Kližan na Roland Garros končí, v druhom kole neuhral ani set

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan počas zápasu 2. kola na Roland Garros, v ktorom podľahol Francúzovi Gillesovi Simonovi za 128 minút 5:7, 2:6, 3:6. Paríž, 27. máj 2015. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 27. mája (WEBNOVINY) – Slovenský tenista Martin Kližan skončil svoje účinkovanie na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži v 2. kole dvojhry. Kližan, 36. v rebríčku ATP, v stredajšom súboji na dvorci číslo 1 parížskeho antukového komplexu nestačil na Francúza Gillesa Simona nasadeného ako dvanásteho – podľahol mu za 128 minút 5:7, 2:6, 3:6.

Zdolaný hráč urobil 44 nevynútených chýb popri 29 víťazných úderoch a sedemkrát prišiel o svoje podanie. Bilancia „winnery“ – nevynútené chyby u víťaza bola 16:21.

„Z mojej strany to dnes nebolo bohviečo. Odviedol som výkon na päťdesiat percent, aj keď som sa snažil vydať sto percent. Servis bol zlý a celkovo som hral zle. Súper predvádzal svoju štandardnú hru. Za takýchto okolností som nemohol vyhrať. Nezaslúžil som si to – hral som pod svoj priemer. Odchádzam z Paríža sklamaný zo svojho výkonu,“ sebakriticky povedal Kližan pre internetovú stránku Slovenského tenisového zväzu (STZ) a pri rozmieňaní na drobné dodal: „Kľúčového toho bolo veľa. V prvom sete som sa dostal z brejku a za stavu 5:5 som mal brejkbaly na 6:5. Keby som ten gem získal, možno by zápas vyzeral inak. ´Keby´ však v športe neexistuje… Jednoducho som prehral 0:3 na sety a hral som zle.“

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrtého dňa na Roland Garros

Simon je s výkonom spokojný

Tridsaťročný Simon prevýšil o päť rokov mladšieho energického ľaváka Kližana najmä vo vyrovnanosti úderov a celkovo pokojnejšom prejave s menším počtom chýb.

V treťom sete Kližan viedol 3:1, ale za stavu 3:4 urobil tri dvojchyby v jednej hre a Simona sám poslal do rozhodujúceho náskoku 5:3. Ten potom pri svojom servise premenil prvý mečbal, keď slovenský tenista po tlaku súpera vyhodil loptičku ďaleko za základnú čiaru. V bilancii vzájomných zápasov Simon aktuálne vedie nad Kližanom 2:0. Slovák sa nerevanšoval za predvlaňajší nezdar z halového „hardového“ Rotterdamu kde za stavu 0:3 v treťom sete odstúpil pre kŕče.

„Najväčším problémom boli začiatky prvých dvoch setov. V prvom sete stálo Martina veľa síl vyrovnať na 5:5. Mal brejkbaly na 6:5, vtedy sa zápas lámal. V druhom sete bol podobný úvod, prehrával 0:3 a doťahovať proti takému ´mazákovi´, ako je Simon, ktorý má za sebou už veľmi veľa, je náročné. Maťa stála každá výmena veľa síl. Simon si hral svoju hru, je to múr, ktorý sa ťažko preráža. Žiaľ, nevyšlo, to,“ hodnotil Kližanov tréner Martin Damm pre internetovú stránku Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Bývalý skvelý deblista Damm uviedol ešte jeden možný dôvod Kližanovej prehry: „Možno sa prejavil aj Maťov výpadok v tréningu. Pre zranenie po turnaji v Barcelone prakticky tri týždne riadne nehral. Na tri víťazné sety musí byť hráč kondične fit.“

„Som spokojný. Až na jeden moment v prvom sete, keď som stratil koncentráciu, som podal dobrý výkon. Súper mi však nakoniec v koncovke prvého setu pomohol zlou hrou. Bolo to občas dramatické, ale potom sa to otočilo v môj prospech. Mám dobrý dojem z toho, že som bol o čosi lepší ako môj súper,“ povedal Simon v prvej reakcii pre Eurosport.

Kližan bol vlani v treťom kole

Kližan neobhájil v Paríži 3. kolo z vlaňajška, čo zostáva jeho najlepším výsledkom počas štyroch rokov v seniorskej súťaži na najcennejšej antuke (Kližan je juniorským šampiónom z RG 2006). Z francúzskej metropoly si odnáša šek na 50 000 eur pred zdanením a 45 bodov do renkingu. Pred vlaňajším Kližanovým prienikom medzi najlepších 32, kde nestačil na Španiela Marcela Granollersa-Pujola, bol posledným Slovákom v 3. kole RG Dominik Hrbatý od sezóny 2006.

Pre Nováčika roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližana zostáva absolútnym osobným rekordom na veľkej štvorke osemfinále newyorských US Open zo spomenutej sezóny. Vtedy v 2. kole prekonal Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu, v tej chvíli 6. v systéme. Kližan naďalej má na konte „len“ tri úspechy proti členom Top 20 na Majors. Zdolal aj Američana Johna Isnera na melbournských Australian Open 2014 a Japonca Kei Nišikoriho vlani v Paríži. Celkovo teraz prehral svoj šiesty z ostatných siedmich zápasov s hráčmi z prominentnej dvadsiatky.

Gilles Simon
Foto: SITA/AP

Držiteľ troch singlových titulov z úrovne ATP World Tour 250 Kližan mal po aprílovom triumfe v Casablance problémy so zápästím nedominantnej pravej ruky, okrem iného neobhajoval trofej v Mníchove, klesol z 24. pozície vo svetovom rebríčku a teraz je síce v prepočte priebežne na 34. stupienku, ale do 8. júna sa pred neho ešte môže dostať mnoho konkurentov.

„Ja sám som pred Roland Garros hovoril, že moje sebavedomie aj forma pred týmto turnajom sú nulové. Skoro mesiac som nehral poriadne zápasy. Mesiac je dlhá doba. Teraz som vďačný aspoň za to jedno kolo, čo som v Paríži uhral,“ povedal Kližan a pri žiadosti o porovnanie s Casablancou doplnil: „Moja forma bola 50-percentná. To stačí na víťazný zápas proti držiteľovi voľnej karty, ale na Simona nie, proti nemu treba mať 100-percentnú formu.“

Ďalším súperom Simona bude Mahut

Kližan potvrdil, že plánuje 17. – 19. júla hrať na antuke v Konstance proti Rumunom v rozhodujúcom 2. kole 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

V súvislosti s najbližším programom vyhlásil, že pred Wimbledonom bude na tráve hrať iba v Nottinghame: „Vynechám dva päťstovkové turnaje, program na tráve mi nesedí.“ Zároveň nevylúčil svoj štart na budúcotýždňovom antukovom challengeri v Prostějove: „Ako hráč päťdesiatky tam potrebujem voľnú kartu. Teraz sa rieši, či mi ju organizátor udelí. Dnes – zajtra by sa malo rozhodnúť. Potom mám v pláne kondičný blok, aby som bol pripravený na americké turnaje na ´harde´. A možno pôjdem s trénerom Dammom do Prahy, kde je viac možností na sparing.“

Zverenec Jana de Witta Simon (13. v renkingu, bol už aj šiesty) sa na Roland Garros dostal zatiaľ najďalej dvakrát do osemfinále (grandslamové maximum v podobe štvrťfinále si utvoril na AO 2009), pričom v sezóne 2013 v piatich setoch prehral so Švajčiarom Rogerom Federerom. Súperom Simona v 3. kole ročníka 2015 bude krajan s voľnou kartou Nicolas Mahut, ktorý vyradil formu stále hľadajúceho obhajcu semifinálovej účasti Ernestsa Gulbisa z Lotyška 6:3, 3:6, 7:5, 6:3.

Skúsený Francúz Simon sa dostal medzi najlepším 32 v Paríži piaty raz v rade. Minulý rok práve v tejto fáze nestačil na Kanaďana Milosa Raonica, a to v piatich setoch. Presne v 2. kole prehral na RG iba v sezóne 2007 s krajanom Paulom-Henrim Mathieuom. Víťaz tucta turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni Simon v rámci okruhu prípravných podujatí nedohral 2. kolo v Ríme pre problémy s krčnou časťou chrbtice a následne sa odhlásil z Nice, dokázal sa však včas vystrábiť.

Dvojhra mužov – 2. kolo:

Gilles Simon (Fr.-12) – Martin Kližan (SR) 7:5, 6:2, 6:3 za 128 minút

Kližan vstúpil do zápasu až príliš agresívne a z toho pramenili chyby. Simon poľahky prišiel k vedeniu 3:0, keď ťažil z nepresných úderov svojho súpera. Potom sa Kližan dostal úderovo do zápasu a znížil na 2:3, ale dvojchybou premenil ďalší súperov brejkbal – 2:4.

Za stavu 5:2 mal Simon tri gemy na ukončenie setu, ale Kližan mu to nedovolil. Za stavu 4:5 slovenský tenista odvrátil aj dva setbaly francúzskeho súpera a takticky disciplinovanou hrou vyrovnal na 5:5. Psychickú výhodu však nepremenil na ďalšie body. Najprv nevyužil tri možnosti na brejk a potom pri svojom servise sériou chýb umožnil súperovi dostať sa k setbalom, štvrtý Simon zužitkoval na zisk I. setu – 7:5.

V druhom dejstve opäť ušiel slovenskému tenistovi úvod. Po zlom stave 0:3, bolo neskôr ešte horších 2:5, ale situácia so vzopätím Slováka z prvého setu sa už neopakovala. Očividne nervózny Kližan nezvládol svoje podanie v ôsmom geme. Simon parádnym obhodením premenil setbal a po necelej hodine a pol zvýšil na 2:0 na sety.

Slovenský hráč za tohto stavu už nemal čo stratiť a konečne mu vyšiel úvod setu. Súpera tretíkrát brejkol a vzápätí potvrdil na 2:0. Neskôr viedol aj 3:1, ale stratil koncentráciu a s ňou aj úderovú istotu najmä pri podaní. Tri dvojchyby v ôsmom geme boli predčasným koncom Kližanových nádejí na postup do 3. kola. Bez výkyvov hrajúci Simon si už potom postrážil víťazstvo pri svojom servise.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dominik HrbatýGilles SimonMartin DammMartin KližanNicolas Mahut