Kližan si finále v Barcelone nezahrá, ale zlepší si rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan počas semifinálového zápasu na turnaji v Barcelone, v ktorom podľahol Japoncovi Keiovi Nišikorimu 1:6, 2:6. Barcelona, 25. apríl 2015. Foto: SITA/AP

BARCELONA 25. apríla (SITA, AP) – Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako štrnásty prehral v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Barcelona Open Banc Sabadell v španielskej Barcelone s favorizovaným japonským obhajcom titulu a zároveň jednotkou „pavúka“ Kei Nišikorim za 78 minút 1:6, 2:6. Proti členom Top 10 teraz má štatistiku 3:10.

Piatemu mužovi renkingu Nišikorimu kládol Kližan značne väčší odpor, než napovedá výsledok, napospol mu však – na rozdiel od piatkového štvrťfinálového súboja s domácim Tommym Robredom, počas ktorého ho potrápilo zápästie „nedominantnej“ pravej ruky – nevychádzali tzv. big points.

Nevyužil žiadny zo šiestich brejkbalov, postupujúci premenil štyri z desiatich takýchto príležitostí. Kližan nenadviazal na triumf nad Ázijčanom 7:6 (4), 6:1, 6:2 z 1. kola vlaňajšieho takisto antukového parížskeho grandslamového Roland Garros.

Slovák sa vyhol „kanárovi“

Kližan rýchlo klesol na 0:3, pričom v treťom geme neťažil z náskoku 40:15 na príjme. Keď následne znova prišiel o servis (0:4), a to dokonca na nulu, o majiteľovi prvého setu bolo v podstate rozhodnuté. Nišikori sa hladko posunul na 5:0 a Slovák sa následne vyhol „kanárovi“.

Navyše, na returne v siedmej hre mal štyri brejkbaly na záchvev nádeje, zostalo však pri nich. Japonec dal hneď premiérový setbal. Úvodná hra druhej časti priniesla osem zhôd a napokon Kližanov úspech na servise, lenže súper kontroval sériou piatich získaných gemov a korekcia na 2:5 mala už iba kozmetický vplyv. Nišikori nastrieľal 25 „winnerov“.

„Nišikori hral naozaj dobre a ja som bol bez nároku. Mal som nejaké šance, dovedna šesť brejkbalov a napríklad je škoda tých v tretej hre prvého setu, mohol som sa hneď dostať nazad na 1:2. Človeku sa však hrá ťažko, keď vie, že má zdravotný hendikep. Limitovala ma tá ruka – fyzicky aj mentálne. Keď je niečo také počas celého zápasu v hlave, dopadá to veľmi zle. Snažil som sa to aspoň dohrať so cťou. On si počínal lepšie ako ja, na kurte dominoval. V porovnaní s tým naším vlaňajším zápasom to bol úplne iný Nišikori a ja tiež. Celé sa to otočilo,“ uznal Martin Kližan pre agentúru SITA.

Kei Nišikori
Foto: SITA/AP

Zverenec Martina Damma Kližan si v pondelok zlepší rebríčkový osobný rekord v podobe 26. miesta zo 4. marca 2013. Z terajšej 28. pozície sa posunie na 24. stupienok.

„Ani som nevedel, že si môžem zlepšiť maximum, dozvedel som sa to až po víťazstve nad Robredom. To 24. miesto je potešujúce a v tohtoročnom bodovaní Race som ešte vyššie, takže sezóna je super rozbehnutá. O to viac ma mrzí tá ruka. V ostatnom čase som odohral strašne veľa zápasov, na každom turnaji sú iné lopty aj povrchy, keďže antuka môže byť pomalšia i rýchlejšia. Najmä je to však tými rozdielnymi loptami: trpia ramená, lakte, zápästia. Nemôžem to však ovplyvniť. Treba sa čím skôr vyliečiť a koncentrovať na významné turnaje, ktoré prídu – Madrid, Rím, Roland Garros…“ uviedol Kližan.

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa v sobotu v Barcelone ešte predstavil v semifinále štvorhry po boku Pakistanca Aisama-Ul-Haqa Qureshiho, ale nenasadenému britsko-austrálskemu tandemu Jamie Murray, John Peers podľahli za 80 minút 4:6, 6:7 (4).

Kližana trápi zápästie, v Mníchove nebude obhajovať titul

Slovákov rovesník Nišikori sa v nedeľu vo finále stretne so Španielom Pablom Andújarom. Dantem Bottinim a Michaelom Changom trénersky vedený Japonec má skóre 20:1 na turnajoch ATP World Tour, na ktorý hral ako jednotka „pavúka“. Úradujúci finalista newyorských US Open Nišikori tropol akurát v tohtoročnom finále v mexickom Acapulcu proti Španielovi Davidovi Ferrerovi. Proti ľavákom aktuálne má bilanciu 28:15, z toho 3:1 v sezóne 2015.

„Som veľmi nadšený z ďalšieho prieniku do miestneho finále. Odohral som naozaj solídny zápas, všetko mi perfektne vychádzalo. Som veľmi šťastný z víťazstva aj výkonu, ktorý k nemu viedol,“ povedal Nišikori.

Dantem Bottinim a Michaelom Changom trénersky vedený Japonec má skóre 20:1 na turnajoch ATP World Tour, na ktorý hral ako jednotka „pavúka“. Úradujúci finalista newyorských US Open tropol akurát v tohtoročnom finále v mexickom Acapulcu proti spomenutému Ferrerovi. Proti ľavákom aktuálne má bilanciu 28:15, z toho 3:1 v sezóne 2015.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Kližan v katalánskej metropole extrémne prospel ambícii byť medzi 32 nasadenými hráčmi na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska (24. mája – 7. júna).

Budúci týždeň mal nastúpiť ako obhajca trofeje v nemeckom Mníchove a začať proti domácemu držiteľovi voľnej karty Florianovi Mayerovi, ale napokon to neplatí: „Mníchov, žiaľ, padol… Titul neobhájim, keďže tam nejdem. Hneď po turnaji v Barcelone zamierim na Tenerife za fyzioterapeutom Michalom Novotným, u ktorého som kedysi už bol s ľavým zápästím. Určite mi pomôže, verím mu.“

Víťaz nedávneho podujatia ATP World Tour 250 v marockej Casablance Kližan si z dejiska OH 1992 odnesie za dvojhru 180 bodov do počítačového poradia a prémiu 97 170 eur brutto.

Dvojhra – semifinále:

Kei Nišikori (Jap.-1) – Martin Kližan (SR-14) 6:1, 6:2 za 78 minút

Pablo Andújar (Šp.) – David Ferrer (Šp.-3) 7:6 (6), 6:3

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David FerrerJamie MurrayKei NišikoriMartin Kližan