Kližan pokoril Robreda, v Barcelone ho čakájú dve semifinále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin klizan
Martin Kližan počas zápasu štvrťfinále turnaja v Barcelone s Tommym Robredom. Foto: SITA/AP

BARCELONA 24. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako štrnásty zvíťazil v piatkovom štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Barcelona Open Banc Sabadell v španielskej Barcelone (dotácia 2 265 235 eur, antuka) nad skúsenou domácou 32-ročnou deviatkou tohto podujatia Tommym Robredom (20.) v ich premiérovom vzájomnom súboji za 98 minút 7:6 (5), 6:4.

Zužitkoval jeden z troch brejkbalov, súper nepremenil žiadnu zo šiestich takýchto príležitostí. Po bývalej päťke renkingu bude Slovák v semifinále čeliť terajšej.

Bol to ťažký zápas. Všetci vieme, že Robredo je svetový hráč, ja som však bol ‚zahryznutý‘ do každej lopty od začiatku až do konca,“ uviedol Martin Kližan pre agentúru SITA k duelu s bývalou svetovou päťkou Robredom. Slovák priznal, že ho limitovalo zranenie pravej ruky, ale napokon sa mu to podarilo zvládnuť. „V jedinom geme, keď som ho brejkol, mi to daroval chybami. Na záver som si už potom podržal servis, vyšlo mi to bravúrne. Myslím si, že to bol pekný zápas pre divákov na sledovanie,“ dodal Kližan.

V tajbrejku potreboval všetkých šesť setbalov

Kližan si v pondelok už určite zlepší rebríčkový osobný rekord v podobe 26. miesta zo 4. marca 2013. V okamihu premenenia mečbalu sa v prepočtovej online verzii dostal z 27. na 24. post (do konca týždňa teoreticky prichádza do úvahy aj Top 20). Ak v sobotu neuspeje medzi najlepšími štyrmi proti japonskému obhajcovi titulu v katalánskej metropole Kei Nišikorimu (rovesníka zdolal vlani v 1. kole parížskeho Roland Garros 7:6 /4/, 6:1, 6:2), ešte by ho mohol vytlačiť na 25. stupienok Fabio Fognini. Talian by na to potreboval prienik do finále v Barcelone.

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan proti skúsenému barcelonskému šampiónovi spred jedenástich rokov Robredovi odvrátil v tretej hre tri brejkbaly, z nich dva v rade. Sám nevyužil šancu na returne v šiestom geme. V jedenástom sa ako podávajúci znova zachránil z 15:40. V neskoršom tajbrejku unikol na 6:0, napokon však potreboval všetkých šesť setbalov. V druhom dejstve dosiahol Slovák brejk na 2:1 a potvrdil ho cez jednu Robredovu možnosť, ku ktorej sa Španiel prepracoval z manka 15:40. Kližan sa potom v pohode posunul na 4:2 aj 5:3. V desiatej hre sa dopodával na nulu.

Som veľmi spokojný s tým, ako v tomto období hrám. Dnes sa mi vydaril najmä tretí set. Bol to naozaj náročný duel,“ povedal po štvrťfinále v Barcelone úradujúci finalista z newyorských US Open Nišikori, hrdina ôsmich turnajov, ale z nich len jedného antukového práve vlani v tomto dejisku.

Postúpil aj vo štvorhre

Martin Kližan a Pakistanec Aisam-Ul-Haq Qureshi zvíťazili v štvrťfinále štvorhry nad španielskym párom David Marrero, Tommy Robredo za 78 minút 6:3, 6:7 (4), 10:6 (zápasový tajbrejk).

Kližan a jeho ázijský partner budú v semifinále deblovej súťaže v katalánskej metropole čeliť dvojici Jamie Murray, John Peers (V. Brit./Aus.). Už majú istotu spoločnej prémie 30 380 eur brutto a 180 bodov do príslušného renkingu.

Víťaz nedávneho podujatia ATP World Tour 250 v marockej Casablance Kližan už má v Barcelone za dvojhru istotu 180 bodov do počítačového poradia a prémie 97 170 eur. Vo štvorhre po boku Pakistanca Aisama-Ul-Haqa Qureshiho už v pondelok postúpil do štvrťfinále, absolvuje ho neskôr v piatok, a to proti domácej dvojici David Marrero, Tommy Robredo.

Dvojhra – štvrťfinále:

Martin Kližan (SR-14) – Tommy Robredo (Šp.-9) 7:6 (5), 6:4 za 98 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fabio FogniniJamie MurrayMartin KližanTommy Robredo