Kvitová sa v Paríži potrápila, Wozniacka jasne zvíťazila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z tretieho dňa na Roland Garros
Česká tenistka Petra Kvitová počas zápasu prvého kola Roland Garros, v ktorom zdolala Novozélanďanku Marinu Erakovicovú 6:4, 3:6, 6:4. Paríž, 26. máj 2015. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 26. mája (WEBNOVINY) – Česká dvojnásobná a úradujúca wimbledonská šampiónka Petra Kvitová sa v utorok v 1. kole dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros na antuke v Paríži riadne potrápila s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou, ale ide ďalej. Štvorka podujatia triumfovala na Dvorci Philippa Chatriera 6:4, 3:6, 6:4. Na jednotlivé loptičky pritom dokonca zaostala 106:109.

V bilancii zo vzájomných duelov s 27-ročnou 80. hráčkou renkingu WTA Erakovicovou zvýšila Kvitová už na 5:0. Nadviazala na úspech dvakrát 6:4, ktorý vlani pri Seine dosiahla v 2. kole. Teraz sa v ňom stretne s 27-ročnou Španielkou Silviou Solerovou-Espinosovou, 97. v počítačovom poradí. Bude to ich prvý súboj.

Obrazom: Najkrajšie momenty z tretieho dňa Roland Garros

Kvitová urobila viac chýb, na winnery vynikla

Dvadsaťpäťročná ľaváčka Kvitová vynikla na „winnery“ 38:24, zároveň však urobila citeľne viac nevynútených chýb – 47:33. Obe premenili presne 6 z 15 brejkbalov.

„Bol to ťažký zápas. Očakávala som, že vstup do turnaja bude pre mňa náročný. Marina zahrala veľmi dobre,“ uznala Kvitová v rozhovore na kurte, citoval ju web iDnes.cz.

Zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová štartuje na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska siedmy raz a jej miestnym osobným rekordom je semifinále ročníka 2012. Minulý rok prehrala v 3. kole s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou, veteránku nedávno prekonala vo finále prípravného podujatia v Madride (v semifinále tam vyradila americkú líderku hodnotenia Serenu Williamsovú).

Wozniacka uštedrila Knappovej kanára

Dánska niekdajšia jednotka svetového rebríčka tenistiek Caroline Wozniacka nasadená ako piata zvíťazila nad Karin Knappovou jasne 6:3, 6:0. Talianka minulý týždeň získala titul na prípravnom podujatí v nemeckom Norimbergu, ale na Dvorci Suzanne Lenglenovej sa nedokázala presadiť proti odolnej hre favoritky.

Severanka s poľskými koreňmi Wozniacka nechala súperku hrať a „vyhádzať sa“. Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 6:9, zdolaná skončila na extrémne divokejších hodnotách 29:50.

Dvadsaťštyriročná dvojnásobná finalistka newyorských US Open Wozniacka zvýšila v bilancii zo vzájomných konfrontácií s 27-ročnou 42. hráčkou renkingu WTA Knappovou na 3:0. V 2. kole ju preverí nemecká bývalá členka Top 15 Julia Görgesová (72.), ktorá v histórii zaostáva len 3:4, pričom na antuke vedie 2:0.

Wozniacka hrá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska deviaty raz. Pred piatimi rokmi bola vo štvrťfinále, nestačila v ňom na Talianku Francescu Schiavoneovú, neskoršiu šampiónku. Vlani sa lúčila už v 1. kole, zaskočila ju Belgičanka Yanina Wickmayerová.

Najkrajšie momenty z tretieho dňa na Roland Garros
Foto: SITA/AP

Bulharská kvalifikantka vyradila Jankovičovú

Bulharská kvalifikantka s minulosťou členky Top 35 svetového rebríčka Sesil Karatančevová, teraz 106. v hodnotení, sa postarala o značné prekvapenie.

Desať rokov po svojom prieniku do miestneho štvrťfinále vyradila niekdajšiu líderku renkingu Jelenu Jankovičovú (25.) zo Srbska – 6:3, 6:4. Dvadsaťpäťročná sofijská rodáčka nadviazala na triumf 6:2, 6:1, ktorý dosiahla proti tejto súperke už v sezóne 2005 na tvrdom povrchu v hale v Moskve.

