Kližan aj Gombos jasne vyhrali dvojhry, Slovensko vedie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Kližan
Martin Kližan počas prvého zápasu prvého dňa v rámci stretnutia 1. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára mužských reprezentačných družstiev 2015 Slovensko - Slovinsko. Bratislava, 6. marec 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 6. marca (WEBNOVINY) – Líder domácich Martin Kližan zvíťazil v úvodnej z dvoch piatkových dvojhier bratislavského stretnutia Slovensko – Slovinsko (6. – 8. marca) v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov nad dvojkou singlovej zostavy hostí Gregom Žemljom za 129 minút 7:5, 6:3, 6:4.

Triumfoval úplne zaslúžene. Zahral razantnejšie, tvorivejšie a sebavedomejšie. Súper sa ako-tak držal v dianí najmä zásluhou solídneho podania a poctivo bojoval, ale ani chvíľu nevyznieval ako realistickejší možný víťaz.

Žemlja makal, ale bol pomalší

Kližan v šiestej hre vstupnej časti nepremenil brejkbal, sám odvrátil hrozbu straty podania za stavu 5:5. Dovtedy pritom bol na servise neochvejný: v piatich hrách pustil dovedna iba dva fiftíny. Spomenutá nepríjemná zápletka prišla zo zdanlivo upokokujúcich 30:0. Slovák sa však predsa posunul na 6:5 a pri jeho druhom setbale v rade na príjme v dvanástom geme súper prehnal bekhend.

Navyše, Žemlja si neudržal podanie ani v druhej hre druhého setu, keď poslal forhend za základnú čiaru. Následne hostiteľ odvrátil dva jednotlivé brejkbaly (spočiatku mal v predmetnej hre náskok 40:15) a dostal sa na 7:5, 3:0. Krížnym bekhendom eliminoval aj brejkbal v piatom geme – napokon 4:1.

Slovinec v medzihre stále poctivo makal, bol však pomalší nohami aj úderovo, častejšie zlyhával. V ôsmom geme zhodne esom odvrátil dva jednotlivé setbaly a ešte upravil na 3:5 (už v šiestej hre musel ísť cez zhodu). Kližan pri vlastnom podaní v deviatom geme čelil komplikácii v podobe brejkbalu, predviedol výborný postupný útok. Žemlja potom pokazil prípravný bekhend a len sa prizeral esu na „téčko“.

Kližan ukončil zápas skvostne a nechytateľne

Kližan nepoľavil a povzbudzujúco skoro zvládol brejk aj v treťom sete. Žemlja pri ohrození v treťom geme nasmeroval reakčný bekhend vedľa. Slovinec sa na returne vo štvrtej hre priblížil z 0:40 na 30:40, vzápätí nemal na vydarený servis. Definitíva sa ešte výraznejšie črtala po tom, ako Kližan z 0:40 a neskoršieho štvrtého brejkbalu išiel – učebnicovým prasiatkom – na 4:2.

Slovinec pri možnostiach najprv inkasoval eso, potom sa trikrát neudržal vo výmene. Slovák išiel na 5:2 esom na záver jasného gemu. Na príjme v ôsmej hre vyrovnal z 15:40 na zhodu, pri ďalšej ponúkol krásne bekhendové krížne obhodenie. Mečbal sa skončil jeho forhendovým dočahovaným volejom v sieti, pričom Žemljova loptička možno letela mimo. Hľadisko si unisono povzdychlo.

Slovinec o dva fiftíny neskôr forhendovým „winnerom“ popri čiare do rožku upravil na 3:5. Kližan však pri podávaní na triumf nezlyhal. Najprv Žemlja v dlhej výmene bekhendom neprehodil sieť, potom dostal eso a následne pokazil unáhlený bekhend zvnútra. Pri prvom mečbale v tomto geme mu return zázračne doplachtil do dvorca a na pomoc prišlo aj prasiatko. Druhý mečbal, dovedna tretí, sa skončil Kližanovým forhendom v sieti, reparát však bol skvostný a nechytateľný.

„Bola to pre mňa prvá veľká previerka po dlhom období zdravotných problémov a spočiatku som sa cítil na kurte zvláštne. V podstate som totiž bol prekvapený každou loptičkou, ktorá na mňa letela. Postupne som síce dokázal zlepšiť môj výkon, lenže aj Martin vystupňoval ten svoj. Ku koncu už som sa cítil vysilene, len som sa snažil pretrvať v zápase,“ priznal Žemlja na tlačovej besede.

