Španielsko má po 18 rokoch semifinalistku Wimbledonu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Španielka Garbine Muguruzová-Blancová v zápase štvrťfinále Wimbledonu proti Caroline Wozniackej. Foto: SITA/AP

LONDÝN 7. júla (WEBNOVINY) – Španielska tenistka Garbine Muguruzová-Blancová nasadená ako dvadsiata zvíťazila v zápase utorňajšieho štvrťfinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne nad švajčiarskou pätnástkou tohto podujatia Timeou Bacsinszkou za 87 minút 7:5, 6:3. Vo svojom premiérovom semifinále na veľkej štvorke bude vo štvrtok čeliť úspešnej z duelu Madison Keysová (USA-21) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-13). Proti Američanke má manko 0:1, s Poľkou stojí 2:2.

Dvadsaťjedenročná venezuelská rodáčka Muguruzová-Blancová, 20. v renkingu WTA, nadviazala proti 26-ročnej Bacsinszkej (15.) na úspech 6:3, 4:6, 6:0, ktorý dosiahla v januári v 3. kole melbournských rovnako cenných Australian Open.

Španielku premáha pokušenie

Muguruzová-Blancová mala na dvorci č. 1 vyvážený pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 17:17, Bacsinszká skončila na hodnotách 20:25. Obe si utvorili štyri brejkbaly, na ich premieňanie to bolo 3:1. Španielka zvládla 14 z 22 zákrokov pri sieti.

„Je to úžasné, som prešťastná. Bol to veľmi ťažký zápas a teraz ma premáha rozrušenie. Posledný gem bol veľmi intenzívny. Je mimoriadne náročné dostať sa do semifinále Wimbledonu, takže som na tento môj výkon patrične hrdá za sebou a aj pre Španielsko. Všetky skúsenosti takéhoto typu človeku značne pomáhajú a posilňujú jeho vieru, že to môže dokázať. Budem teda pred semifinále sebavedomá a pripravená,“ citoval Muguruzovú-Blancovú web Tensiovej asociácie žien (WTA).

Zverenkyňa Aleja Mancisidora Muguruzová-Blancová hrala vo svojom druhom štvrťfinále na Majors za sebou a celkovo treťom (aj Roland Garros 2014). Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka v minulosti najďalej bola v 2. kole na edícii 2013.

Obrazom: Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu

Muguruzová-Blancová bola prvou španielskou štvrťfinalistkou v britskej metropole od ročníka 2001 a takéhoto prieniku Conchity Martínezovej, teraz pripomenula 18 rokov staré semifinále inej legendy: v sezóne 1997 práve v takejto fáze bola a prehrala Arantxa Sánchezová-Vicariová.

Dimitrim Zavialoffom trénersky vedená semifinalistka nedávneho parížskeho antukového Roland Garros Bacsinszká v All England Lawn Tennis and Croquet Clube o tri kroky prekonala svoj doterajší miestny osobný rekord v podobe 2. kola z edícií 2008 a 2009.

Šarapovová vyradila CoCo Vandeweghovú

Ruská tenistka Maria Šarapovová nasadená ako štvrtá zvíťazila nad Američankou CoCo Vandeweghovou v ich premiérovom vzájomnom súboji za 165 minút 6:3, 6:7 (3), 6:2. V trojsetových maratónoch teraz má na konte presne o 100 úspechov viac ako prehier (148:48).

Proti 23-ročnej 47. žene renkingu WTA Vandeweghovej mala Šarapovová ešte miernejšiu prevahu, než signalizuje výsledok otváracej a záverečnej časti, ale s veľkou výnimkou záveru druhého dejstva bola rezolútnejšia v dôležitých okamihoch, prejavili sa jej oveľa väčšie skúsenosti. Od stavu 6:3, 5:3 klesla Ruska na 5:6 (v jedenástom geme nezužitkovala dva jednotlivé brejkbaly), v dvanástej hre odvrátila dva jednotlivé setbaly. V tajbrejku aj vďaka dvojchybe Američanky išla z 1:3 na 3:3, odvtedy však nepridala ani bod. Vandeweghová premenila prvý setbal bekhendovou ranou akoby z ničoho.

Outsiderka však zrejme pod vplyvom priebežného vzopätia na chvíľu poľavila a náhle bola dolu 0:3 v tretej časti. Znížila na 2:3, ale napokon to bola posledná fáza jej odporu. V nádejnej situácii totiž ešte raz prišla o podanie (z náskoku 30:15), Šarapovová sa relatívne v pohode dostala na 5:2 a vzápätí predviedla definitívny brejk z 15:40. Pri jej mečbale vyhodila páska siete Vandeweghovej forhend vedľa.