Karatančevová od dosiahnutia spomenutého štvrťfinálového zatiaľ životného výsledku na veľkej štvorke je len tretí raz aspoň v 2. kole na Majors. Bude v ňom čeliť úspešnej z duelu Irina Falconiová (USA) – Manon Arcangioliová (Fr.).

Pre 30-ročnú finalistku newyorských US Open 2008 Jankovičovú zostáva maximom pri Seine semifinále z edícií 2007, 2008 a 2010.

Kríza Bouchardovej sa prehlbuje

Kanadskú tenistku Eugenie Bouchardovú nedávno označil magazín SportsPro za marketingovo najzúročiteľnejšieho športovca planéty, ale na kurte sa jej momentálne vôbec nedarí. Zdôraznila to jej utorňajšia prehra 4:6, 4:6 s domácou Kristinou Mladenovicovou.

Dvadsaťjedenročná šestka renkingu WTA Bouchardová bola vlani vo francúzskej metropole v semifinále a následne sa dokonca prebojovala do finále Wimbledonu, ale vrátane štvrťfinále Australian Open 2015 prehrala desať z ostatných trinástich duelov a osem z deviatich.

„Budem úprimná: neviem, čo na ten dnešok povedať. Zdalo sa mi, že som pohrúžená v zápase. Tenisovo si však uvedomujem, že som bola ďaleko od toho, čo dokážem hrať. Znova sa vrátilo to, čo z ostatného obdobia poznám: nebola vo svojej koži. Usilovala som sa v príprave tvrdo pracovať na tom, čo nefungovalo, a mám pocit, že napredujem, takže zápasy ako tento sú sklamaním. Zároveň však treba vnímať, že stále je to len tenisový zápas – život zostáva dobrý a každý má v kariére výšky aj pády. Ja som teraz trochu dolu,“ povedala Bouchardová podľa webu WTA.

Najkrajšie momenty z tretieho dňa na Roland Garros
Foto: SITA/AP

Mladenovicovej sa podaril revanš

„Vôbec som nevedela o takejto štatistike,“ skonštatovala Mladenovicová, keď ju informovali, že aj všetky tri svoje predchádzajúce úspechy proti členkám Top 10 dosiahla v Paríži – februárovom halovom „hardovom“ či na RG.

„Pamätala som si, že som dokázala zahrať dobré zápasy proti tenistkám zo špičky kdekoľvek, ale na Roland Garros je to pre mňa ešte výnimočnejšie a uspokojivejšie. Dnes nebolo jednoduché ukončiť tento zápas, brnkalo mi to na nervy. Som veľmi šťastná, že v tom napokon poslednom geme ma podržalo podanie, pretože inak by to bolo 5:5 a oveľa komplikovanejšie,“ uznala Mladenovicová, ktorá vlani na tomto turnaji v 1. kole vyradila Číňanku Na Li, vtedy druhú v renkingu. V 3. kole prehrala s Nemkou Andreou Petkovicovou.

Dvadsaťdvaročná bývalá jednotka juniorského tzv. kombinovaného svetového rebríčka ITF Mladenovicová, 44. medzi seniorkami, sa Bouchardovej revanšovala za predvlaňajší nezdar 3:6, 2:6 z Québec City. V 2. kole bude hrať s 20-ročnou Dankou Koviničovou (89.) z Čiernej Hory, nedávno víťazkou podujatia ITF Empire Slovak Open v Trnave. Mladenovicová minulý týždeň bola vo finále prípravného podujatia v Štrasburgu.

Najkrajšie momenty z tretieho dňa na Roland Garros
Foto: SITA/AP

Serena si poradila s Češkou Hlaváčkovou

Americká jednotka renkingu tenistiek WTA Serena Williamsová zvíťazila nad českou kvalifikantkou známou skôr deblovými úspechmi Andreou Hlaváčkovou suverénne 6:2, 6:3. Vo vstupných dueloch na Majors teraz má celoživotnú bilanciu 58:1. Jediný nezdar takéhoto typu inkasovala na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2012 od domácej Virginie Razzanovej.

Miestna šampiónka zo sezón 2002 a 2013 Serena na Dvorci Philippa Chatriera dominovala na „winnery“ 25:16, urobila o 4 nevynútené chyby viac (17:13). Premenila všetky štyri brejkbaly, sama neodolala jednej z troch hrozieb straty podania. Po svojom prvom servise si pripísala 79 % takto rozohraných fiftínov v porovnaní s 52 %.

Tridsaťtriročná mladšia zo sestier Williamsových bude v 2. kole premiérovo v kariére hrať s 21-ročnou Nemkou Annou-Lenou Friedsamovou (105.). Proti 28-ročnej 190. žene singlového hodnotenia Hlaváčkovej upravila v bilancii zo vzájomných súbojov na 2:0. Nadviazala na ešte jasnejší triumf 6:0, 6:0 z osemfinále newyorských US Open 2012.

Lakeť nemal vplyv na výkon jednotky

Američanka predminulý štvrtok pre pravý lakeť nenastúpila na osemfinále v Ríme, ale v utorok sa nezdalo, že by vtedajšia indispozícia nejako ohrozovala jej výkony vo francúzskej metropole, v ktorej Serena vlani prehrala už v 2. kole so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou dva razy 2:6.

„Cítim sa dobre. Už som tu obhájila všetky moje body z vlaňajška, čo je výborné,“ roztopašne skonštatovala S. Williamsová podľa twitterového konta podujatia a dodala: „Rada tu hrám, s uvoľnením som prijala to, že som sem znova mohla prísť, vnímam Paríž ako môj druhý domov.“ Američanke trénerskymi radami dlhodobo pomáha francúzsky kouč Patrick Mouratoglou.

Víťazka 66 turnajov vo dvojhre S. Williamsová sa usiluje o svoj jubilejný 20. singlový celkový triumf na veľkej štvorke. Viac titulov z GS ako ona majú len Austrálčanka Margaret Courtová (24) a v Open Ere Nemka Steffi Grafová (22).

Súhrn výsledkov utorňajších stretnutí 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (24. mája – 7. júna, celková dotácia 28 028 600 eur, antuka):

Alison van Uytvancková (Belg.) – Karolína Schmiedlová (SR) 7:6 (4), 7:6 (7)

Belinda Bencicová (Švaj.) – Daniela Hantuchová (SR) 6:3, 6:3

Serena Williamsová (USA-1) – Andrea Hlaváčková (ČR) 6:2, 6:3

Petra Kvitová (ČR-4) – Marina Erakovicová (N. Zél.) 6:4, 3:6, 6:4

Caroline Wozniacka (Dán.-5) – Karin Knappová (Tal.) 6:3, 6:0

Kristina Mladenovicová (Fr.) – Eugenie Bouchardová (Kan.-6) 6:4, 6:4

Andrea Petkovicová (Nem.-10) – Shelby Rogersová (USA) 6:2, 6:1

Madison Keysová (USA-16) – Varvara Lepčenková (USA) 7:6 (3), 6:3

Svetlana Kuznecovová (Rus.-18) – Kiki Bertensová (Hol.) 6:1, 4:6, 6:2

Timea Bacsinszká (Švaj.-23) – Lara Arruabarrenová-Vecinová (Šp.) 6:3, 6:4

Sesil Karatančevová (Bul.) – Jelena Jankovičová (Srb.-25) 6:3, 6:4

Zarina Dijasová (Kaz.-32) – Dinah Pfizenmaierová (Nem.) 6:4, 6:1

Lourdes Domínguezová-Linová (Šp.) – Christina McHalová (USA) 3:6, 7:6 (4), 6:4

Irina Falconiová (USA) – Manon Arcangioliová (Fr.) 6:2, 6:0

Anna-Lena Friedsamová (Nem.) – Alexa Glatchová (USA) 6:2, 4:6, 6:4

Julia Görgesová (Nem.) – CoCo Vandeweghová (USA) 6:2, 5:7, 6:1

Danka Koviničová (Č. Hora) – Klára Koukalová (ČR) 6:3, 7:6 (4)

Francesca Schiavoneová (Tal.) – Čchiang Wang (Čína) 3:6, 6:3, 6:4

Tereza Smitková (ČR) – Taylor Townsendová (USA) 6:3, 6:4

Silvia Solerová-Espinosová (Šp.) – Pauline Parmentierová (Fr.) 6:4, 6:3

Dvojice v 2. kole dvojhry žien (zhora podľa „pavúka“):

Serena Williamsová (USA-1) – Anna-Lena Friedsamová (Nem.)