Grega Žemlja
Foto: SITA/Ján Slovák Foto: SITA/Ján Slovák

Líder Slovákov potvrdil papierové predpoklady

Napriek relatívne hladkému víťazstvu Kližan po zápase upozornil na fakt, že súperovi viac sedel tvrdý povrch Decolor v Národnom tenisovom centre.

„On je hráč na takéto povrchy, nie na antuku. Vyhovovalo mu to dnes viac ako mne. Prekvapil ma dobrým servisom, ktorý sa len ťažko čítal. Neskôr už odchádzal kondične a jeho podanie na konci už nebolo také dôrazné ako v prvom sete,“ povedal Kližan na pozápasovej tlačovej besede prítomným médiám.

„Aj ked to bolo 3:0 na sety, bol to ťažký zápas. Rozhodla kvalita na mojej strane, ale nečakal som, že zvíťazím bez straty setu. Nehral som týždeň a pol po turnaji v Riu de Janeiro. Trénoval som od pondelka iba štyri dni, čo je dosť málo na to, že išlo o zmenu povrchu z antuky na tvrdý,“ poznamenal 25-ročný Bratislavčan.

Na záver tlačovej besedy ešte vyzdvihol prínos divákov, ktorých prišla na jeho zápas do Aegon arény NTC približne tisícka. „Patrí im veľká vďaka. Došlo ich celkom dosť a povzbudili ma, keď som bol herne dolu. Dostal som od nich potrebný impulz. Som rád, že sme to spoločne zvládli.“

Dvadsaťpäťročný 42. hráč svetového rebríčka ATP Kližan proti 28-ročnému niekdajšiemu 43. mužovi renkingu Žemljovi (aktuálne figuruje až na 699. pozícii) v zhode s papierovými predpokladmi nadviazal na úspech dva razy 6:3, ktorý dosiahol už v sezóne 2009 na antuke v chorvátskom Umagu.

V Davis Cupe má teraz bilanciu 12:7, z toho vo dvojhre 10:7, takže sa raduje z jubilea. Debutoval už v sezóne 2007 vo veku 18 rokov a 72 dní, dosiaľ je v tomto smere rekordérom SR. Súper po piatku stojí 30:21 (v singli 18:12). Minulý týždeň získal titul na podujatí ITF Futures v Iráne, člen Top 50 však disponovane zastavil jeho rozlet.

Norbert Gombos
Foto: SITA/Ján Slovák

Gombos nastúpil proti debutantovi

Druhý hráč domácej singlovej zostavy Norbert Gombos zvíťazil v záverečnej druhej piatkovej dvojhre nad Tomom Kočevarom-Dešmanom za 101 minút jasne 6:2, 6:4, 7:6 (3). Gombos predviedol komplexnejší, vyzretejší a istejší výkon. Debutant v drese hostí Kočevar-Dešman nahradil zdravotne indisponovanú jednotku kádra Blaža Kavčiča.

Od stavu 1:2 si galantský rodák Gombos pripísal všetky nasledujúce gemy v otváracom dejstve. Druhý setbal premenil forhendovým krosom aj s pomocou pásky siete. V druhej časti predviedol zverenec Borisa Borgulu pekný obrat na príjme v treťom geme, súper pod tlakom pokazil bekhend.

Favorizovaný Slovák si potom v pohode držal servis. Za stavu 5:3 síce neťažil z náskoku 30:0 na returne, ale v desiatom geme sa hladko dopodával. Setbal zužitkoval esom, ktoré potvrdilo Jastrabie oko.

Kočevar-Dešman sa ešte vzchopil

Keď Gombos bez odovzdania čo i len fiftínu dosiahol brejk v treťom geme tretej časti (uzavrela to Slovincova dvojchyba), zdalo sa, že duel smeruje k rýchlemu koncu v prospech Slováka. Súper však už nemal čo stratiť, pustil sa do rizika, rozšvihal sa a rentovalo sa mu to na príjme v ôsmej hre. Parádnym bekhendovým returnom si utvoril dva brejkbaly a potreboval iba jeden: vytiahol špičkový forhend.

Uvoľnený Kočevar-Dešman potom na nulu zavŕšil priebežný obrat z 2:4 na 5:4, ale Gombos v poslednej chvíli zastavil nápor outsidera. Forhendovou chybou mu dodal setbal, odstránil ho esom na „téčko“ a pridal ďalšie dve kvalitné podania – 5:5 a cez zhodu pri Gombosovom servise aj 6:6.

V tajbrejku zahral Gombos sebavedomejšie, hoci v tejto fáze mal určitý útlm. Z 0:1 dvoma podaniami dal na 2:1 a potom dva razy zaúradoval na príjme – 4:1. Preniesol si aj ďalší svoj servis (5:1), následne spáchal dvojchybu (už iba 5:2). Napravil to dôrazným útok na 6:2 (Kočevar-Dešman poslal bekhendový pokus o obhodenie popri čiare z náročnej pozície do siete). Slovinec vymazal mečbal pri svojom servise, ale vzápätí nestačil na Slovákovo podanie.

Dvadsaťštyriročný víťaz minulotýždňového challengeru ATP vo francúzskom Cherbourgu Gombos figuruje na 117. priečke v renkingu, rovesníkovi Kočevarovi-Dešmanovi patrí 548. pozícia.

Tom Kočevar Dešman
Foto: SITA/Ján Slovák Foto: SITA/Ján Slovák

Slovinský debutant si pochvaľuje publikum

„Prvé dva sety som získal relatívne ľahko, potom mi trošku ušla koncentrácia. V tom treťom sete súper zahral veľmi dobre a podarilo sa mu zneistiť ma. Dokonca som odvracal setbal, bolo to vtedy z mojej strany dosť nervózne. Som veľmi rád, že som to napokon doklepol v troch setoch,“ povedal Norbert Gombos pre RTVS.

„Myslím si, že som odohral veľmi dobrý zápas. Aj s prihliadnutím na zväzujúcu skutočnosť, že to bol môj daviscupový debut. Norbert však predviedol ešte kvalitnejší výkon ako ja, nedal mi veľa príležitostí. Spočiatku som bol nervózny, ale vďaka publiku to zo mňa opadlo. Bolo síce na strane súpera, správalo sa však perfektne. V takejto atmosfére sa mi hralo dobre,“ skonštatoval Tom Kočevar-Dešman na tlačovej besede.

Kapitán Mečíř je spokojný

Kapitán domácich Miloslav Mečíř je s doterajším účinkovaním spokojný. „Vedenie 2:0 po piatku určite je ideálne, viac sme si predsa nemohli na úvodný deň ani želať. Martin aj Norbert zahrali v dobrej pohode a forme, neboli to však ľahké zápasy. Slovinci nám to trochu uľahčili tým, že nenastúpil Kavčič,“ skonštatoval šéf realizačného štábu SR.

„Grega Žemlja zahral proti Kližanovi veľmi dobre, prejavilo sa však, že bol dlho mimo takejto úrovne tenisu. Premietlo sa to napríklad do nulovej efektivity pri premieňaní brejkbalov, ktorých mal tuším desať, ale nedal ani jeden. Napriek tomu som pri zohľadnení okolností spokojný s tým, čo Grega predviedol, je to prísľub pre tím aj do budúcnosti. Nováčik Tom Kočevar-Dešman zahral fakt kvalitne, milo ma prekvapil. Zároveň však musím skonštatovať, že som už dlho nevidel počínať si niekoho tak rýchlo a dobre, ako si dnes počnal Gombos. Bojovali sme zo všetkých síl, ale nevyhli sme sa manku 0:2,“ povzdychol si pri hodnotení kapitán Slovinska Blaž Trupej a k zdravotnému stavu Blaža Kavčiča dodal: „Stále cítil bolesť v nohe. Šanca na to, že bude hrať štvorhru, ešte pretrváva, hoci nezávislý lekár mu odporučil desať dní pokoja. Ak napokon budeme musieť pristúpiť k ďalšej zmene, potom asi k Žemljovi postavím Kočevara-Dešmana.“

Postupujúci bude 17. – 19. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny hrať s úspešným zo súbežného zápasu Rumunsko – Izrael. Tím SR by v oboch prípadoch cestoval za súperom na základe pravidla o reciprocite. Finalista ročníka 2005 Slovensko hrá svoj okrúhly 50. zápas (30:19).

Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov – 1. kolo I. skupiny euroafrickej zóny – priebežne:
SLOVENSKO – SLOVINSKO 2:0 po piatkových dvojhrách

(6. – 8. marca, Bratislava, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC)

Dvojhry:

Martin Kližan – Grega Žemlja 7:5, 6:3, 6:4 za 129 minút (37, 48, 44)

Norbert Gombos – Tom Kočevar-Dešman 6:2, 6:4, 7:6 (3) za 101 minút (25, 33, 43)

Zostávajúci program:
Sobota (14.30 h):

Štvorhra:

Martin Kližan, Igor Zelenay – Blaž Kavčič, Grega Žemlja

Nedeľa (postupne od 12.00 h):

Dvojhry:

Martin Kližan – Blaž Kavčič

Norbert Gombos – Grega Žemlja

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor ZelenayMartin KližanMiloslav MečířNorbert Gombos
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia