Obhajkyňa titulu Kvitová skončila, Wozniacka postúpila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu

LONDÝN 4. júla (WEBNOVINY) – Srbská niekdajšia líderka renkingu Jelena Jankovičová sa postarala o to, že česká tenistka Petra Kvitová neobháji titul na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka.

Tridsaťročná Belehradčanka, teraz až 30. v hodnotení, zvíťazila v sobotňajšom stretnutí 3. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna – 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad favoritkou presne za dve hodiny 3:6, 7:5, 6:4.

Jankovičová je prevalcovaná nadšením

Finalistka rovnako cenných newyorských US Open 2008 Jankovičová pritom mala manko 3:6, 1:3 a 15:40 pri svojom podaní, resp. 3:6, 2:4. Pri mečbale nachytala súperku returnom, Kvitová poslala bekhendovú odpoveď do siete. Tradične ofenzívne ladená Češka vynikla na „winnery“ 24:13, zároveň však urobila viac nevynútených chýb – 21:11. Nič jej nebolo platné, že na jednotlivé loptičky bola mierne lepšia 85:84. Využila polovicu zo štyroch brejkbalov, postupujúca 3 z 8.

„Som prevalcovaná nadšením, srdce mi bije ako splašené. Hra na tráve je pre mňa veľmi zložitá, neprichádza to samo od seba. Zápas na Centrálnom dvorci proti úradujúcej šampiónke – to bolo čosi neuveriteľné. Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo uspieť. Bez ohľadu na to, čo sa dialo či ako zle som hrala, stále som sa usilovala brať to loptičku za loptičkou a bojovať. Keď som napokon získala ten druhý set, uvedomovala som si, že musím pokračovať v takomto prístupe. S Petrou som prehrala v našom predchádzajúcom stretnutí v Ríme a vedela som, ako sa jej na tomto podujatí darí, šport však zvykne prinášať všeličo. Som hrdá, že sa mi podarilo zdolať ju. Dodáva mi to veľa sebavedomia pred druhým týždňom,“ citoval Jankovičovú web Tenisovej asociácie žien (WTA).

Obrazom: Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu

Na tráve spolu ešte nebojovali

Jankovičová znížila v bilancii zo vzájomných duelov na 3:4 po minisérii dvoch tohtoročných nezdarov. V osemfinále, svojom piatom v britskej metropole, sa pokúsi prejsť cez 26-ročnú finalistku Wimbledonu 2012 Agnieszku Radwanskú (13.). Proti Poľke má nepriaznivé skóre 2:5, ale zdolala ju v dosiaľ poslednom súboji vlani na antuke v Ríme (dvakrát 6:4). Na tráve ešte spolu nebojovali. Jankovičová nikdy nebola ani len vo štvrťfinále v AELTC, na všetkých ďalších Majors si už zahrala minimálne semifinále.

Dvadsaťpäťročná ľaváčka Kvitová sa na adrese SW19 Church Road v Londýne radovala okrem vlaňajška aj v sezóne 2011. Zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová síce vynechala minulotýždňové prípravné podujatie v Eastbourne pre chorobu, čo vyvolalo otázniky, ale v utorok prevalcovala Holanďanku Kiki Bertensovú za 35 minút 6:1, 6:0, vo štvrtok v 2. kole Japonku Kurumi Narovú za 58 minút 6:2, 6:0.

Kvitová počnúc parížskym Roland Garros šiesty raz prehrala na veľkej štvorke práve v 3. kole. Vo wimbledonskom štvrťfinále bude chýbať prvýkrát od roku 2009. „Som veľmi smutná z toho, že nebudem v druhom týždni môjho obľúbeného turnaja,“ citoval Kvitovú Twitter podujatia.

Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Češke teraz nič nenapraví náladu

„Nie som robot. Musím sa nejako dostať nazad. Teraz mi nič nenapraví náladu, bude to chcieť čas,“ skonštatovala podľa iDnes.cz Češka, ktorá si počas tejto sezóny dopriala atypickú pauzu na dobitie bateriek.

„V druhom sete som ešte stále mala prevahu. Potom som však pocítila, že sa Jelena dostáva do zápasu, začala hrať agresívnejšie. Ja som náhle nemala odpovede, nevyrovnala som sa s tým tlakom, podanie mi nepomáhalo a s každým úderom som sa mocovala,“ glosovala Kvitová.

Potom dodala: „Tretí set bol nevyspytateľný. Skúšala som premýšľať pozitívne, bola to veľká bitka. Jelena v nej ukázala, že je veľkou hráčkou. Ja som sa necítila na sto percent. Trochu horšie som sa hýbala, k úderom mi chýbalo niekoľko centimetrov, načasovanie nebolo najlepšie.“

Wozniacka sa bude usilovať o svoje premiérové miestne štvrťfinále

Dánska tenistka Caroline Wozniacka a Poľka Agnieszka Radwanská, zhodne finalistky z úrovne veľkej štvorky, uspeli vo svojich sobotňajších stretnutiach 3. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne. Obe okrem uvedenej skutočnosti spájajú aj poľské korene a otec s dlhodobo dôležitým miestom v zázemí.

Dvadsaťštyriročná finalistka newyorských US Open 2009 a 2014 Wozniacka prekonala Talianku Camilu Giorgiovú za 72 minút dva razy 6:2. Urobila len tri nevynútené chyby, zdolaná 30 (vôbec si pritom neprospela 9 dvojchybami).

Na „winnery“ to pre Giorgiovú bolo 19:12. Už päťnásobná osemfinalistka tohto podujatia Wozniacka sa bude usilovať o svoje premiérové miestne štvrťfinále proti Španielke Garbine Muguruzovej-Blancovej v dueli dvoch úplne odlišných štýlov – odolnej defenzívy a nekompromisnej ofenzívy.

Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu

Radwanská zdolala austrálsku univerzálku

Muguruzová-Blancová pri sobotňajšom prekonávaní Nemky Angelique Kerberovej 7:6 (12), 1:6, 6:2 nastrieľala 57 víťazných úderov (popri 43 zlyhaniach). Nad dánskou niekdajšou líderkou renkingu vedie 2:1, ale prehrala v dosiaľ poslednom vzájomnom súboji vlani v semifinále na tvrdom povrchu v Tokiu.

Dvadsaťšesťročná finalistka medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2012 „Aga“ Radwanská zdolala medzi najlepšími 32 austrálsku univerzálku Casey Dellacquovú za 63 minút 6:1, 6:4 aj cez manko 0:4 v druhom sete. Urobila o 25 chýb menej (7:32, „winnery“ 11:18). Krakovčanka najbližšie bude hrať s 30-ročnou srbskou finalistkou newyorských US Open 2008 a bývalou jednotkou počítačového poradia Jelenou Jankovičovou (30.), nad ktorou vedie 5:2.

Súhrn výsledkov sobotňajších stretnutí 3. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne:
Dvojhra žien – 3. kolo:

Oľga Govorcovová (Biel.) – Magdaléna Rybáriková (SR) 7:6 (4), 6:3

Jelena Jankovičová (Srb.-28) – Petra Kvitová (ČR-2) 3:6, 7:5, 6:4

Caroline Wozniacka (Dán.-5) – Camila Giorgiová (Tal.-31) 6:2, 6:2

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-20) – Angelique Kerberová (Nem.-10) 7:6 (12), 1:6, 6:2

Agnieszka Radwanská (Poľ.-13) – Casey Dellacquová (Aus.) 6:1, 6:4

Timea Bacsinszká (Švaj.-15) – Sabine Lisická (Nem.-18) 6:3, 6:2

Madison Keysová (USA-21) – Tatjana Mariová (Nem.) 6:4, 6:4

Monica Niculescová (Rum.) – Kristýna Plíšková (ČR) 6:3, 7:5

Dvojice v osemfinálovom 4. kole dvojhry žien (zhora podľa „pavúka“):

Serena Williamsová (USA-1) – Venus Williamsová (USA-16)

Viktoria Azarenková (Biel.-23) – Belinda Bencicová (Švaj.-30)

Maria Šarapovová (Rus.-4) – Zarina Dijasová (Kaz.)

CoCo Vandeweghová (USA) – Lucie Šafářová (ČR-6)

Caroline Wozniacka (Dán.-5) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-20)

Timea Bacsinszká (Švaj.-15) – Monica Niculescová (Rum.)

Oľga Govorcovová (Biel.) – Madison Keysová (USA-21)

Agnieszka Radwanská (Poľ.-13) – Jelena Jankovičová (Srb.-28)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAngelique KerberováBelinda BencicováCamila GiorgiováCaroline WozniackaCoCo VandeweghováGarbine Muguruzová-BlancováJelena JankovičováKristýna PlíškováLucie ŠafářováMadison KeysováMagdaléna RybárikováMaria ŠarapovováMonica NiculescováPetra KvitováSabine LisickáSerena WilliamsováTimea BacsinszkáVenus WilliamsováViktoria Azarenková