Roland Garros vytvorí tony odpadu, počítač rieši konflikty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Roland garros
V areáli Roland Garros sa denne vyskytne 35 000 až 50 000 osôb. Vyprodukujú 30 ton odpadu. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 22. mája (WEBNOVINY) – Druhý grandslamový turnaj v sezóne prináša zaujímavé čísla a fakty zo zákulisia.

Hráči denne zjedia 160 kg banánov

Občerstvovacia spoločnosť má v akcii viac ako 700 pracovníkov. Dovedna za viac ako dva týždne naservírujú približne 140 000 sendvičov či chlebíčkov, ale aj 80 000 hotdogov (8 kilometrov údenín v nich). Napríklad len veľký bufet Passing umiestnený pod veľkoplošnou obrazovkou na Námestí mušketierov minie v najexponovanejších dňoch 800 kg zemiakových hranolčekov. Hráči denne zjedia 160 kg banánov.

Odpad v zásobníku pod Dvorcom Suzanne Lenglenovej

V areáli sa denne vyskytne 35 000 až 50 000 osôb. Vyprodukujú 30 ton odpadu. Golfové vozíky s tromi pripojenými zbernými kontajnermi priebežne vyprázdňujú obsah košov a zhromažďujú ho v zásobníku s rozmermi 30 kubických metrov pod Dvorcom Suzanne Lenglenovej. Technické služby ho vyprázdňujú dvakrát denne. V nasadení je 250 upratovačov.

1500 fyzioterapeutických úkonov a ošetrení

Hráči majú k dispozícii 23 turnajových fyzioterapeutov, plus dvoch od ATP a štyroch od WTA a k nim dvoch ortopédov. Zdravotníci a maséri urobia počas turnaja približne 1500 úkonov a ošetrení, použijú 45 litrov oleja či krému a spotrebujú 6 km obväzov.

Vypletanie sa dá stihnúť do 10 minút

Na vypletenie rakety treba 11 metrov strún a procedúra je hotová za 20 minút. Radovým profesionálom trvá do trištvrte hodiny. V urgentných prípadoch to majstri tohto remesla zvládnu za 10-12 minút. Celkovo počas turnaja vypletú približne 3000 rakiet.

Denne 900 jázd

Tenisti a ich realizačné tímy majú k dispozícii 110 turnajových áut a mikrobusov. Už v prvú nedeľu hlavných súťaží vykonajú približne 900 jázd s dovedna 2000 pasažiermi.

V podstate sa hrá na vápenci

Každý kurt má celkovú hrúbku jednotlivých vrstiev 80 cm, z ktorých tá najdôležitejšia vrchná, teda antuková, tvorí len 2 mm (hmotnosť 1,1 – 1,5 tony na kurt podľa veľkosti „výbehov“). V skutočnosti je podkladom, na ktorom sa hrá, vápenec (7 – 10 cm). Antukový posyp plní tri funkcie: estetickú, sklzovú a ústretovú voči zraku tenistov. Biela farba by ich totiž nedostatkom kontrastu „oslepovala“. Hlavný dvorec Philippa Chatriera má plochu 41 x 22 m, vedľajšie kurty 36 x 18 m. Počas turnaja majú úpravu každého dvorca vrátane zakrytia pri daždi či na noc na starosti 4 ľudia. Aj so stálymi zamestnancami a pracovníkmi na polovičný úväzok je ich dovedna takmer stovka.

Počítač varuje pred konfliktami

Rozpis zápasov na jednotlivé dni vzniká v špeciálnej miestnosti s 12 obrazovkami na vizualizáciu inštalovania či presúvania mien hráčov a ďalších základných údajov. Tím má k dispozícii špeciálny plánovací a kontrolný softvér, ktorý podľa vopred zadaných požiadaviek spustí alarm pri rôznych možných „konfliktoch“. Ide napríklad o zladenie povinností tenistov vo dvojhre, štvorhre i miešanej štvorhre, odhadované dĺžky trvania zápasov, požiadavky televíznych spoločností napríklad v súvislosti s aktérmi z jednej krajiny, prípadne časovú kolíziu pre trénerov s viacerými zverencami. Softvér tvorili 10 mesiacov, dolaďovali ho a harmonizovali s IT-systémom podujatia ďalších 5 mesiacov, potom sa uskutočnil štvordňový modelovaný test. Ako generálka vždy slúži kvalifikácia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia