Rybáriková prehrala s kvalifikantkou, lúči sa s Wimbledonom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu
Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala v 3. kole dvojhry žien na Wimbledone s bieloruskou kvalifikantkou Oľgou Govorcovovou za 104 minút 6:7 (4), 3:6. Foto: SITA/AP

LONDÝN 4. júla (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková si musí počkať na svoj premiérový prienik do osemfinále singlovej súťaže na úrovni veľkej štvorky.

V sobotňajšom stretnutí 3. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne prehrala s bieloruskou kvalifikantkou Oľgou Govorcovovou za 104 minút 6:7 (4), 3:6. Jedinými troma Slovenkami v histórii v osemfinále tohto podujatia zostávajú Katarína Studeníková, Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková.

Rybáriková zaostala na „winnery“ 18:28, zároveň urobila o jednu nevynútenú chybu viac – 22:21. Premenila iba jeden z ôsmich brejkbalov, Bieloruska polovicu zo šiestich.

Govorcovová bude čeliť Keysovej

Zverenkyňa Martina Ležáka Rybáriková si z medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2015 odnáša 130 bodov do renkingu WTA a prémiu 77 000 libier brutto. Govorcovová bude medzi najlepšími šestnástimi čeliť 20-ročnej Američanke Madison Keysovej (21.) nasadenej ako dvadsiatej prvej.

Držiteľka štyroch singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Rybáriková podľahla hráčke mimo Top 100 premiérovo od US Open 2013, na ktorých nestačila na Rakúšanku Patriciu Mayrovú- Achleitnerovú, v tej chvíli 140. v hodnotení.

Premožiteľka ruskej osmičky „pavúka“ Jekateriny Makarovovej z 2. kola Rybáriková, 65. v renkingu, hrala v 3. kole na vrcholnej scéne tretí raz po newyorských US Open 2008 a 2009. Úspech v 2. kole bol prvý takýto na Majors po inej šnúre siedmich nezdarov.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo šiesteho dňa Wimbledonu

Rybáriková využila šancu zaútočiť na post národnej jednotky

Finalistka wimbledonskej súťaže junioriek zo sezóny 2006 Rybáriková (podľahla vtedy Dánke Caroline Wozniackej) tento týždeň využila šancu zaútočiť na post národnej jednotky k 13. júlu. V online prepočte aktuálne figuruje na 48. priečke. V štatistike proti rovesníčke Govorcovovej (122., v minulosti jej však patril aj 35. post) klesla na 1:2 (resp. 1:3 pri zohľadnení jednej mládežníckej konfrontácie). Vlani ju na tvrdom povrchu v Monterrey prekonala 6:3, 3:6, 6:2, teraz na to nedokázala nadviazať.

Dvadsaťšesťročná piešťanská rodáčka Rybáriková v utorok v 1. kole profitovala zo skreču Talianky Karin Knappovej za stavu 7:6 (6), 3:0 zo svojho pohľadu. Niekdajšia 31. hráčka hodnotenia tým konečne zlomila svoje miestne prekliatie. V All England Lawn Tennis and Croquet Clube v britskej metropole totiž prehrala v rokoch 2008 – 2014 vždy už v úvodnom kole. V sezóne 2007 neprešla kvalifikáciou.

Zverenkyňa svojho brata Iľju Govorcovová si utvorila nový grandslamový rekord. Na Roland Garros 2008 a 2009 a US open 2012 bola v 3. kole. Na Wimbledone si zlepšila maximum už o dva zápasy po prienikoch do 2. kola na edíciách 2007, 2009 a 2012.Lindsay Davenportovou trénersky vedenej Keysovej skúsi odplatiť prehru 3:6, 7:5, 4:6, ktorú inkasovala v marci 2012 na „harde“ v Miami.

Dvojhra žien – 3. kolo:

Oľga Govorcovová (Biel.) – Magdaléna Rybáriková (SR) 7:6 (4), 6:3 za 104 minút

K šanci sa dostala kontroverzne

Rybáriková síce nevyužila brejkbal hneď v otváracom geme (predrala sa k nemu z 15:40), ale z manka 0:30 sa presadila na returne v tretej hre. K šanci sa pritom dostala kontroverzne. Trafila bekhendový return presne na čiaru, ozvalo sa zahlásenie „out“, súbežne Govorcovová poslala loptičku platne do dvorca, vtedy výmenu zastavili.

Keď Jastrabie oko ukázalo, že Slovenkin úder bol dobrý, empjarový rozhodca jej prisúdil bod, darmo Bieloruska – oprávnene – protestovala, že táto výmena sa mala opakovať. Frustrovane potom poslala bekhend do siete – 1:2. Parádnym bekhendovým skrátením si Govorcovová dodala možnosť na príjme, Rybáriková sa však, zďaleka nie prvý raz na tomto turnaji, mohla oprieť o servis – 3:1.

