Halepová v Paríži šokujúco skončila, Šarapovová postúpila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa na Roland Garros

PARÍŽ 27. mája (WEBNOVINY) – Ruská obhajkyňa titulu Maria Šarapovová nasadená ako druhá zvíťazila v stredajšom derby v 2. kole dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros na antuke v Paríži nad Vitaliou Diačenkovou jednoznačne 6:3, 6:1.

Rozptýlila obavy svojich fanúšikov, ktoré vyvstali z jej pondelňajšieho pokašliavania a neskoršieho priznania zdravotnej indispozície. Na „winnery“ vynikla Šarapovová na Dvorci Philippa Chatriera dosť mierne 23:17, ale urobila citeľne menej nevynútených chýb – 8:23. Zužitkovala 5 z 13 brejkbalov, súperka 1 z 5.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa na Roland Garros

Rivalita so Stosurovou trvá od roku 2004

Držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová triumfovala na tomto podujatí okrem vlaňajška už v sezóne 2012. Predminulý rok bola vo finále, v ktorom nestačila na Američanku Serenu Williamsovú.

Dvadsaťosemročná favoritka Šarapovová čelila o štyri roky mladšej Diačenkovej, 91. v renkingu WTA, premiérovo v kariére. Medzi najlepšími 32 ju vyzve austrálska dobyvateľka newyorských US Open 2011 Samantha Stosurová, 22. v hodnotení (bola už aj na 4. pozícii).

Členka „zbornej“ vedie nad 31-ročnou univerzálkou povzbudzujúco vysoko 14:2 aj zásluhou aktuálnej série štyroch triumfov. Naposledy uspela vlani v osemfinálovom 4. kole práve na RG (3:6, 6:4, 6:0). Na najpomalšom podklade má zverenkyňa Svena Groenevelda Šarapovová proti Stosurovej štatistiku 4:0. Rivalita trvá už od roku 2004. Austrálčanka minulý týždeň získala trofej v Štrasburgu, ťahá šnúru siedmich zápasových úspechov.

„Ona miluje hru na antuke a vždy je náročnou súperkou. Mám však proti nej priaznivú bilanciu a dúfam, že tento trend pretrvá. Samantha predvádza na kurte veľa neortodoxných vecí, ja si to však vychutnávam ako výzvu,“ povedala Šarapovová, citovalo ju twitterové konto podujatia. „Aj pre mňa sú zápasy s Mariou vždy výzvou. Je to náročná záležitosť na 3. kolo, viem však, že disponujem hrou, ktorou ju môžem potrápiť,“ vyhlásila Stosurová.

Niekdajšia jednotka hodnotenia Šarapovová teraz má v 2. kole na veľkej štvorke skóre 40:4, z toho vo francúzskej metropole 12:0. Víťazka prípravného podujatia v Ríme sa prebojovala do parížskeho 3. kola dvanásty raz bez prerušenia.

Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa na Roland Garros
Foto: SITA/AP

O najväčšie prekvapenie sa postarala veteránka Mirjana Lučičová-Baroniová

Chorvátska veteránka Mirjana Lučičová-Baroniová sa postarala o zatiaľ najväčšie prekvapenie druhého grandslamového turnaja tenisovej sezóny.

Semifinalistka Wimbledonu 1999 si v stredu v 2. kole dvojhry žien poradila s rumunskou trojkou svetového rebríčka WTA a obhajkyňou finálovej účasti vo francúzskej metropole Simonou Halepovou 7:5, 6:1. Terajšia 70. hráčka renkingu Lučičová-Baroniová potvrdila, že na rodáčku z Konstance zjavne má recept: vlani ju totiž prekonala v 3. kole newyorských takisto hodnotných US Open 7:6 (6), 6:2. Lúčila sa o zápas neskôr, podľahla Talianke Sare Erraniovej.

Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa na Roland Garros

Chorvátka mala na Dvorci Suzanne Lenglenovej pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 29:27, Rumunka len 5:15. Víťazke sa teda rentoval jej ofenzívny prístup. Zvládla všetkých osem zákrokov pri sieti a premenila 5 z 8 brejkbalov, zdolaná využila obe svoje šance na príjme. Lučičová-Baroniová síce platne trafila len 49 % prvých podaní, ale pripísala si až 80 percent takto rozohraných fiftínov v porovnaní s 51 percent. Halepová bude chýbať v 3. kole na veľkej štvorke premiérovo od Wimbledonu 2013.

„Je to neskutočné. Veď Simona je taká skvelá šampiónka. Veľmi ju uznávam a fakt, že som na takto významnej scéne zahrala natoľko dobre, ma napĺňa veľkým šťastím. Vedela som, že ak chcem uspieť, musím si chodiť po údery. Môj štýl je však práve na tom založený vždy. Pokúšala som sa teda útočiť a zároveň udržať množstvo nevynútených chýb na čo najnižšej úrovni. Som na seba veľmi hrdá. Pre mňa je to obrovský triumf, úplne úžasný!“ rozplývala sa bývalá 32. žena hodnotenia Lučičová-Baroniová v rozhovore ešte na kurte, citoval ju web Tenisovej asociácie žien (WTA).

Zverenkyňa Juliana Alonsa Lučičová-Baroniová v sezónach 2003 – 2010 v „main draw“ pri Seine úplne absentovala, v rokoch 2011 – 2014 sa bez výnimky lúčila hneď na úvod. Miestny osobný rekord v podobe 3. kola (prehrala v ňom s Američankou Jennifer Capriatiovou) si utvorila už v roku 2001, teraz ho vyrovnala. Medzi 32 najlepšími bude hrať s 25-ročnou domácou Alizé Cornetovou (29., bola aj na 11. stupienku) nasadenou ako dvadsiatou deviatou. Laureátka ceny Návrat roka 2014 skúsi Francúzke odplatiť prehru 4:6, 6:1, 1:6 zo Sydney 2012.

V Dortmunde sídliaca Lučičová-Baroniová má proti členkám Top 5 štatistiku 3:10. Okrem dvoch víťazstiev nad Halepovou zdolala aj Američanku Monicu Selešovú na Wimbledone pred 16 rokmi.

Výsledky stredajších stretnutí 2. kola dvojhry žien na Roland Garros:

– 24. mája – 7. júna, celková dotácia 28 028 600 eur, antuka

Flavia Pennettová (Tal.-28) – Magdaléna Rybáriková (SR) 6:2, 6:0

Maria Šarapovová (Rus.-2) – Vitalia Diačenková (Rus.) 6:3, 6:1

Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) – Simona Halepová (Rum.-3) 7:5, 6:1

Ana Ivanovičová (Srb.-7) – Misaki Doiová (Jap.) 3:6, 6:3, 6:4

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-8) – Virginie Razzanová (Fr.) 6:3, 1:0 – skreč, Razzanová odstúpila

Jekaterina Makarovová (Rus.-9) – Teliana Pereirová (Braz.) 6:2, 5:7, 6:3

Angelique Kerberová (Nem.-11) – Ajla Tomljanovičová (Aus.) 6:3, 6:2

Lucie Šafářová (ČR-13) – Kurumi Narová (Jap.) 6:2, 6:0

Elina Svitolinová (Ukr.-19) – Julia Putincevová (Kaz.) 1:6, 7:5, 9:7

Sabine Lisická (Nem.-20) – Daria Gavrilovová (Aus.) 6:1 – skreč, Gavrilovová odstúpila

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-21) – Camila Giorgiová (Tal.) 6:1, 6:4

Samantha Stosurová (Aus.-26) – Amandine Hesseová (Fr.) 6:0, 6:1

Alizé Cornetová (Fr.-29) – Alexandra Dulgherová (Rum.) 6:2, 7:5

Annika Becková (Nem.) – Paula Kaniová (Poľ.) 6:2, 6:2

Donna Vekičová (Chor.) – Bojana Jovanovská (Srb.) 6:4, 6:3

Jelena Vesninová (Rus.) – Polona Hercogová (Slovin.) 2:6, 6:1, 6:3

Už známe dvojice v 3. kole dvojhry žien

– dolná polovica žrebu, zhora podľa „pavúka“

Ana Ivanovičová (Srb.-7) – Donna Vekičová (Chor.)

Jelena Vesninová (Rus.) – Jekaterina Makarovová (Rus.-9)

Annika Becková (Nem.) – Elina Svitolinová (Ukr.-19)

Alizé Cornetová (Fr.-29) – Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.)

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-8) – Flavia Pennettová (Tal.-28)

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-21) – Angelique Kerberová (Nem.-11)

Lucie Šafářová (ČR-13) – Sabine Lisická (Nem.-20)

Samantha Stosurová (Aus.-26) – Maria Šarapovová (Rus.-2)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alizé CornetováAna IvanovičováAngelique KerberováBojana JovanovskaCamila GiorgiováCarla Suárezová-NavarrováDaria GavrilovováDonna VekičováElina SvitolinováFlavia PennettováGarbine Muguruzová-BlancováJekaterina makarovováJelena VesninováJulia PutincevováLucie ŠafářováMagdaléna RybárikováMaria ŠarapovováPolona HercogováSabine LisickáSamantha StosurováSimona Halepová