Djokovič nedal súperovi šancu, v Paríži postúpil aj Nadal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa na Roland Garros
Srbský tenista Novak Djokovič počas 3. kola dvojhry mužov na Roland Garros v Paríži, v ktorom vyhral nad austrálskym držiteľom voľnej karty Thanasim Kokkinakisom 6:4, 6:4, 6:4. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 30. mája (WEBNOVINY) – Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil v sobotňajšom stretnutí 3. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži nad 19-ročným austrálskym držiteľom voľnej karty Thanasim Kokkinakisom, 84. v renkingu, bez vážnejších problémov 6:4, 6:4, 6:4.

Dosiahol svoj 190. zápasový úspech na Majors. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 34:12, zdolaný 27:28. Víťaz premenil 3 z 8 brejkbalov, nečelil žiadnej hrozbe straty podania. Zvládol 15 z 19 zákrokov pri sieti.

Djokovičov súper bol veľmi mladý

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič sa počas štvrtkového duelu 2. kola s ľavorukým luxemburským veteránom Gillesom Mullerom nechal ošetriť v oblasti slabín, ale teraz sa nezdalo, že by ho limitovala nejaká zdravotná indispozícia.

„Dnes som sa cítil dobre. Je pravda, že v piatok som po dohode s mojím realizačným tímom vynechal tréning. Dobre som sa však zregeneroval a všetko sa na kurte vyvíjalo bez problémov. V každom sete som dosiahol jeden brejk a napokon to postačovalo, neminul som zbytočne veľa síl. Môj súper je veľmi mladý, ale pri svojom premiérovom vystúpení na miestnom ´centri´ preukázal veľkú nebojácnosť. Disponuje značnou silou, dobre podáva a evidentne verí svojim schopnostiam. Tenisový svet v tomto období žije v očakávaní nástupu novej generácie. Je osviežujúce a príjemné vnímať progres jednotlivých jej členov,“ povedal Djokovič podľa L´Equipe.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa na Roland Garros

Djokovič nestratil ešte ani jeden set

Súperom 28-ročného Belehradčana v osemfinálovom 4. kole bude domáci rovesník Richard Gasquet (21.), a to pri bilancii 11:1 v prospech Srba vrátane jedného úspechu na challengerovej úrovni už v roku 2005. Francúz sa jediný raz radoval v sezóne 2007 na tvrdom povrchu v Šanghaji, odvtedy inkasoval osem prehier.

Djokovič sa dostal do tejto fázy na RG šiesty raz za sebou. Podujatím prechádza bez straty setu. „Nole“ dosiahol svoj 25. zápasový úspech v rade a dokonca už 40. bez prerušenia na vrcholných fórach – veľkej štvorke, ATP World Tour Finals či ATP World Tour Masters 1000.

Celkovo naposledy ťahal za kratší koniec 28. februára so Švajčiarom Rogerom Federerom vo finále v Dubaji v SAE. Najhoršou renkingovou prehru na veľkej štvorke preňho zostáva nezdar proti Rusovi s minulosťou svetovej jednotky Maratovi Safinovi na Wimbledone 2008: premožiteľ vtedy figuroval na 75. priečke v systéme.

Chýba mu úspech vo Francúzsku

Djokovič má po sobote proti Austrálčanom na okruhu šnúru 16 triumfov a jeho celková bilancia s „protinožcami“ je 16:1, prehral akurát s Lleytonom Hewittom na Australian Open 2006 (okrem toho aj s Bernardom Tomicom na Hopman Cupe 2013).

Djokovičovi chýba práve úspech na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska na zavŕšenie tzv. kariérneho Grand Slamu. V sezónach 2012 a 2014 bol na Roland Garros vo finále, zhodne prehral s Rafaelom Nadalom. So Španielom sa teraz môže stretnúť už vo štvrťfinále.

Osemnásobný grandslamový šampión Djokovič môže na grandslamovej scéne nadviazať na svoj triumf z Melbourne. Double Australian Open – Roland Garros naposledy získal Američan Jim Courier už v sezóne 1992.

Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa na Roland Garros

Nadal poľahky zdolal Kuznecova

Španielsky tenista Rafael Nadal vyhral nad 24-ročný Rusom Andrejom Kuznecovom, 120. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom dueli poľahky 6:1, 6:3, 6:2. Miestneho 9-násobného šampióna Nadala najbližšie vyzve 22-ročný americký debutant v osemfinále na veľkej štvorke Jack Sock (37.). Táto dvojica nemá vzájomnú minulosť.

„Jack Sock je kvalitný hráč, ktorý sa vie vytiahnuť proti členom špičky. Má ohurujúci forhend, dobre podáva, dokáže byť veľmi agresívny a nebezpečný. Uvedomujem si, že ho nesmiem pustiť k uplatňovaniu zbraní, lebo inak sa dostanem do zložitej pozície,“ upozornil Nadal, ktorý Kuznecova prekonal na „winnery“ 33:28 a urobil menej nevynútených chýb – 25:26. Po svojom druhom podaní si pripísal 70 percent takto rozohraných loptičiek, Rus iba 43 percent. Španiel premenil 8 zo 14 brejkbalov v porovnaní s bilanciou 2 zo 6.

Čoskoro 29-ročný ľavoruký Malorčan Nadal (nar. 3. júna 1986 v Manacore) je nasadený až ako šiesty a už na štvrťfinále prichádza do úvahy jeho súboj so srbským lídrom svetového rebríčka Novakom Djokovičom, ktorého premohol v miestnom finále 2012 a 2014.

Hrdina 14 Majors Nadal má neďaleko Buloňského lesíka zápasovú bilanciu 69:1, dosiaľ jedinú prehru utrpel v osemfinálovom 4. kole ročníka 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Triumfoval v rokoch 2005 – 2008 a 2010 – 2014.

Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa na Roland Garros
Foto: SITA/AP

Na tehlovej múčke nazbieral 46 primátov

Do Paríža teraz pricestoval prvý raz bez toho, aby mal na konte aspoň jeden titul z európskej antukovej časti predmetnej sezóny. Jeho najbližšia prehra bude okrúhla 150. v kariére na hlavnom profesionálnom okruhu. Ak príde na RG, zároveň bude 30. na antuke (popri 338 triumfoch vrátane sobotňajšieho).

„V prvom rade verím tomu, že som z tejto planéty. Som pozemšťan,“ skonštatoval s úsmevom Nadal, keď mu reprodukovali verejný obdiv brazílskeho trojnásobného víťaza tohto turnaja Gustava Kuertena, a dodal: „Ďakujem ´Gugovi´ za milé slová. Je pravda, že bude ťažké prekonať môj parížsky rekord. Keď sa však mne podarilo dosiahnuť ho, potom v budúcnosti niekto ďalší rovnako dobre môže nazbierať ešte viac trofejí.“

Strýkom Tonim Nadalom trénersky vedený Španiel má v dueloch na tri získané sety na najpomalšom podklade bilanciu 92:1. Na tehlovej múčke nazbieral 46 primátov, viac ich má len Argentínčan Guillermo Vilas (49).

Ak Nadal znova dobyje Pohár mušketierov, stane sa prvým tenistom v tzv. otvorenej ére a len druhým celkovo s dvojciferným počtom singlových titulov z jedného grandslamového podujatia. Austrálčanka Margaret Courtová sa v období 1960 – 1973 jedenásťkrát radovala na Australian Open.

Najkrajšie momenty zo siedmeho dňa na Roland Garros

Murray zvládol ťažký zápas

Austrálsky mladík Nick Kyrgios narobil Britovi Andymu Murraymu v sobotu v 3. kole dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros na antuke v Paríži oveľa menej ťažkostí, než sa napospol odhadovalo.

Tretí muž svetového rebríčka Murray zvíťazil 6:4, 6:2, 6:3. Vyzývateľ si nechal ošetriť predlaktie dominantnej pravej ruky a fyzioterapeutovi sa sťažoval, že nemôže podávať. Obaja hráči najmä v prvom sete nešetrili hlasnou kritikou vlastných výkonov.

„Bol to ťažký zápas, pretože súper sa usiloval o ohromné údery. Priebežne som si uvedomil, že problémy s rukou spomalili jeho servis, jednu z najväčších zbraní. Pomohli mi to,“ uznal Murray.

Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej a Švéda Jonasa Björkmana Murray nastrieľal na Dvorci Suzanne Lenglenovej tucet es proti dvom, mal vynikajúci pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 45:19, zdolaný 37:37.

Vo vzájomnej bilancii klesol Austrálčan na 0:3

Dvadsaťosemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray zvládol 13 z 19 zákrokov pri sieti a premenil 7 z 13 brejkbalov, 20-ročný Kyrgios (30.) využil iba dve z desiatich príležitostí na príjme. Vo vzájomnej bilancii klesol Austrálčan na 0:3, do soboty naposledy neuspel v januárovom štvrťfinále melbournských rovnako cenných Australian Open.

Víťaz prípravných podujatí v Mníchove a Madride Murray je semifinalistom RG 2011 a 2014. Hrdina US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray do začiatku európskej antukovej časti tohto súťažného ročníka nemal na konte ani jednu trofej z tehlovej múčky. Teraz má tohtosezónnu antukovú zápasovú bilanciu 13:0.

Počas celej kariéry stojí na okruhu proti Austrálčanom 12:0 (plus triumf nad Marinkom Matosevicom na Hopman Cupe 2015). V osemfinále ho vyzve domáci rovesník Jérémy Chardy (45.), ktorého Murray zdolal 13. mája na najpomalšom podklade v Ríme 6:4, 6:3 a zvýšil tým v štatistike zo vzájomných súbojov na 6:1. Jedinú prehru inkasoval pred troma rokmi na „harde“ v Cincinnati.

Sock si premiérovo v kariére zahrá v osemfinále na veľkej štvorke

Americký tenista Jack Sock zvíťazil nad rovnako nenasadeným chorvátskym tínedžerom Bornom Čoričom poľahky 6:2, 6:1, 6:4. Premiérovo v kariére si zahrá v osemfinále na veľkej štvorke, papierovo pravdepodobne to bude proti španielskemu 9-násobnému miestnemu šampiónovi Rafaelovi Nadalovi.

Dvadsaťdvaročný 37. muž svetového rebríčka Sock zo zdravotného hľadiska prežíva za seba i v rámci rodiny veľmi náročnú sezónu. Po operácii v oblasti panvy sa zapojil do súťažného diania až v marci v kalifornskom Indian Wells, prebojoval sa tam do osemfinále a prezradil, že vzhľadom na nepríjemné okolnosti bol vďačný za výluku.

Osobne totiž mohol podporiť brata Erica počas ťažkej choroby, následne nosil jeho meno na teniskách. Podľa magazínu Tennis bol súrodenec tri týždne na jednotke intenzívnej starostlivosti pre ochorenie dýchacích ciest (Lemierrov syndróm), z toho týždeň na prístrojoch.

Bojuje aj za starého otca

Víťaz vlaňajšej wimbledonskej štvorhry po boku Kanaďana Vaseka Pospisila Sock (už v sezóne 2011 triumfoval v mixe na newyorských US Open s krajankou Melanie Oudinovou) má vo francúzskej metropole na obuvi nový nápis: 4UGPA, čo znamená „pre Teba, starý otec“. Američan sa minulý týždeň pred svojím vstupom do prípravného podujatia v Nice dozvedel, že jeho deduškovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu.

„Bolo to ťažké. Pár dní som z toho bol trochu mimo,“ povedal podľa portálu Asociácie tenisových profesionálov (ATP) Sock, ktorý prehral v 1. kole v Nice so Srbom Dušanom Lajovičom, ale včas sa herne aj mentálne pozviechal na medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska. Sock je víťazom juniorskej súťaže na US Open 2010. Medzi seniormi bol na Majors v 3. kole US Open 2012 a 2013 a RG 2014. V apríli získal titul na antuke v Houstone, svoj prvý singlový na úrovni ATP World Tour.

Výsledky sobotňajších stretnutí 3. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži:
Dvojhra mužov – 3. kolo:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Thanasi Kokkinakis (Aus.) 6:4, 6:4, 6:4

Andy Murray (V. Brit.-3) – Nick Kyrgios (Aus.-29) 6:4, 6:2, 6:3

Rafael Nadal (Šp.-6) – Andrej Kuznecov (Rus.) 6:1, 6:3, 6:2

David Ferrer (Šp.-7) – Simone Bolelli (Tal.) 6:3, 1:6, 5:7, 6:0, 6:1

Marin Čilič (Chor.-9) – Leonardo Mayer (Arg.-23) 6:3, 6:2, 6:4

Richard Gasquet (Fr.-20) – Kevin Anderson (JAR-15) 4:6, 7:6 (4), 7:5, 6:4

Jérémy Chardy (Fr.) – David Goffin (Belg.-17) 6:3, 6:4, 6:2

Jack Sock (USA) – Borna Čorič (Chor.) 6:2, 6:1, 6:4

Dvojice v osemfinálovom 4. kole dvojhry mužov (zhora podľa „pavúka“):

Novak Djokovič (Srb.-1) – Richard Gasquet (Fr.-20)

Jack Sock (USA) – Rafael Nadal (Šp.-6)

Andy Murray (V. Brit.-3) – Jérémy Chardy (Fr.)

Marin Čilič (Chor.-9) – David Ferrer (Šp.-7)

Kei Nišikori (Jap.-5) – Teimuraz Gabašvili (Rus.)

Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-14) – Tomáš Berdych (ČR-4)

Stan Wawrinka (Švaj.-8) – Gilles Simon (Fr.-12)

Gael Monfils (Fr.-13) – Roger Federer (Švaj.-2)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andy MurrayBorna ČoričDavid FerrerDavid GoffinGael MonfilsGilles SimonJack SockJérémy ChardyJo-Wilfried TsongaKei NišikoriKevin AndersonMarin ČiličNick KyrgiosNovak DjokovičRafael NadalRichard GasquetRoger FedererSimone BolelliStan WawrinkaTomáš Berdych