Slovenka sa neskôr v pohode posunula na 4:2 a pri skóre 4:3 (na príjme v siedmej hre sa vyštverala z 15:40 na zhodu aj vďaka parádnemu bekhendovému obhodeniu popri čiare, nešla však ďalej) viedla veľmi nádejne 40:0, lenže Bieloruska sa energickou a presnou hrou prepracovala k brejkbalu a nachytala súperku forhendovým returnom druhého podania – 4:4 a čoskoro aj 4:5. Rybáriková za stavu 30:15 v desiatej hre poslala smeč do štvorhrovej „aleje“, znova sa však mohla spoľahnúť na kvalitné podanie – 5:5, bez zápletky 5:6.

Zlomový bol ôsmy gem

V dlhočiznej dôležitej prvej výmene dvanásteho gemu mala Slovenka šťastie, že Bieloruske chýbal jemnocit na záver hektickej prestrelky neďaleko siete. Napravila to pri dobehnutí signalizovaného stopbalu – 15:15, Rybáriková sa dobre pripraveným i zvládnutým bekhendovým volejom dostala na 30:15, forhendovým zakončením spredu na 40:15 a potom už poľahky aspoň do tajbrejku (bilancie v TB počas kariéry 30:40 a 18:34).

Govorcovová otvorila „lotériu“ nádherným bekhendovým krosom, ale po divokom forhendovom pokuse bola dolu 1:2 a servis. Bieloruske však vzápätí vyšlo brutálne „prasiatko“ a nakoplo ju k priebežnému obratu napokon až na 5:2 a servis, keď Rybárikovú v kľúčovej pasáži opustila úderová istota. Slovenka dobre dobehla kraťas a znížila na 3:5, prehnala však obiehaný forhend zo záklonu a kontrolný systém Hawk Eye bol tentoraz proti nej – 3:6.

Govorcovová pri prvom setbale neprekonala sieť forhendovou obhadzovačkou popri čiare, ale presadila sa vo vysiľujúcej výmene, v ktorej diktovala tempo, vodila si protivníčku po kurte a vynútila si jej chybu. Táto loptička do značnej miery vyjadrila dianie po vstupnej fáze, ktorá patrila Rybárikovej. Minimálne od zlomového ôsmeho gemu bola aktívnejšia a účinnejšia Bieloruska („winnery“ priebežne 19:11, nevynútené chyby 10:9).

Govorcovová stále vyznievala presvedčivejšie

Rozbehnutá Govorcovová si hneď v prvej hre druhej časti utvorila prísnym vstúpeným bekhendovým krosom náskok 40:15 na returne. Pri prvom brejkbale síce nezvládla riskantne poňatý príjem, pri druhom však prekrásne našla bočnú čiaru reflexívnym bekhendovým volejom – 1:0 a hladko aj 2:0. Rybárikovej citeľne chýbala para a mentálne sila, nechala si vtláčať Bieloruskine plány, dopriavala jej tempo, rytmus i čas, málo varírovala, prevažne len reagovala.

Behala meter – dva za základnou čiarou, Govorcovová si ju strážila. Slovenka síce upravila na 1:2 a na príjme vo štvrtej hre dokonca disponovala brejkbalom, porobila však tesné „minely“ a tento možný záchytný bod bol preč. Navyše, hrubou chybou klesla Rybáriková na 0:30 v piatej hre, čo už vyznievalo kriticky. Vtedy sa nad ňou zľutovala páska siete a Slovenka si napokon – aj cez brejkbal, pri ktorom súperke nevyšiel ambiciózny bekhendový pokus – udržala kontakt (2:3).

Govorcovová stále vyznievala presvedčivejšie, lenže forhendový return na základnú čiaru ju nachytal na 30:15 pre Slovenku, ktorá si potom pohotovo dobehla po bekhendové doklepnutie – 40:15. Keď Rybáriková nedala ani štvrtý brejkbal v tomto geme, bezradne klesla na kolená. Pri piatom podržalo Bielorusku Jastrabie oko a vzápätí sa už jasne posunula na 4:2, bola čoraz bližšie k cieľu. Bez zachvenia sa dostala aj na 5:3 a k tomu unikla na 30:0 na príjme. Slovenka vyrovnala na 30:30, ale výrazne prepálila forhend a pri mečbale inkasovala forhend na čiaru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela HantuchováDominika CibulkováMagdaléna Rybáriková