Kontová a Cetkovská na US Open šokovali, Azarenková vyhrala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty štvrtého dňa US Open
Bieloruská tenistka Viktoria Azarenková vyhrala v 2. kole dvojhry na US Open nad Belgičankou Yaninou Wickmayerovou 7:5, 6:4. Foto: SITA/AP

NEW YORK 3. septembra (WEBNOVINY) – Grandslamové šampiónky Viktoria Azarenková z Bieloruska a Austrálčanka Samantha Stosurová už sú medzi najlepšími 32 tenistkami vo dvojhre na US Open 2015 v New Yorku. Vo štvrtok sa o prekvapenie postarala britská kvalifikantka Johanna Kontová, ktorá vyradila finalistku Wimbledonu Garbine Muguruzovú-Blancovú. Ďalšia kvalifikantka Kateryna Bondarenková skončila na rakete svetovej dvojky Simony Halepovej. S turnajom sa rozlúčila aj minuloročná finalistka Caroline Wozniacka.

Azarenková ťažila z väčšej efektivity

Hrdinka melbournských Australian Open 2012 aj 2013 Azarenková si vo štvrtok vo veľmi kvalitnom zápase 2. kola poradila s nevyspytateľnou belgickou semifinalistkou medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2009 Yaninou Wickmayerovou za 105 minút 7:5, 6:4. Niekdajšia jednotka svetového rebríčka WTA Azarenková ťažila z väčšej efektivity v kľúčových situáciách: premenila 5 z 8 brejkbalov, súperka len 3 z 10.

Obrazom: Najkrajšie momenty štvrtého dňa US Open

Dobyvateľka US Open 2011 Stosurová za bleskových 51 minút prekonala Rusku Jevgeniju Rodinovú dva razy 6:1 aj zásluhou 8 es. Na „winnery“ vynikla 29:7. Austrálčanka bude hrať s talianskou finalistkou Roland Garros 2012 Sarou Erraniovou, Bielorusku vyzve jedenástku pavúka Angelique Kerberovú, ktorá zdolala Taliansku Karin Knappovú,

Kvalifikantka Kontová vyradila finalistku Wimbledonu

Britská kvalifikantka Johanna Kontová sa postarala o ďalšie veľké prekvapenie na US Open, keď vyradila úradujúcu finalistku Wimbledonu Garbine Muguruzovú-Blancovú zo Španielska nasadenú ako deviatu za 203 minút 7:6 (4), 6:7 (4), 6:2. V hre zostali už len tri členky Top 10 – Američanka Serena Williamsová, Rumunka Simona Halepová a Češka Petra Kvitová.

Uvedený čas je o dve minúty novým rekordom v dĺžke trvania duelu singla žien na tomto podujatí od zavedenia tajbrejku (1970). Aktérky o dve minúty prekonali pondelňajšie maximum Američanky Madison Brenglovej a Číňanky Čeng Saj-saj.

Kontová bola na esá lepšia 10:7, Muguruzová-Blancová si príliš neprospela 13 dvojchybami proti siedmim. Postupujúca mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 36:34, zdolaná 45:59. Britka zvládla 12 z 13 zákrokov pri sieti, Španielka 18 z 26. Na brejkbaly to bolo 4/19, resp. 2/11.

Dvadsaťštyriročná 97. hráčka renkingu WTA Kontová ťahá sériu 15 zápasových úspechov. Triumfovala na kanadských turnajoch ITF v Granby a Vancouveri, potom pridala tri úspechy v kvalifikácii v lokalite Flushing Meadows, v 1. kole „main draw“ si poradila s domácou držiteľkou voľnej karty Louisou Chiricovou. V štatistike proti 21-ročnej Muguruzovej-Blancovej upravila na 2:1. Nadviazala na úspech 6:4, 4:6, 6:3, ktorý dosiahla v júni na tráve v anglickom Eastbourne.

Maďarskými koreňmi disponujúca rodáčka z austrálskeho Sydney Kontová o jedno kolo prekonala svoje osobné maximum z „Majors“, ktoré si práve v New Yorku utvorila už v sezóne 2012. Medzi najlepšími 32 bude hrať s Nemkou Andreou Petkovicovou, osemnástkou „pavúka“.

Muguruzová-Blancová na oboch prípravných turnajoch po dosiahnutí zatiaľ najprenikavejšieho úspechu nezvládla hneď prvý zápas. Venezuelská rodáčka sa následne rozišla s koučom Alejom Mancisidorom.

Najkrajšie momenty štvrtého dňa US Open
Foto: SITA/AP

Dvojka renkingu Halepová s prehľadom postúpila

Rumunská tenistka Simona Halepová nasadená ako druhá zvíťazila nad skúsenou 29-ročnou ukrajinskou kvalifikantkou Katerynou Bondarenkovou, teraz 104. v renkingu WTA, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 77 minút bez zásadnejších ťažkostí 6:3, 6:4. Obe predviedli 20 „winnerov“, ale postupujúca mala oveľa istejšiu ruku – nevynútené chyby 14:24.

Finalistka rovnako významného parížskeho antukového Roland Garros 2014 Halepová bude v 3. kole hrať proti Američanke Shelby Rogersovej, ktorá vyradila Japonku Kurumi Narovú.

Dvadsaťtriročná rodáčka z Konstance Halepová dosiaľ bola vo Flushing Meadows najďalej v osemfinále edície 2013. Najbližšia prehra zverenkyne Darrena Cahilla bude jej okrúhla 100. v singli na hlavnej profesionálnej úrovni. Stále platí, že s hráčkou mimo Top 100 Halepová naposledy zaváhala na Wimbledone 2015, kde ju v 1. kole prekonala Jana Čepelová.

Cetkovská vyradila minuloročnú finalistku

Ešte pred pár dňami Dánka Caroline Wozniacka v špecializovanom tenisovom magazíne Eurosportu Matsovi Wilanderovi v dobrej nálade hovorila o tom, že je pripravená možno aj vyhrať US Open. Ako dobrá kamarátka topfavoritky Sereny Williamsovej údajne pozná zbraň na jej hru. Vlani sa jej to vo finále nepodarilo a v tomto roku neprešla ani cez 2. kolo.

Favorizovaná štvorka turnajového „pavúka“ Wozniacka podľahla českej outsiderke Petre Cetkovskej v jednom z najlepších zápasov doterajšieho priebehu amerického tenisového šampionátu 4:6, 7:5, 6:7 (1). Za stavu 4:5 a 5:6 v treťom sete 30-ročná Češka odvrátila dovedna 4 mečbaly renomovanejšej súperky a bývalej jednotky svetového rebríčka.

„Pri tých mečbaloch som si vravela niečo v zmysle: teraz alebo nikdy a napodiv všetky loptičky z mojej rakety skončili v súperkinej strane kurtu ako víťazné údery. Bolo to niečo úžasné,“ cituje prostějovskú rodáčku Cetkovskú server WTA.

Najkrajšie momenty štvrtého dňa US Open
Foto: SITA/AP

Česká univerzálka má tenisovú výbavu na to, aby zdolávala hráčky z oveľa vyšších poschodí rebríčka, kde jej momentálne patrí až 149. priečka. Je to daň za operáciu bedier, ktorú podstúpila v tomto roku, keď musela vynechať Australian Open a v poslednom čase sa rozohrávala zväčša na menších turnajoch ITF. Na hlavnom ženskom okruhu WTA a na grandslamových vrcholoch až do US Open v tejto sezóne dokonca nevyhrala ani jeden zápas (bilancia 0:5). Forma však prišla v jej prípade v pravý čas, pod reflektormi na najväčšom tenisovom stánku na svete – Štadióne Arthura Ashea v samom závere programu štvrtého hracieho dňa.

„Atmosféra bola neuveriteľná. Ľudia v New Yorku, ste fantastickí. Pokojne by som pre vás hrala každý deň. Vy ste príčina toho, prečo som zvíťazila. Držali ste ma nažive v tomto zápase až do konca,“ cituje idnes.cz Cetkovskej slová v pozápasovom interview na kurte. „Sprvu som si vážila už len to, že som naspäť a môžem si zahrať na veľkom turnaji. Keď sa mi neskôr naskytla šanca na víťazstvo, chcela som ju využiť,“ dodala Cetkovská do mikrofónu Pam Shriverovej, niekdajšej skvelej americkej hráčky.

Bývalá 25. hráčka rebríčka WTA má proti súperkám z Top Ten ženského renkingu po štvrtku zápasovú bilanciu 10:9 a Wozniacku okrem aktuálnej newyorskej nočnej seansy zdolala aj na Wimbledone 2013. Jej najbližšou súperkou bude skúsená talianska tridsiatnička Flavia Pennettová, ktorá bola v New Yorku minimálne vo štvrťfinále v piatich zo siedmich ostatných účastí.

„Mala som to vo svojich rukách, ale nevyužila som mečbaly. Je to len a len moja vina. Môžem si len dookola opakovať: toto či tamto som mala urobiť inak. Súperka hrala výborne, ale ja som jej to dovolila,“ cituje sklamanú dvojnásobnú finalistku US Open Wozniacku AP.

Výsledky štvrtkových stretnutí 2. kola dvojhry žien:

Karolína Schmiedlová (SR-32) – Danka Koviničová (Č. Hora) 6:4, 5:7, 6:4

Simona Halepová (Rum.-2) – Kateryna Bondarenková (Ukr.) 6:3, 6:4

Petra Cetkovská (ČR) – Caroline Wozniacka (Dán.-4) 6:4, 5:7, 7:6 (1)

Petra Kvitová (ČR-5) – Nicole Gibbsová (USA) 6:3, 6:4

Johanna Kontová (V. Brit.) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-9) 7:6 (4), 6:7 (4), 6:2

Angelique Kerberová (Nem.-11) – Karin Knappová (Tal.) 7:5, 6:2

Sara Erraniová (Tal.-16) – Jelena Ostapenková (Lot.) 0:6, 6:4, 6:3

Andrea Petkovicová (Nem.-18) – Jelena Vesninová (Rus.) 6:3, 7:6 (4)

Viktoria Azarenková (Biel.-20) – Yanina Wickmayerová (Belg.) 7:5, 6:4

Samantha Stosurová (Aus.-22) – Jevgenija Rodinová (Rus.) 6:1, 6:1

Sabine Lisická (Nem.-24) – Camila Giorgiová (Tal.) 6:4, 6:0

Flavia Pennettová (Tal.-26) – Monica Niculescová (Rum.) 6:1, 6:4

Mona Barthelová (Nem.) – Oľga Govorcovová (Biel.) 2:6, 6:2, 6:4

Varvara Lepčenková (USA) – Lesia Curenková (Ukr.) 7:6 (7), 6:2

Shelby Rogersová (USA) – Kurumi Narová (Jap.) 6:4, 6:4

Barbora Strýcová (ČR) – Čchiang Wang (Čína) 6:2, 4:6, 7:5

Dvojice v 3. kole dvojhry žien:

– zhora podľa „pavúka“

Serena Williamsová (USA-1) – Bethanie Matteková-Sandsová (USA)

Madison Keysová (USA-19) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-15)

Belinda Bencicová (Švaj.-12) – Venus Williamsová (USA-23)

Anett Kontaveitová (Est.) – Madison Brenglová (USA)

Daria Kasatkinová (Rus.) – Kristina Mladenovicová (Fr.)

Elina Svitolinová (Ukr.-17) – Jekaterina Makarovová (Rus.-13)

Roberta Vinciová (Tal.) – Mariana Duqueová-Marinová (Kol.)

Eugenie Bouchardová (Kan.-25) – Dominika Cibulková (SR)

Petra Kvitová (ČR-5) – Karolína Schmiedlová (SR-32)

Andrea Petkovicová (Nem.-18) – Johanna Kontová (V. Brit.)

Sara Erraniová (Tal.-16) – Samantha Stosurová (Aus.-22)

Flavia Pennettová (Tal.-26) – Petra Cetkovská (ČR)

Varvara Lepčenková (USA) – Mona Barthelová (Nem.)

Viktoria Azarenková (Biel.-20) – Angelique Kerberová (Nem.-11)

Barbora Strýcová (ČR) – Sabine Lisická (Nem.-24)

Shelby Rogersová (USA) – Simona Halepová (Rum.-2)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáAndrea PetkovicováAngelique KerberováBarbora StrýcováBelinda BencicováBethanie Matteková-SandsováCamila GiorgiováCaroline WozniackaDaria KasatkinováElina SvitolinováEugenie BouchardováFlavia PennettováGarbine Muguruzová-BlancováJana ČepelováJekaterina makarovováJelena OstapenkováJelena VesninováJevgenija RodinováJohanna KontováKateryna BondarenkováKristina MladenovicováLesia CurenkováMadison KeysováMona BarthelováMonica NiculescováPetra KvitováRoberta VinciováSabine LisickáSamantha StosurováSara ErraniováSerena WilliamsováSimona HalepováVenus WilliamsováViktoria AzarenkováYanina Wickmayerová