Video: Kvitová na US Open nečakane končí, Halepová ide ďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty desiateho dňa na US Open
Rumunská tenistka Simona Halepová zvíťazila v štvrťfinále dvojhry žien na US Open nad Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou za 160 minút 6:3, 4:6, 6:4. Foto: SITA/AP

NEW YORK 9. septembra (WEBNOVINY) – Talianska tenistka Flavia Pennettová a svetová dvojka Simona Halepová sa pobijú o účasť vo finále na poslednom grandslamovom turnaji roka US Open. Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v hornej sekcii žrebu 33-ročná americká líderka renkingu WTA Serena Williamsová a 32-ročná Talianka Roberta Vinciová (43.).

Dve hráčky z Apeninského polostrova sú v semifinále dvojhry na jednom grandslamovom turnaji premiérovo v tzv. Open Ere. Tri zo štyroch semifinalistiek sú tridsiatničky.

Serena má proti Vinciovej skóre 4:0 bez straty setu. Siaha po kalendárnom Grand Slame, bol by prvý od sezóny 1988, keď ho dobyla Nemka Steffi Grafová. Prvý raz od roku 1982 boli všetky štyri štvrťfinále dvojhry žien na US Open trojsetové.

Obrazom: Najkrajšie momenty desiateho dňa na US Open
Halepová vyradila Azarenkovú

Rumunka Halepová zvíťazila v stredajšom štvrťfinále nad Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou v ich treťom vzájomnom dueli za 160 minút 6:3, 4:6, 6:4. V rozhodujúcom sete pritom mala manko 0:2. Prekročila hranicu 10 miliónov amerických dolárov zárobku tenisom.

Za stavu 1:2 a 40:15 v treťom dejstve pri podaní Halepovej zápas na približne hodinu a pol prerušili pre dážď. Rumunka po návrate vyrovnala na 2:2 esom a napokon lepšie zvládla koncovku tohto kvalitného a dramatického súperenia. Premenila druhý brejkbal v siedmom tzv. Tildenovom geme, v ôsmej hre sa posnula na 5:3 cez nepríjemných 0:30. V deviatom geme síce sama neťažila z náskoku 30:0, ale potom sa cez 15:30 dopodávala k postupu. Pri jej prvom mečbale súperka prepálila vstúpený forhend.

Video: Halepová vo štvrťfinále vyradila Azarenkovú

https://www.youtube.com/watch?v=3rQPIbbsfzY

Halepová ďakovala za dážď

Zverenkyňa Darrena Cahilla Halepová mala vynikajúci pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 40:19, miestna finalistka z rokov 2012 a 2013 Azarenková skončila na hodnotách 38:42. Bieloruska využila všetkých 5 brejkbalov, Rumunka 6 z 19. Zdolaná si príliš neprospela šiestimi dvojchybami. Postupujúca ich spáchala päť, ale aspoň čiastočne to vykompenzovala troma esami.

„Neviem, kde som po tej pauze nazbierala silu na to, aby som zvíťazila. Prestávka mi pomohla. Vďaka Bohu za ten dážď. Napokon som našla cestu, ako odovzdať všetko, pretože som veľmi túžila po prvom semifinále na tomto turnaji,“ skonštatovala Halepová, citoval ju web podujatia.

Dvadsaťtriročná dvojka renkingu Halepová znížila v bilancii proti niekdajšej jednotke počítačového poradia Azarenkovej na 1:2. Revanšovala sa jej za dva nezdary zo sezóny 2012. Rumunku kedysi trénoval Wim Fissette, terajší kouč Bielorusky. Držiteľka 11 singlových trofejí Halepová sa vyhla okrúhlej 100. prehre na hlavnej profesionálnej úrovni. V tohtosezónnych trojseťákoch stúpla na 15:6 (Azarenková to má 5:6).

Azarenková skončila vo štvrťfinále US Open aj vlani

Rodáčka z Konstance Halepová znova hrala so zabandážovaným ľavým stehnom, pre ktoré nedokončila finále prípravného podujatia v Toronte, neskôr sa odhlásila z New Havenu (medzičasom bola vo finále v Cincinnati) a teraz nenastúpila na štvrťfinále miešanej štvorhry po boku krajana Horiu Tecaua.

Finalistka parížskeho antukového Roland Garros 2014 Halepová si už o dve kolá zlepšila osobný rekord v lokalite Flushing Meadows: v osemfinále bola predvlani a prehrala práve s Pennettovou, svojou najbližšou súperkou.

Najkrajšie momenty desiateho dňa na US Open
Foto: SITA/AP

Halepová je prvou Rumunkou v semifinále v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center po 18 rokoch: v sezóne 1997 Irina Spirleová prehrala v takejto fáze s domácou Venus Williamsovou v tajbrejku tretieho setu.

Hrdinka melbournských Australian Open 2012 a 2013 Azarenková skončila na US Open vo štvrťfinále aj minulý rok, vtedy nestačila na Rusku Jekaterinu Makarovovú. Dvadsaťšesťročná rodáčka z Minska môže budúci pondelok paradoxne klesnúť z 20. na 23. pozíciu v systéme (podľa výsledkov Pennettovej a Vinciovej), Halepová zostane druhá.