Víťazka zaostala na „winnery“ 20:32, urobila o čosi menej nevynútených chýb – 23:27. Premenila 6 z 11 brejkbalov, zdolaná iba 3 zo 14. Na esá to bolo 2:4, na dvojchyby 10:8.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

Jubilejné semifinále pre Rusku

Dvadsaťosemročná miestna šampiónka zo sezóny 2004 Šarapovová postúpila do semifinále na veľkej štvorke jubilejný 20. raz v kariére (popri troch štvrťfinálových nezdaroch – všetky pochádzajú z parížskeho Roland Garros). Vo štvorke na Majors má skóre 10:9. Desiaty nezdar sa pokúsi odvrátiť proti úspešnej z duelu Serena Williamsová (USA-1) – Viktoria Azarenková (Biel.-23). Proti Američanke má katastrofálnu štatistiku 2:17, nad Bieloruskou vedie 8:7.

Premožiteľka Karolíny Schmiedlovej z 1. kola Vandeweghová v nasledujúcich troch zápasoch vyradila nasadené súperky: postupne Karolínu Plíškovú, Samanthu Stosurovú a Luciu Šafářovú, ale výzva v podobe Šarapovovej predsa len bola nad jej sily. Proti členkám Top 5 má zverenkyňa Craiga Cardona skóre 0:6. Američanka si zlepšila osobný rekord na Majors z januárových melbournských Australian Open o dve kolá a vlaňajšie wimbledonské maximum dokonca o tri súboje. Poslednou nenasadenou semifinalistkou londýnskeho grandslamového turnaja zostáva od roku 2011 Nemka Sabine Lisická.

V tom tajbrejku druhého setu mi to trochu prekĺzlo pomedzi prsty. Súperka sa v celom tom sete pozviechala a počínala si naozaj sebavedome. Ani si spätne neuvedomujem, čo sa mi preháňalo hlavou. Zjavne som sa však ocitla situácii, v ktorej som mala triumf na dosah a ono sa to zrazu vyvíjalo inak. Človek vtedy musí pri takto mimoriadnej príležitosti na natoľko výnimočnom kurte dostať zo seba všetko,“ citoval Šarapovovú Twitter podujatia.

Radwanská zvíťazila nad američankou Keysovou

Poľská tenistka Agnieszka Radwanská nasadená ako trinásta zvíťazila v zápase utorňajšieho štvrťfinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne nad 20-ročnou americkou dvadsaťjednotkou hierarchie Madison Keysovou za 116 minút 7:6 (3), 3:6, 6:3. Nezastavil ju ani tucet es súperky. Paradoxom je, že nazbierala o tri loptičky menej – 95:98.

Agnieszka Radwanska
Foto: SITA/ AP

Finalistka tohto podujatia spred troch rokov „Aga“ Radwanská mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 13:7, Keysová skončila na hodnotách 48:40. Aktivita však Američanke pripravovanej Lindsay Davenportovou nestačila na prekonanie tradične jemnocitnej a so striedmou účelnosťou hrajúcej niekdajšej dvojky hodnotenia.

„Nemôže to byť lepšie, som veľmi šťastná. Všetky hráčky, ktoré ešte pokračujú v turnaji, predvádzajú veľkolepý tenis. Teraz už naozaj niet čo stratiť,“ citoval A. Radwanskú Twitter podujatia. Poľka, ktorej ešte nedávno pomáhala legendárna Američanka s českými koreňmi Martina Navrátilová, bola predvlani na adrese SW19 Church Road v semifinále, minulý rok už „iba“ v osemfinále.

Dvadsaťšesťročná Krakovčanka A. Radwanská bude vo štvrtok v semifinále čeliť 21-ročnej španielskej debutantke v takejto fáze na veľkej štvorke Garbine Muguruzovej-Blancovej (20.), s ktorou má skóre 2:2, pričom spočiatku viedla 2:0. Prehrala s ňou tento rok na tvrdom povrchu v Sydney aj Dubaji.

Staršia zo sestier Radwanských hrala proti Keysovej s vedomím pozitívnej štatistiky 3:0. Predvlani ju práve na Wimbledone prekonala v 3. kole 7:5, 4:6, 6:3 a neskôr v rovnakej sezóne na „harde“ v Pekingu (6:3, 6:2). Prvý úspech pochádza z Miami 2012.

Serena zvíťazila nad bieloruskou bývalou jednotkou

Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová zvíťazila v obojstranne mimoriadne kvalitnom stretnutí utorňajšieho štvrťfinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna – 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad bieloruskou bývalou jednotkou renkingu WTA Viktoriou Azarenkovou nasadenou ako dvadsiatou treťou za 124 minút 3:6, 6:2, 6:3. Uspela aj vo svojom 14. tohtoročnom trojsetovom „maratóne“. Celkovo má v drámach výrazne pozitívnu štatistiku 142:52.

