Súboj Slovenska proti Slovinsku otvoria Kližan so Žemljom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozlosovanie zápasov počas žrebu
Aktéri prvého zápasu Martin Kližan (vľavo) a Grega Žemlja počas žrebu a následnej tlačovej konferencie pred stretnutím 1. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára mužských reprezentačných družstiev 2015 Slovensko - Slovinsko. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Líder domáceho tímu Martin Kližan a dvojka súpera Grega Žemlja nastúpia na úvodnú z dvoch piatkových dvojhier bratislavského stretnutia Slovensko – Slovinsko v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. – 8. marca).

Program otváracieho dňa premiérového vzájomného duelu týchto krajín sa na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC začne o 15.00 hodine a uzavrie ho súboj dvojky singlovej zostavy SR Norberta Gombosa proti jednotke kádra Slovincov Blažovi Kavčičovi. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v dejisku.

„Proti Žemljovi to bude náročný zápas. Vzájomná bilancia je však povzbudzujúca. Dúfam, že v piatok získame dva body. Máme na to a v sobotu by sa nám hralo o to ľahšie,“ uviedol po žrebe Kližan.

Obrazom: Rozlosovanie zápasov počas žrebu

Kližan má jasno o optimálnom scenári bratislavského stretnutia so Slovincami

„Jednoznačne bude dôležité urobiť v piatok dva body, nech sa nám pred víkendom ľahšie dýcha. Grega Žemlja, s ktorým budem hrať, pred nejakým rokom a pol v podstate už ukončil svoju kariéru. Chalan sa teraz vracia a nemá čo stratiť, ale ja som jednoducho lepší hráč a budem sa snažiť potvrdiť to,“ skonštatoval Kližan, ktorý už v sezóne 2009 prekonal Žemlju (699. v aktuálnom hodnotení, bol však aj na 43. pozícii) na antuke v chorvátskom Umagu dva razy 6:3.

Temperamentný ľavoruký 25-ročný Petržalčan predpokladal, že dvojkou singlovej zostavy SR sa stane jeho kolega z TK Slávia Agrofert STU Bratislava Norbert Gombos: „Tento týždeň už odznelo, že každý sa v prvom rade koncentruje na svoje výkony. Ja tu nie som na to, aby som staval tím, ale myslím si, že máme momentálne najsilnejšiu možnú zostavu. Neprekvapilo ma, že kapitán Miloš Mečíř postavil ´Gombiho´. Má obrovskú formu, zatiaľ čo Lukášovi Lackovi sa v tomto období príliš nedarí.“

Kližan vyslovil prognózu, že Blaž Kavčič necelé tri týždne po operácii poškodeného nervu na pravej nohe napokon nebude hrať: „Osobne si myslím, že nenastúpi. Ak predsa áno, bude to pre ´Gombiho´ výhoda. Zranený tenista nikdy nie je taký nebezpečný ako zdravý.“

Povestný srdciar Kližan upozornil, že búrlivé prostredie v Aegon aréne po daviscupovej eufórii spred desiatich rokov nebolo pravidlom, ale dodal: „V ostatnej dobe sa to zlepšuje a ja sa teším na ľudí, ktorí prídu. Máme dobré družstvo a uvidia z našej strany kvalitné zápasy.“

Som rád, že som si Kavčiča v Záhrebe odsledoval, tvrdí Gombos

Gombos minulý týždeň vo francúzskom Cherbourgu získal svoj prvý challengerový titul, ale nerátal, že dostane šancu vo dvojhrách bratislavského stretnutia Slovensko – Slovinsko. „Prekvapilo ma to, lebo ´Kližo´ aj ´Luki´ sú hráčmi prvej stovky svetového rebríčka a renkingovo teda nebol dôvod. Som však veľmi rád, že mi kapitán Miloš Mečíř dal túto šancu, a môžem si zahrať ďalší Davis Cup. Tie predchádzajúce boli pre mňa úspešné a dúfam, že v tom budem pokračovať. Budem bojovať o každý bod, aby som pomohol nášmu tímu,“ povedal po štvrtkovom žrebe programu v NTC 24-ročný galantský rodák.

„Dosiaľ som v piatok vždy začínal, takže teraz to bude pre mňa nová skúsenosť. Musím sa s tým čakaním na vlastný zápas dobre vyrovnať. Z Kavčičom som ešte nehral, ale veľakrát som ho videl v akcii. Naposledy nedávno v Záhrebe. Pôjdem na kurt s odhodlaním bojovať zo všetkých síl.“, povedal Gombos.