Azarenková je víťazkou newyorskej dvojhry junioriek 2005. Jedinou hráčkou, ktorá uspela medzi dievčatami a potom pridala seniorský titul, zostáva domáca Lindsay Davenportová (1992 a 1998). Bieloruska prehrala siedmy raz za sebou s prvou či druhou tenistkou renkingu, celkovo má z takýchto stretnutí skóre 7:18.

Kvitová nestačila na Pennetovú

Vo štvrtkovom semifinále bude Halepová hrať s Flaviou Pennettovou. Tridsaťtriročná talianska univerzálka, 26. vo svetovom rebríčku dvojhry, si predtým v stredu poradila s favorizovanou Češkou Petrou Kvitovou (4.) za 143 minút 4:6, 6:4, 6:2 z manka 4:6, 1:3. Halepová má proti Pennettovej štatistiku 1:3. Uspela však v jedinom tohtoročnom súboji na „harde“ v Miami na Floride – 6:3, 7:5.

Pennettová si vyrovnala rekord

Priateľka Fabia Fogniniho Pennettová si už vyrovnala miestne maximum aj celkové v singli na veľkej štvorke: v semifinále bola aj v roku 2013. Vo vrcholných štvrťfinále má teraz skóre 2:5. S členkami prominentnej desiatky systému je bilancia zverenkyne Salvadora Navarra 15:24. Vyhla sa okrúhlej 100. prehre v trojsetových zápasoch (118:99, Kvitová 88:53). Pennettová bola vo štvrťfinále v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center šiesty raz z ostatných siedmich vystúpení, Kvitová nedisponovala ani jednou takouto skúsenosťou.

S obviazaným stehnom hrajúca Kvitová v úvode stretnutia s Pennettovou predviedla okamžitý rebrejk na 1:1. V treťom geme odvrátila dve jednotlivé hrozby straty podania, vo štvrtej hre sama nezužitkovala dve šance v rade. V piatom si poradila s brejkbalom, v šiestom sa presadila na príjme – 4:2 a cez dve možnosti Pennettovej aj 5:2. Češka sa síce – aj cez setbal – nedopodávala v deviatej hre k zisku setu, ale ešte raz zabrala na returne. Pennettová pritom v predmetnej desiatej hre mala náskok 40:0. Talianka pod ťarchou setbalu urobila dvojchybu.

Video: Kvitová v trojsetovej bitke podľahla Pennettovej

https://www.youtube.com/watch?v=hoYA5bU4LAE

Kvitová si neskompletizovala svoj semifinálový singlový Grand Slam

Kvitová v druhom sete viedla nádejne 3:1. Pennettová však bojovne vyrovnala na 3:3 a neskôr premenila tretí brejkbal v deviatom geme. V desiatom zužitkovala tretí setbal (po prvých dvoch pritom ešte čelila dvom brejkbalom). Na začiatku tretieho dejstva sa zdalo, že diktovať bude Kvitová, čoskoro však pridávala chybu za chybou, vyznievala pomerne zmierene a uťahane, vyvolala spomienku na jarnú pauzu na dobytie energie, resp. na neskoršiu mononukleózovú diagnózu. Na zlyhania to v stredu bolo vypuklo 60:16 z pohľadu Češky (spáchala 9 dvojchýb), na „winnery“ miernejšie 41:21.

„Som veľmi šťastná. Pokúšala som sa bojovať o každučkú loptu. Nemyslela som si však, že sa mi to podarí zvládnuť. V druhom sete som bola v riadnych ťažkostiach,“ priznala podľa webu turnaja rodáčka z Brindisi Pennettová, ktorá je v semifinále aj vo štvorhre po boku krajanky Sary Erraniovej.

Dvadsaťpäťročná hrdinka Wimbledonu 2011 a 2014 Kvitová si napokon stále neskompletizovala svoj semifinálový singlový Grand Slam. Okrem spomenutých životných triumfov na londýnskej tráve bola vo štvorke na Australian Open aj Roland Garros 2012. Teraz bola prvou Češkou vo štvrťfinále US Open od takéhoto čiastočného úspechu Dáje Bedáňovej v roku 2001, ale nepripomenula semifinále Jany Novotnej zo sezóny 1998.

Ľavoruká zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová bola v lokalite Flushing Meadows v osemfinále ročníkov 2009 a 2012. Víťazka prípravného podujatia spred dvoch týždňov v New Havene prekonala v newyorskom 3. kole Karolínu Schmiedlovú. Poslednou hráčkou s double New Haven – New York zostáva Američanka Venus Williamsová už od roku 2001.

Dvojhra žien – štvrťfinále:

Simona Halepová (Rum.-2) – Viktoria Azarenková (Biel.-20) 6:3, 4:6, 6:4 za 160 minút

Flavia Pennettová (Tal.-26) – Petra Kvitová (ČR-5) 4:6, 6:4, 6:2 za 143 minút

Dvojice v semifinále dvojhry žien:

Serena Williamsová (USA-1) – Roberta Vinciová (Tal.) / bilancia: 4:0

Flavia Pennettová (Tal.-26) – Simona Halepová (Rum.-2) / bilancia: 3:1

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Flavia PennettováPetra KvitováRoberta VinciováSerena WilliamsováSimona HalepováSteffi GrafováVenus WilliamsováViktoria Azarenková