Rybáriková ide v Paríži ďalej, súperka jej pribalila kanára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prvý deň na Roland Garros
Hoci slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková začala turnaj Roland Garros nepopulárnym kanárom, podarilo sa jej postúpiť do druhého kola dvojhry. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 24. mája (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v nedeľňajšom zápase 1. kola dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (24. mája – 7. júna, celková dotácia 28 028 600 eur, antuka) nad austrálskou kvalifikantkou Oliviou Rogowskou v ich prvom vzájomnom súboji 0:6, 7:5, 6:2.

Už má istotu 70 bodov do systému a prémie 50 000 eur brutto. V 2. kole bude Rybáriková čeliť 33-ročnej talianskej niekdajšej členke Top 10 Flavii Pennettovej (28.), s ktorou má štatistiku 1:1, naposledy bojovali už v sezóne 2009.

Rybáriková sa zahrávala

Rybárikovej sa po nedeľňajšom prvom sete „na zabudnutie“ v druhej časti nevypomstilo, že pustila Rogowskú z 5:2 na 5:5. V dvanástom geme si totiž cez 0:30 na príjme vynútila rozhodujúce dejstvo. V ňom odolala dvom brejkbalom v rade za stavu 1:1, následne sa presadila na returne (3:1) a potom sa cez štyri jednotlivé hrozby straty servisu posunula na 4:1.

V šiestej hre síce nezužitkovala jednu možnosť na „poistku“, ale od stavu 4:2 prehrala Slovenka už iba jeden fiftín. Na záver mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 20:20, zdolaná dopadla značne divokejšie 28:45. Austrálčanka pykala za to, že zužitkovala len 4 zo 14 brejkbalov, postupujúca premenila rovnaký počet zo siedmich príležitostí.

Rogowská začala so sebavedomím a aktívne

„Rogowská bola rozohraná, nastúpila so sebavedomím. Hrala aktívne a s tým zrejme Magda nerátala. Hrala trochu pasívne, ale po prvom sete zlepšila výkon a prejavila sa aj únava súperky z kvalifikácie. Magda zlepšila dĺžku úderov, aj razanciu. Potom sa rozdiel v treťom sete prejavil,“ povedal Rybárikovej kouč Martin Ležák pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ).

„Nikdy som proti Rogowskej nehrala, vôbec som ju nepoznala. Nevedela som, čo môžem od nej očakávať. Prekvapila ma, že začala veľmi dobre. Ja som bola akási stuhnutá, všetko mi ušlo a už sa to v prvom sete viezlo… Súperka však hrala fakt dobre, ťažko som si zvykala na jej štýl. Postupne som sa do hry dostávala aj ja. Kvalifikantka je, samozrejme, lepšia súperka ako nasadená, ale aj pre najlepšie hráčky nebýva prvý zápas na grandslame ľahký. Priznám sa, nehrám rada s podobnými súperkami. Pravda, v treťom sete som už videla, že jej dochádzajú sily. Už som to nepustila,“ skonštatovala Rybáriková pre STZ.

Dvadsaťšesťročná piešťanská rodáčka Rybáriková, 57. v renkingu WTA, pred príchodom na toto podujatie neuspela v piatich z ostatných šiestich zápasov vrátane štvrťfinále v marcovom mexickom Monterrey. Počas predmetného obdobia viac ako mesiac pauzovala vinou pravej nohy, na ktorej jej výrastok na päte iritoval achilovku. Zhodou okolností pre podobnú indispozíciu na ľavej nohe podstúpila v marci operáciu ľavej nohy Dominika Cibulková.

Obrazom: Prvý deň na Roland Garros

V pondelok nastúpia ďalší Slováci

Zverenkyňa Martina Ležáka Rybáriková má zatiaľ na veľkej štvorke osobný rekord v podobe 3. kola newyorských US Open 2008 a 2009. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska bola v 2. kole aj v sezónach 2008 (ako kvalifikantka), 2009, 2010, 2013 a 2014.

Dvadsaťtriročná Rogowská, najčerstvejšie presne 200. v hodnotení (najvyššie bola na 102. pozícii), sa napokon neprebojovala do 2. kola na Majors štvrtý raz v kariére po melbournských Australian Open 2012 a 2014 a RG 2009. Pri Seine hrala v „main draw“ premiérovo po šiestich rokoch.

V pondelok sa zo Slovákov predstaví Martin Kližan, v utorok Lukáš Lacko, Karolína Schmiedlová a Daniela Hantuchová. V kvalifikácii neuspeli Norbert Gombos, Andrej Martin, Jana Čepelová a Kristína Kučová. Spomenutá Cibulková sa po rekonvalescencii vráti do súťažného diania až v júni.

Rybáriková má šancu byť národnou jednotkou

Magdaléne Rybárikovej chýbajú dva zápasové úspechy na Roland Garros na to, aby sa k 8. júnu dostala vo svetovom rebríčku WTA pred národnú jednotku Dominiku Cibulkovú. V 2. kole nastúpi Rybáriková proti talianskej niekdajšej členke Top 10 Flavii Pennettovej.

Ak triumfuje, bude mať v prepočte 986 bodov a prostredníctvom víťazstva v 3. kole by sa dostala na 1096 bodov. Cibulková bude mať k predmetnému dátumu 1033 bodov. Pravda, do súboja o interný post číslo jeden ešte môžu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2015 prehovoriť aj Karolína Schmiedlová a Daniela Hantuchová.

Dvojhra žien – 1. kolo:

Magdaléna Rybáriková (SR) – Olivia Rogowská (Aus.) 0:6, 7:5, 6:2

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MartinDaniela HantuchováDominika CibulkováJana ČepelováKarolína SchmiedlováKristína KučováLukáš LackoMagdaléna RybárikováMartin KližanNorbert Gombos