Wawrinka si zahrá finále Roland Garros, na súpera musí čakať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty zo semifinále mužskej dvojhry na Roland Garros
Švajčiar Stan Wawrinka počas zápasu semifinále Roland Garros, v ktorom si poradil s Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom 6:3, 6:7, 7:6, 6:4. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 5. júna (WEBNOVINY) – Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka nasadený ako ôsmy sa stal prvým finalistom dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži.

Tridsaťročný dobyvateľ rovnako hodnotných melbournských Australian Open 2014 zdolal v piatkovom semifinále domáceho rovesníka Jo-Wilfrieda Tsongu, štrnástku podujatia, za 226 minút 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4.

Švajčiar zahral asi jeden z najnevydarenejších tajbrejkov

Wawrinkovi zásluhou kompaktnejšieho, disciplinovanejšieho a efektívnejšieho výkonu patrila prvá hodina diania na Dvorci Philippa Chatriera, viedol zaslúžene. Keď sa však Tsonga dostal z manka 2:4 v druhom sete a potom odvrátil päť brejkbalov (dva v rade) v jedenástej hre, vrátilo sa mu sebavedomie z predchádzajúcich zápasov a nadobúdal prevahu, prebudil aj publikum.

Švajčiar zahral asi jeden z najnevydarenejších tajbrejkov v kariére a v treťom dejstve mal šťastie, že Francúz nezavŕšil priebežný obrat z 0:1 na sety na 2:1. Tsonga totiž disponoval dovedna šiestimi šancami na returne v troch rôznych hrách, ale nedal a v neskoršej ďalšej lotérii sa mu vypomstila kombinácia pasivity a zbytočných chýb. Ak pri konečnom účtovaní platilo, že rozdielovým úderom bol útočný bekhend, tajbrejk tretej časti bol koncentrovaným dôkazom.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo semifinále mužskej dvojhry na Roland Garros

„Momentum“ sa presunulo nazad k Wawrinkovi a premietlo sa to do jeho úniku na 2:0 aj cez manko 15:40 pri potvrdzovaní. Švajčiar sa na 3:1 posunul dokonca cez štyri hrozby straty podania. Francúzova frustrácia, pochopiteľne, rástla: mal bilanciu 1 zo 17 pri premieňaní brejkbalov (napokon pri nej zostal, súper dosiahol hodnoty 3 z 15). V dlhokánskej siedmej hre síce sám eliminoval štyri jednotlivé hrozby straty podania a znížil na 3:4, ale Wawrinkovi stačilo dopodávať sa a zvládol to.

Najkrajšie momenty zo semifinále mužskej dvojhry na Roland Garros

O všetkom rozhodli možno 2-3 loptičky

Bol to veľký boj a ja som šťastný, že na konci som bol jeho víťazom. Súper si totiž zaslúžil postup do finále nemenej ako ja. O všetkom rozhodli možno 2-3 loptičky,“ uznal Wawrinka, ktorý uspel v deviatich z ostatných desiatich súbojov s Francúzmi na Majors.

Keď predvádzam moju najlepšiu hru, potom je vo mne vedomie, že môžem prekonať všetkých súperov. Od začiatku tohto turnaja sa mi naozaj darí. Som až prekvapený z toho, ako mi to ide. Bez ohľadu na meno môjho protivníka vo finále obaja budeme nervózni, to je jasné. Budem sa musieť koncentrovať na vlastný výkon a snažiť sa vyrukovať s top hrou,“ predznamenal Wawrinka na tlačovej besede.

Som sklamaný, túžil som po úspechu. Odovzdal som však všetko, takže si nemám čo vyčítať. Súper mi skomplikoval život a ja som nebol dostatočne rezolútny pri tých brejkových príležitostiach. Diváci pritom znova boli skvelí. Cítil som, že si vychutnávajú zápas. Pomohli mi dostať sa až do tejto fázy turnaja,“ povedal Tsonga na tlačovej besede, citoval ho Twitter podujatia.

Deviaty muž hodnotenia Wawrinka teraz vedie v bilancii proti Tsongovi (15. v renkingu, už aj bol v prominentnej päťke) tesne 4:3. Presadil sa aj v ostatných dvoch konfrontáciách vrátane úspechu 6:1, 3:6, 6:3, 6:2 v rámci novembrového finále Davisovho pohára v Lille. Na RG je štatistika 2:1 pre Švajčiara, pričom v rokoch 2011 (3. kolo, Wawrinka) aj 2012 (osemfinále, Tsonga) to boli päťsetové maratóny.

Wawrinka vyrovnal maximum

Víťaz parížskej súťaže juniorov 2003 Wawrinka sa prebojoval do seniorského finále vo francúzskej metropole až na 11. pokus, čím v neodraditeľnosti vyrovnal maximum tzv. otvorenej éry v podaní Ekvádorčana Andrésa Goméza (v roku 1990 napokon aj získal trofej) a Španiela Davida Ferrera (predvlani prehral v dueli o primát).

Nicolasom Escudém a Thierrym Ascionem trénersky vedený Tsonga bol vo štvorke na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska aj predvlani. Minulý rok uhral v osemfinálovom 4. kole proti Djokovičovi len šesť gemov. Posledným francúzskym hrdinom je od sezóny 1983 Yannick Noah, v roku 1988 bol vo finále Henri Leconte.

Stále platí, že finalista AO 2008 Tsonga ešte nikdy nehral o singlovú trofej na hlavnej profesionálnej úrovni na antuke, hoci má za sebou 20 pokusov (11:9) z „hardu“ či trávy.

Druhé semifinále prerušili

Piatkové semifinále dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži medzi svetovou tenisovou jednotkou Novakom Djokovičom a Britom Andym Murraym prerušili vo štvrtom sete pre prichádzajúcu búrku.

Duel dohrajú v sobotu od 13.00 h. Informovalo o tom twitterové konto podujatia. Srbský líder rebríčka zvíťazil v prvých dvoch setoch zhodne 6:3, tretie dejstvo sa stalo korisťou Murrayho (7:5) a vo štvrtom je zatiaľ nerozhodný stav 3:3.

Dvojhra mužov – semifinále:

Stan Wawrinka (Švaj.-8) – Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-14) 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4 za 226 minút

Novak Djokovič (Srb.-1) – Andy Murray (V. Brit.-3) 6:3, 6:3, 5:7, 3:3 – prerušené pre prichádzajúcu búrku

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy MurrayJo-Wilfried TsongaJoo-Wilfried TsongaNovak DjokovičStan WawrinkaStanislas Wawrinka