Lucie Hradecká (ČR) – Viktoria Azarenková (Biel.-27)

Cvetana Pironkovová (Bul.) – Denisa Allertová (ČR)

Heather Watsonová (V. Brit.) – Sloane Stephensová (USA)

Andrea Petkovicová (Nem.-10) – Lourdes Domínguezová-Linová (Šp.)

Carina Witthöftová (Nem.) – Sara Erraniová (Tal.-17)

Sesil Karatančevová (Bul.) – Irina Falconiová (USA)

Julia Görgesová (Nem.) – Caroline Wozniacka (Dán.-5)

Petra Kvitová (ČR-4) – Silvia Solerová-Espinosová (Šp.)

Ana Konjuhová (Chor.) – Irina-Camelia Begová (Rum.-30)

Timea Bacsinszká (Švaj.-23) – Tereza Smitková (ČR)

Belinda Bencicová (Švaj.) – Madison Keysová (USA-16)

Karolína Plíšková (ČR-12) – Andreea Mitová (Rum.)

Francesca Schiavoneová (Tal.) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-18)

Zarina Dijasová (Kaz.-32) – Alison van Uytvancková (Belg.)

Danka Koviničová (Č. Hora) – Kristina Mladenovicová (Fr.)

Ana Ivanovičová (Srb.-7) – Misaki Doiová (Jap.)

Bojana Jovanovská (Srb.) – Donna Vekičová (Chor.)

Polona Hercogová (Slovin.) – Jelena Vesninová (Rus.)

Teliana Pereirová (Braz.) – Jekaterina Makarovová (Rus.-9)

Annika Becková (Nem.) – Paula Kaniová (Poľ.)

Julia Putincevová (Kaz.) – Elina Svitolinová (Ukr.-19)

Alizé Cornetová (Fr.-29) – Alexandra Dulgherová (Rum.)

Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) – Simona Halepová (Rum.-3)

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-8) – Virginie Razzanová (Fr.)

Magdaléna Rybáriková (SR) – Flavia Pennettová (Tal.-28)

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-21) – Camila Giorgiová (Tal.)

Ajla Tomljanovičová (Aus.) – Angelique Kerberová (Nem.-11)

Lucie Šafářová (ČR-13) – Kurumi Narová (Jap.)

Daria Gavrilovová (Aus.) – Sabine Lisická (Nem.-20)

Samantha Stosurová (Aus.-26) – Amandine Hesseová (Fr.)

Vitalia Diačenková (Rus.) – Maria Šarapovová (Rus.-2)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alizé CornetováAna IvanovičováAndrea HlaváčkováAndrea PetkovicováAngelique KerberováBelinda BencicováBojana JovanovskaCamila GiorgiováCarla Suárezová-NavarrováCaroline WozniackaCoCo VandeweghováCvetana PironkovováDaria GavrilovováDonna VekičováElina SvitolinováEugenie BouchardováFlavia PennettováFrancesca SchiavoneováGarbine Muguruzová-BlancováIrina-Camelia BegováJekaterina makarovováJelena JankovičováJelena VesninováJulia GörgesováJulia PutincevováKarolína PlíškováKiki BertensováKristina MladenovicováLucie HradeckáLucie ŠafářováMadison KeysováMaria ŠarapovováMarina ErakovicováNa LiPetra KvitováPolona HercogováSabine LisickáSamantha StosurováSara ErraniováSerena WilliamsováSimona HalepováSloane StephensováSteffi GrafováSvetlana KuznecovováTimea BacsinszkáViktoria AzarenkováYanina Wickmayerová