Martin Kližan na Roland Garros sfúkol amerického mladíka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan počas zápasu prvého kola na Roland Garros, v ktorom zvíťazil nad 17-ročným držiteľom americkej recipročnej voľnej karty Francesom Tiafoem 6:2, 6:1, 6:4. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 25. mája (WEBNOVINY) – Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil v pondelňajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži nad 17-ročným držiteľom americkej recipročnej voľnej karty Francesom Tiafoem, 287. v seniorskom renkingu ATP, v ich premiérovom vzájomnom súboji suverénne 6:2, 6:1, 6:4. Už má istotu 45 bodov do hodnotenia a prémie 50 000 eur pred zdanením.

Kližan v úvodnom dejstve na kurte č. 5 premenil tretí brejkbal na 3:1. V siedmej hre sám odolal dvom hrozbám a následne pridal brejkovú poistku, čo už znamenalo zisk tejto časti. Povzbudený daviscupový reprezentant SR potom získal od skóre 1:1 v druhom sete päť hier v rade na 6:2, 6:1. Keď mal hneď na začiatku tretej kapitoly dva brejkbaly, zdalo sa, že definitívne preberá kontrolu nad vývojom. Čoskoro však prehrával 0:3. Kližan vtedy proti mladému vyzývateľovi včas zapol a nepripustil prípadnú vážnejšiu zápletku. Predviedol priebežný obrat na 4:3 s brejkom a koncovku zvládol.

Obrazom: Martin Kližan postúpil do druhého kola Roland Garros

Kouč Martin Damm dal svojmu zverencovi Kližanovi známku jedna mínus. „Aby som ho neprechválil,“ podotkol český tréner žijúci na Floride a pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ) ďalej dodal: „Martin nastúpil do zápasu s Tiafoem s odhodlaním. Tešil sa naň. Od začiatku hral to, čo chcel, mladému súperovi nedal šancu. V treťom sete mal malú krízu, keď Američan odvrátil pár brejkbalov, ale dostal sa z nej a dotiahol zápas do víťazstva. Je to dôležitá výhra, rýchla. V 2. kole očakávam za súpera Simona. To už bude ťažší oriešok. Pravda, Francúz je viac orientovaný na tvrdé povrchy, kým Maťo má antuku rád a tento turnaj tiež. Aj proti Simonovi by teda mala byť šanca. Či sú správy o Simonových zdravotných problémoch objektívne, neviem posúdiť. Môže to byť aj taktika… Videl som ho trénovať a nezdalo sa mi, že by bol zranený. Ak bude hrať Martin tak zodpovedne ako dnes, môže ísť na turnaji, ktorý je jeho obľúbeným, ďaleko. Cením si, že si napriek drobnej kríze zachoval chladnú hlavu a s prehľadom tretí set otočil.“

Stretnutie náročné na psychiku

Kližan pre web STZ skonštatoval: „V prvých dvoch setoch som ťažil najmä zo skúseností. V treťom sete som mal v prvom geme niekoľko brejkbalov. Ak by som to využil, už by to súpera zlomilo, ale on to podržal dvoma dobrými servismi, ja som vyhodil jeden forhend. Potom ma brejkol. Dal som dvojchybu na brejkbal, čo bola trochu smola. Tri sety hrať naplno koncentrovaný je veľmi ťažké. Keď som prehrával 0:3, zapol som opäť. Pred zápasom som nevedel, čo od súpera čakať. Pozreli sme si s trénerom zopár videí na internete – ako Američan hrá. Podľa toho som sa pripravil. Skôr to bolo stretnutie náročné na psychiku, nie na kondíciu.

So známkou jedna mínus od trénera za výkon Kližan súhlasil: „Jednotku by som si dal aj ja a mínusku tiež. Boli tam okamihy, v ktorých som mohol hrať lepšie, aj chyby, na ktorých odstránení budeme pracovať.“ Kližan uznal, že na grandslamové 1. kolo mal priaznivý žreb: „Keďže som nebol nasadený, mohol som dostať hocikoho, aj Djokoviča. Mal som teraz na žreb trochu šťastie, zaslúžil som si to.“

Proti Slovákovi bude v druhom kole aj publikum

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan bude v 2. kole čeliť skúsenému domácemu Gillesovi Simonovi (13.) nasadenému ako dvanástemu. S tridsiatnikom, ktorý už bol aj na 6. priečke v renkingu, prehrával predvlani vo februári vo štvrťfinále na tvrdom povrchu v hale v holandskom Rotterdame 7:6 (6), 3:6, 0:3, keď odstúpil pre kŕče. Priebežne pritom bol hore o set a brejk. Kližan môže nastúpiť s vedomím, že Simon sa minulý týždeň odhlásil z turnaja v Nice pre bolesti v hornej oblasti chrbta. Pravda, na rovnakom podujatí neštartoval ani Slovák, a to po problémoch so zápästím nedominantnej pravej ruky.

Na 2. kolo, keď ešte nebolo známe, s kým sa stretne, Kližan vyslovil želanie hrať práve so Simonom (v derby v 1. kole premohol Lucasa Pouilleho 3:6, 6:1, 6:2, 6:4), a dodal: „Parížske kurty mi sedia, mám rád rýchlu antuku. Na Roland Garros sa mi dobre hrá, všetko tu je, ako má byť. Pravda, môj najobľúbenejší turnaj je Indian Wells.“

Víťaz aprílového antukového turnaja ATP World Tour 250 v marockej Casablance Kližan (bol to jeho tretí singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni) ukončil na hodnote tri svoju minisériu nezdarov, ktorá sa začala prehrou s Japoncom Kei Nišikorim v semifinále „500-ky“ v španielskej Barcelone.

Obrazom: Najkrajšie momenty z druhého dňa na Roland Garros

Kližan sa vlani dostal do tretieho kola

Zverenec Martina Damma Kližan (36., figuroval už aj o tucet priečok vyššie) má na veľkej štvorke osobný rekord v podobe osemfinálového 4. kola z newyorských US Open 2012. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska, na ktorých v sezóne 2006 získal trofej medzi juniormi, sa vlani prebojoval do 3. kola, nestačil v ňom na Španiela Marcela Granollersa-Pujola. V rokoch 2007 a 2010 neprešiel kvalifikáciou, v sezónach 2012 a 2013 sa lúčil v 2. kole. V tom druhom prípade aspoň zobral set „kráľovi antuky“ Rafaelovi Nadalovi zo Španielska. V hlavných singových súťažiach na grandslamových podujatiach má zápasovú bilanciu 13:13.

Debutant na Majors Tiafoe si na prelome apríla a mája vybojoval „wild card“ od národnej asociácie USTA ako víťaz bodovania z challengerových podujatí na zelenej antuke v Sarasote, Savannah a Tallahassee, ktoré mali štatút internej kvalifikácie. Teraz bol prvým 17-ročným Američanom pri Seine od roku 1989 a vystúpení aktuálnych legiend Michaela Changa a Peta Samprasa. Rodák z Hyattsvillu v Marylande Tiafoe vlani bol jednotkou parížskej súťaže chlapcov, neprešiel však už 2. kolom.

Najmladší víťaz prestížneho juniorského Orange Bowlu v histórii (2013) je z dvojičiek (brat sa volá Franklin, rodičia Constant a Alphina sú prisťahovalcami zo Sierra Leone). Fanúšik Kevina Duranta a celého klubu Oklahoma City v basketbalovej NBA Tiafoe sa nedávno presťahoval do floridského Boca Ratonu na prípravu pod vedením zväzových koučov, databáza Asociácie tenisových profesionálov konkretizuje Mishu Kouznetsova.

Je veľa toho, na čom môžeme stavať. Aspoň sme sa presvedčili, čo ho zráža, a na týchto zložkách teraz treba popracovať. Bola to dobrá skúsenosť. Frances je mladý a musí ich zbierať. Potrebuje viac takýchto okamihov a väčší počet zápasov proti súperom podobného kalibru. Musí si zvyknúť na nároky. Ešte len začína prichádzať na to, čo si to od neho vyžaduje,“ povedal Jay Berger, šéf mužského tenisu v službách USTA.

Zo Slovákov až v utorok začnú Lukáš Lacko, Karolína Schmiedlová a Daniela Hantuchová. Už v nedeľu postúpila do 2. kola Magdaléna Rybáriková, ktorá prekonala austrálsku kvalifikantku Oliviu Rogowskú extravagantne 0:6, 7:5, 6:2.

Dvojhra mužov – 1. kolo:

Martin Kližan (SR) – Frances Tiafoe (USA) 6:2, 6:1, 6:4

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela HantuchováFrances TiafoeKarolína SchmiedlováLukáš LackoMagdaléna RybárikováMartin DammMartin Kližan