Päť Slovákov si zahrá štvorhru na Roland Garros

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dominika Cibulková postúpila v Tokiu do druhého kola, Hantuchová končí
Slovenská tenistka Daniela Hantuchová. Foto: archívne, SITA/AP

PARÍŽ 22. mája (WEBNOVINY) – Vo štvorhre mužov a žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (24. mája – 7. júna) sa predstaví päť slovenských tenistov – jeden muž a štyri ženy.

Martin Kližan spojil svoje sily s Rakúšanom Dominicom Thiemom. Daniela Hantuchová sa prihlásila s Austrálčankou Samanthou Stosurovou. Karolína Schmiedlová sa dala dokopy s Belgičankou Ysaline Bonaventurovou. Janette Husárová sa predstaví s Poľkou Paulou Kaniovou. Magdaléna Rybáriková sa dohodla s Rumunkou Alexandrou Dulgherovou. Žreb bude v nedeľu 24. mája. V oboch súťažiach bude hrať 57 tandemov priamo a 7 na základe voľnej karty.

Špecifiká jednotlivých súťaží

Konzervatívne pravidlá rátania skóre v tenise, ktorými počnúc oficiálnym experimentom na newyorských US Open 1970 a naplno od sezóny 1979 prevratne otriaslo zavedenie tajbrejku, už dávno neplatia. Aj na druhom grandslamovom turnaji roka Roland Garros v Paríži (24. mája – 7. júna) má väčšina súťaží svoje špecifiká tohto typu. Napospol slúžia na lepšiu odhadnuteľnosť dĺžky trvania jednotlivých zápasov najmä pre potreby plánovania programu dňa a televíznych prenosov.

V hlavných súťažiach dvojhry mužov a žien sa na antukovom vrchole sezóny pritom stále hrá tradične na tri, resp. dva získané sety s prípadným tajbrejkom v každom okrem rozhodujúceho (v ňom až do rozdielu dvoch gemov).

V mixe aplikujú systém zvaný „no ad“

Vo štvorhre mužov i žien sa hrá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska na dva získané sety s tajbrejkom v každom z nich vrátane rozhodujúceho, ale v miešanej štvorhre hranej takisto na dva získané sety privodí rýchle rozhodnutie tzv. zápasový tajbrejk (do 10 bodov – s minimálnym rozdielom dvoch) namiesto prípadného tretieho setu. Navyše, v mixe aplikujú systém zvaný „no ad“, teda pri prvej zhode si prijímajúci určia diagonálu podania a hrá sa hneď o predmetný gem.

Vo dvojhre chlapcov i dievčat budú hrať bez tajbrejku v rozhodujúcej časti, teda až do rozdielu dvoch gemov. Štvorhra chlapcov i dievčat má rovnaké pravidlá ako mix seniorov, teda najmä systém „no ad“ a zápasový tajbrejk namiesto prípadného tretieho setu.

Slovenskí tenisti s právom štartu vo štvorhre na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (24. mája – 7. júna):

MUŽI:

Martin Kližan, Philipp Oswald (Rak.)

ŽENY:

Daniela Hantuchová, Samantha Stosurová (SR/Aus.)

Ysaline Bonaventurová, Karolína Schmiedlová (Belg./SR)

Janette Husárová, Paula Kaniová (SR/Poľ.)

Alexandra Dulgherová, Magdaléna Rybáriková (Rum./SR)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela HantuchováJanette HusarováKarolína SchmiedlováMagdaléna RybárikováMartin KližanSamantha Stosurová