Ak sa chcú Slováci dostať nazad medzi elitu, musia uspieť vo všetkých troch stretnutiach

Na sobotňajšiu štvorhru (14.30 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Blaž Trupej páry Kližan, Igor Zelenay, resp. Blaž Kavčič, Grega Žemlja. Zloženie sa však ešte môže zmeniť a platí to aj v prípade nedeľňajších dvoch dvojhier (postupne od 12.00 h), ktoré by mali absolvovať Kližan s Kavčičom a Gombos proti Žemljovi. V domácej nominácii je okrem spomenutých hráčov aj Lukáš Lacko.

„O Martinovi ako jednotke som nemal pochybnosti. Dlhšie som zvažoval, koho postavím ako dvojku. Bolo to pomerne ťažké rozhodovanie a napokon v prospech Norberta boli tie jeho víťazstvá z ostatného obdobia,“ vysvetlil Mečíř uprednostnenie Gombosa pred Lackom.

Jeho náprotivka Trupeja slovenská zostava nezaskočila: „V tíme sme si tipli, s kým vyrukujú domáci, a zhodli sme sa práve na tejto zostave. Pre Slovákov je možno prekvapením, že sme postavili Kavčiča, ale jeho zotavovanie pokračuje oveľa rýchlejšie, než sme predpokladali. Samozrejme, že nie je v stopercentnom stave. Dúfame však, že v piatok naozaj aj bude môcť hrať.“

Postupujúci bude 17. – 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) hrať s úspešným zo súbežného zápasu Rumunsko – Izrael. Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite.

Slovensko vlani v 1. skupine euroafrickej zóny DP najprv zdolalo Lotyšsko 5:0 a potom si – rovnako v domácom prostredí – poradilo s Rakúskom 4:1. Prehralo až v play-off o svetovú skupinu v USA hladko 0:5.

Ak sa chcú Slováci tento rok dostať nazad medzi 16-člennú elitu, musia uspieť vo všetkých troch stretnutiach – dvoch v zóne a potom v v prelínačke. Slovinsko v predchádzajúcej sezóne zvíťazilo v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny nad Portugalskom 3:2, ale následne prehralo s Izraelom 1:3, zhodne hralo doma. V tejto „II. lige“ v rámci hierarchie Davisovho pohára účinkuje od roku 2011, keď v roku 2010 postúpilo z II. skupiny euroafrickej zóny.

Lackovi sa ozvalo zranenie, na piatok by nebol úplne fit

Slovenský tenista číslo dva podľa postavenia vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre Lukáš Lacko aj zo zdravotných dôvodov chýba v zostave SR na bratislavské stretnutie so Slovinskom. Kapitán Miloslav Mečíř pred štvrtkovým žrebom programu nahlásil na dvojhry Martina Kližana a Norberta Gombosa.

„Ozvalo sa zranenie, na piatkový zápas by som nebol 100-percentne fit. S fyziom robím všetko pre to, aby som ďalšie dni mohol hrať za slovenský tím,“ uviedol 27-ročný piešťanský rodák prostredníctvom svojej oficiálnej facebookovej prezentácie. Pripojil fotografiu z procedúry, ktorá sa týka ľavej nohy.

Momentálne 93. hráč renkingu Lacko vrátane 2. kola melbournských grandslamových Australian Open (Bulhar Grigor Dimitrov) ťahá šnúru piatich singlových nezdarov. Od začiatku februára nezískal vo dvojhre ani set. Postupne ho prekonali Litovčan Ričardas Berankis (Záhreb), Chorvát Ivo Karlovič (Memphis), Američan Denis Kudla (Delray Beach) a Austrálčan Thanasi Kokkinakis (Acapulco).

Vstupenky na singlové dni bratislavského súboja stoja zhodne 10 eur, na deblovú časť 5 eur. K dispozícii sú na www. ticketportal.sk, www.predpredaj.sk a na recepcii NTC. Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, empajrovými arbitrami Srbka Marijana Veljovičová a domáci Michal Varmus.

Výsledok štvrtkového žrebu programu stretnutia Slovensko – Slovinsko v 1. kole I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov:

Piatok (postupne od 15.00 h):

Dvojhry:

Martin Kližan – Grega Žemlja

Norbert Gombos – Blaž Kavčič

Sobota (14.30 h):

Štvorhra:

Martin Kližan, Igor Zelenay – Blaž Kavčič, Grega Žemlja

Nedeľa (postupne od 12.00 h):

Martin Kližan – Blaž Kavčič

Norbert Gombos – Grega Žemlja

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Denis KudlaIgor ZelenayIvo KarlovičLukáš LackoMartin KližanMiloš MečířMiloslav MečířNorbert Gombos