„Bolo to veľmi intenzívne, ale zároveň sme si to užívali. Raz sa na niečom smiala Vika, inokedy som sa na zvláštnej situácii pobavila ja. Panovala skvelá atmosféra. Boli sme do toho naplno pohrúžené, bojovali sme zo všetkých síl. Podobne ako proti Heather Watsonovej som kolísala hore – dolu, ale napokon zostávam v hre,“ povedala 33-ročná S. Williamsová v interview pre organizátorov.

Favoritka vymazala hrozbu kvalitným podaním

Postupujúca vynikla na esá 17:7 (dvojchyby 3:6) a na „winnery“ 46:20. Urobila len o jednu nevynútenú chybu viac – 12:11. Američanka premenila 3 z 9 brejkbalov, Bieloruska iba 1 z 8. Jednu možnosť mala v napokon záverečnom geme, keď Serena poslala do siete zdanlivo jasný vstúpený forhend. Následne však favoritka vymazala hrozbu kvalitným podaním. Víťazka zvládla 10 z 12 zákrokov pri sieti, zdolaná 11 z 15.

Serena, v britskej metropole šampiónka zo sezón 2002, 2003, 2009, 2010 a 2012 (okrem toho bola vo finále ročníkov 2004 a 2008), sa vo štvrtkovom semifinále stretne s ruskou miestnou víťazkou spred už jedenástich rokov Mariou Šarapovovou, proti ktorej má povzbudzujúcu bilanciu 17:2.

Najkrajšie momenty z ôsmeho dňa Wimbledonu
Foto: SITA/AP

„Je pravda, že Maria ma nezdolala už riadne dlho. Hrá však dobre a je povestná bojovníčka. Teším sa na to ďalšie vzájomné stretnutie. Pokúsim sa znova ju prekonať. Ak sa mi to nepodarí, tak si poviem, že nabudúce,“ podotkla mladšia zo sestier Williamsových, ktorá v pondelok v osemfinálovom rodinnom derby zvíťazila nad Venus 6:4, 6:3.

S Williamsovou sedel v lóži jej nemecký sparing

Proti V. Williamsovej vedie Serena 15:11, v konfrontáciách s Azarenkovou zvýšila na 17:3. Sprievodnou pikantériou utorka bolo, že v lóži bieloruskej dvojnásobnej dobyvateľky melbournských Australian Open sedel jej nemecký sparing s balkánskym pôvodom Aleksandar „Big Sascha“ Bajin. Ten osem rokov sprevádzal Serenu, v marci od nej prestúpil k Vike.

Patrickom Mouratoglouom trénersky dozorovaná Serena sa na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka usiluje o odčinenie vlaňajšieho miestneho zakopnutia v 3. kole (nestačila na Francúzku Alizé Cornetovú), ale aj o „Serena Slam“ (štvrtý triumf na Majors v rade), zachovanie šance na pravý kalendárny Grand Slam a 21. vrcholný singlový primát, čím by sa na jeden triumf priblížila k Nemke Steffi Grafovej (22 grandslamových titulov vo dvojhre – rekord tzv. otvorenej éry, Austrálčanka Margaret Courtová ich v dávnejšom období nazbierala 24).

„Nie, nie, nie, nechcem radšej o tomto kontexte hovoriť,“ s úsmevom zastavila Serena moderátora, keď vytušila, kam bude smerovať ďalšia otázka.

Víťazka 67 podujatí na hlavnej profesionálnej úrovni Serena štartuje na adrese SW19 Church Road šestnásty raz a má zápasovú bilanciu 77:10. Medzi aktívnymi hráčkami osamela na prvej priečke pred spomenutou Venus (76:13). Celkovo je na čele Američanka Martina Navrátilová (120:14) pred krajankou Chris Evertovou (96:15).

Dvojhra žien – štvrťfinále:

Serena Williamsová (USA-1) – Viktoria Azarenková (Biel.-23) 3:6, 6:2, 6:3

Maria Šarapovová (Rus.-4) – CoCo Vandeweghová (USA) 6:3, 6:7 (3), 6:2

Agnieszka Radwanská (Poľ.-13) – Madison Keysová (USA-21) 7:6 (3), 3:6, 6:3

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-20) – Timea Bacsinszká (Švaj.-15) 7:5, 6:3

Dvojice vo štvrtkovom semifinále dvojhry žien:

Serena Williamsová (USA-1) – Maria Šarapovová (Rus.-4) / bilancia: 17:2

Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-20) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-13) / bilancia: 2:2

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáArantxa Sánchezová-VicariováCoCo VandeweghováGarbine Muguruzová-BlancováMadison KeysováMaria ŠarapovováMartina NavrátilováSabine LisickáSerena WilliamsováTimea BacsinszkáViktoria Azarenková