Nadal zabojuje o desiaty parížsky titul, Serena o jubileum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rafael Nadal
Španielsky tenista Rafael Nadal. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 23. mája (WEBNOVINY) – Srbský líder svetového rebríčka ATP tenistov Novak Djokovič a španielsky víťaz deviatich z ostatných desiatich ročníkov vrátane vlaňajšieho Rafael Nadal sa môžu stretnúť už vo štvrťfinále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži. Stanovil to piatkový žreb.

Hlavné singlové súťaže sa začnú v nedeľu 24. mája, medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska 2015 potrvajú do nedele 7. júna. Medzi ženami je základnou otázkou, či si americká jednotka renkingu WTA Serena Williamsová pripíše jubilejnú 20. trofej vo dvojhre na veľkej štvorke, tretiu pri Seine po rokoch 2002 a 2013.

Djokovič môže nadviazať na svoj triumf z Melbourne.

Hrdina 14 Majors Nadal získal Pohár mušketierov neďaleko Buloňského lesíka v sezónach 2005 – 2008 a 2010 – 2014. Má miestnu bilanciu 66:1, dosiaľ jedinú prehru utrpel v osemfinálovom 4. kole ročníka 2009 od Švéda Robina Söderlinga. V tejto sezóne nezískal pred parížskym turnajom žiadny titul v Európe na „svojom“ sypkom podklade, čo sa mu nestalo od roku 2004. „Rafa“ figuruje až na siedmej priečke v hodnotení a je nasadený ako šiesty, čo spôsobilo možnú kolíziu s papierovo hlavným rivalom už v takej skorej fáze.

Osemnásobnému grandslamovému šampiónovi Djokovičovi chýba práve primát z RG na zavŕšenie tzv. kariérneho Grand Slamu, bol vo finále ročníkov 2012 a 2014. Od piatka 28-ročný Belehradčan ťahá šnúru 22 zápasových úspechov. Navyše, už 37-krát v rade nezlyhal zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu na najdôležitejších fórach – Majors, ATP World Tour Finals a ATP World Tour Masters 1000.

„Nole“ môže nadviazať na svoj triumf z Melbourne. Double Australian Open – Roland Garros naposledy získal Američan Jim Courier už v sezóne 1992. Srba v 1. kole vyzve ľavoruký fínsky veterán Jarkko Nieminen, Španiela domáci disponent voľnou kartou Quentin Halys.

Každému padol zrak na ten potenciálny štvrťfinálový duel Nadala s Djokovičom. Pre zdolaného to bude kruté, pretože práve oni dvaja sa javia ako najlepší hráči súčasnosti na antuke,“ vyhlásil riaditeľ podujatia Gilbert Ysern.

Federerovi žreb značne prial

V sezóne 2009, jedinej „Nenadalovej“ počas Malorčanovej éry, sa presadil dovedna 17-násobný grandslamový víťaz Roger Federer zo Švajčiarska a žreb mu tentoraz značne prial. V dolnej polovici „pavúka“ totiž má „len“ Čecha Tomáša Berdycha, Japonca Kei Nišikoriho a krajana Stana Wawrinku, zatiaľ čo Brit Andy Murray, v ostatnom období netradične účinný na tehlovej múčke (tituly z Mníchova aj Madridu – jeho prvé antukové v celej kariére), sa nachádza v Djokovičovej a Nadalovej sekcii.

Serenu v 1. kole preverí kvalifikantka. Tridsaťtriročná Američanka minulý štvrtok pre pravý lakeť nenastúpila na osemfinále v Ríme. „Treba robiť správne rozhodnutia s prihliadnutím na budúcnosť: Všetci viete, že neznášam kapitulovanie. Terajšie rozhodnutie ním nie je. Je len jedným z tých správnych rozhodnutí,“ povedala Serena a pripomenula, že vlani práve pred RG podcenila svoj zdravotný stav: „Bola som vážne zranená a dopadlo to tak, že som si musela dopriať päť dní voľna a pripravovala som sa iba deň – dva pred turnajom. Človek nikdy nechce stáť na prahu grandslamového turnaja za takých okolností. Najmä vtedy nie, keď obhajuje titul.

Serena sa poučila z chýb

Serena prehrala už v 2. kole so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou dva razy 2:6. Teraz sa neobáva, že by nedávny zdravotný problém pretrval: „Nemyslím si, že to ovplyvní moje parížske výkony. Ak by som však v Ríme hrala ďalej, mohla by som si tým ohroziť nielen Roland Garros, ale aj Wimbledon. Poučila som sa z chýb, ktoré som v minulosti urobila, a pristúpila som k zrelému rozhodnutiu.“ Viac titulov z GS majú len Austrálčanka Margaret Courtová (24) a v Open Ere Nemka Steffi Grafová (22). „Rada by som sa dostala aspoň na tých 22,“ priznala S. Williamsová.

Ruska Maria Šarapovová sa kedysi označila na antuke za kravu na ľade, dobyla však dva z ostatných troch Pohárov Suzanne Lenglenovej vrátane minuloročného, tri razy za sebou bola vo finále a práve na najpomalšom povrchu nazbierala najviac zo svojich titulov na veľkej štvorke. Aspoň dva roky v rade na Roland Garros naposledy triumfovala Belgičanka Justine Heninová, šampiónka zo sezón 2003 a 2005 – 2007. Šarapovová začne s nevyspytateľnou estónskou niekdajšou členkou Top 15 Kaiou Kanepiovou.

Z doterajších šampiónok okrem Sereny a spomenutej Šarapovovej budú hrať Srbka Ana Ivanovičová (2008), Ruska Svetlana Kuznecovová (2009) a Talianka Francesca Schiavoneová (2010).

Šampión si odnesie 2000 bodov

Majstrovstvá Francúzska sa konajú 114. raz (ženy hrajú 108. raz), ako medzinárodné 85. raz a ako otvorené (profesionálom) 48. raz. Priamo v areáli Roland Garros sa budú konať 82. raz. Posledným domácim hrdinom je od sezóny 1983 Yannick Noah, u žien Mary Pierceová spred 15 rokov.

Obaja singloví šampióni si odnesú 2000 bodov do rebríčka a rekordnú prémiu 1,8 milióna eur. Podujatie má celkový dotačný balík 28 028 600 eur, vlani to bolo 25 018 900 eur.

SR budú vo dvojhre zastupovať Martin Kližan, Lukáš Lacko, Karolína Schmiedlová, Magdaléna Rybáriková a Daniela Hantuchová, čo je najnižší grandslamový počet od Paríža 2012 (tiež päť aktérov). Kvalifikáciou sa neprebili Norbert Gombos, Andrej Martin, Jana Čepelová a Kristína Kučová. Dominika Cibulková sa po marcovej operácii ľavej nohy vráti až v júni. Janette Husárová si zahrá štvorhru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ana IvanovičováAndrej MartinAndy MurrayDaniela HantuchováDominika CibulkováFrancesca SchiavoneováJana ČepelováJanette HusarováJustine HeninováKarolína SchmiedlováKristína KučováLukáš LackoMagdaléna RybárikováMaria ŠarapovováMartin KližanNorbert GombosNovak DjokovičRafael NadalRoger FedererSerena WilliamsováSteffi GrafováSvetlana Kuznecovová