7:5 za 143 minút

3. kolo (osemfinále): Sara Tomicová (Aus.) 7:5, 2:6, 6:2 za 121 minút

Štvrťfinále: Charlotte Robillardová-Millettová (Kan.) 6:2, 6:2 za 65 minút

Semifinále: Greet Minnenová (Belg.) 6:4, 7:5 za 79 minút

Finále: Katie Swanová (V. Brit.-14) 6:1, 6:4 za 89 minút

Prehľad triumfov slovenských juniorov na grandslamových tenisových turnajoch:

V ére samostatnosti SR:

Australian Open (Melbourne):

2010 – štvorhra dievčat: Jana Čepelová, Chantal Škamlová

2011 – štvorhra chlapcov: Filip Horanský (s Čechom Jiřím Veselým)

2015 – dvojhra dievčat: Tereza Mihalíková

Roland Garros (Paríž):

1994 – štvorhra dievčat: Henrieta Nagyová (so Švajčiarkou Martinou Hingisovou)

2006 – dvojhra chlapcov: Martin Kližan

US Open (New York):

2007 – dvojhra dievčat: Kristína Kučová

Pred érou samostatnosti SR:

Australian Open (Melbourne):

1991 – štvorhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová (s Nemkou Barbarou Rittnerovou)

Wimbledon (Londýn):

1990 – štvorhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová (s Češkou Andreou Strnadovou)

US Open (New York):

1985 – štvorhra dievčat: Radka Zrubáková (s Češkou Andreou Holíkovou)

1986 – štvorhra dievčat: Radka Zrubáková (s Češkou Janou Novotnou)

1991 – dvojhra dievčat: Karina Cíleková-Habšudová

V sobotu ukončená séria prehier slovenských juniorov v grandslamových finále:

2012 Roland Garros dvojhra dievčat: Karolína Schmiedlová (Annika Becková /Nem./ 6:3, 5:7, 3:6)

2012 US Open štvorhra dievčat: Petra Uberalová so Švajčiarkou Belindou Bencicovou (Gabrielle Andrewsová, Taylor Townsendová /USA/ 4:6, 3:6)

2014 Wimbledon dvojhra dievčat: Kristína Schmiedlová (Jelena Ostapenková /Lot./ 6:2, 3:6, 0:6)

2014 US Open štvorhra dievčat: Tereza Mihalíková s Bieloruskou Verou Lapkovou (Ipek Soyluová, Jil Belen Teichmannová /Tur. a Švaj./ 7:5, 2:6, 7:10)

2015 Australian Open štvorhra chlapcov: Alex Molčan s Poliakom Hubertom Hurkaczom (Jake Delaney, Marc Polmans /Aus./ 6:0, 2:6, 8:10)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alex MolčanChantal ŠkamlováFilip HoranskyJana ČepelováKarolína SchmiedlováKristína KučováKristína SchmiedlováMartin KližanTereza Mihalíková