Video: US Open čaká súboj Švajčiarov, Federer vyzve Wawrinku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty desiateho dňa na US Open
Švajčiarsky tenista Roger Federer zvíťazil v štvrťfinále dvojhry mužov na US Open nad Francúzom Richardom Gasquetom 6:3, 6:3, 6:1. Foto: SITA/AP

NEW YORK 10. septembra (WEBNOVINY) – Švajčiarsko po šiestich rokoch bude mať finalistu dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku.

V piatok si zahrajú semifinálové derby v dolnej polovici „pavúka“ Roger Federer a Stan Wawrinka, držitelia zlata vo štvorhre z OH 2008 v Pekingu. V stredu v noci obaja predviedli tenisový uragán, na ktorý ich súperi tak skoro nezabudnú.

Bez ohľadu na víťaza US Open sa bude radovať „super tréner“

Miestny šampión zo sezón 2004 – 2008 Federer nasadený ako druhý zvíťazil vo štvrťfinále nad Francúzom Richardom Gasquetom, dvanástkou podujatia, za 87 minút suverénne 6:3, 6:3, 6:1. Hrdina Australian Open 2014 a Roland Garros 2015 Wawrinka, päťka hierarchie, si prakticky súbežne poradil s Juhoafričanom Kevinom Andersonom nasadeným ako pätnástym za 107 minút porovnateľne presvedčivo 6:4, 6:4, 6:0.

Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v hornej sekcii žrebu srbský líder svetového rebríčka Novak Djokovič a chorvátsky obhajca titulu Marin Čilič, deviatka systému. Djokovič vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 13:0, Federer nad Wawrinkom 16:3, pričom s týmto krajanom nikdy neprehral na „harde“. Papieroví favoriti sú teda jasní.

Bez ohľadu na meno šampióna sa bude v lóži radovať tzv. super tréner: jeden z kvarteta Boris Becker (vedie Djokoviča spolu s Mariánom Vajdom), Stefan Edberg (na Federerovu prípravu dohliada aj Severin Lüthi), Magnus Norman (Wawrinka) či Goran Ivaniševič (Čilič).

Organizátori vzhľadom na dve trojsetové štvrťfinále dvojhry žien a nestabilné počasie napokon presunuli Wawrinkovo štvrťfinále na Louis Armstrong Stadium a Federer, ktorý prahne po prvom finále na tomto podujatí od edície 2009 (nestačil mu vtedy náskok 2:1 na sety proti Argentínčanovi Juanovi Martínovi Del Potrovi), mohol úradovať na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium skôr, ako bolo naplánované.

Obrazom: Najkrajšie momenty desiateho dňa na US Open

Semifinále č. 38 pre Federera, Gasquetovi znechutil tenis

Súboj Federera s Gasquetom si z lóže pozrela aj bývalá svetová jednotka, Američan Andre Agassi, herci Bradley Cooper, Jimmy Fallon a Alec Baldwin či spevák Justin Timberlake. A videli takmer dokonalý útočný tenis v podaní Federera.

Tridsaťštyriročný držiteľ 17 singlových trofejí z veľkej štvorky deklasoval Gasqueta na „winnery“ 50:8 (esá 16:1), nevynútené chyby nehrali rolu (21:14). Premenil 5 z 13 brejkbalov, nečelil ani jednému. Zvládol 23 z 28 zákrokov pri sieti. V štatistike proti Francúzovi zvýšil na 15:2, tohto 29-ročného vyzývateľa prekonal siedmykrát v rade a dokonale mu znechutil tenis. Do semifinále na Majors sa prebojoval 38. raz. V historickom rebríčku Open Ery vedie už o sedem takýchto prienikov pred Američanom Jimmym Connorsom.

„Hral som veľmi dobre. Veril som si najmä na returne, čo je pozitívny dôsledok predchádzajúceho súboja proti Isnerovi, keď som čelil jeho delovým podaniam. Som posilnený fyzicky aj mentálne, uchoval som si dosť energie na ďalší zápas. Verím, že v semifinále môžem podať ešte lepší výkon,“ skonštatoval Federer po postupe do semifinále.

Video: Federer zdolal Gasqueta za 87 minút

https://www.youtube.com/watch?v=ntGRQioYZ0I

Wawrinka a Federer sa tešia na seba, sú pripravení hrať najlepší tenis

Tridsiatnik Wawrinka rezolútne dal zabudnúť na to, že s 29-ročným debutantom v osmičke na vrcholnej scéne Andersonom prehral ostatné štyri duely. Vyrovnal na 4:4 najmä zásluhou úderovej istoty. Obaja totiž dali 25 „winnerov“, ale Švajčiar spáchal iba 15 nevynútených chýb v porovnaní so 42 omylmi z rakety osemfinálového premožiteľa Brita Andyho Murrayho.

Wawrinka postúpil do semifinále US Open po druhý raz, premiéru mal pred dvoma rokmi, keď prehral v piatich setoch s Novakom Djokovičom.

„Som nesmierne šťastný z toho, ako som to zvládol. Snažil som sa byť agresívny najmä na returne a nepoľavovať. Vhodne sa mi darilo mixovať slajzované údery s priamkami,“ uviedol Wawrinka na tlačovej konferencii po zápase. „Chcel som sa dobre pripraviť a podať rovnako dobrý výkon ako predtým proti Andymu Murraymu. Dnes mi to však nevyšlo. Stan mi to nedovolil,“ podotkol Anderson.

Video: Wawrinka uštedril Andersonovi aj kanára

https://www.youtube.com/watch?v=9DLd61CagX8

Wawrinka zdolal v tomto roku krajana Federera vo štvrťfinále na Roland Garros v Paríži a neskôr celkom nečakane vyhral celý turnaj na najcennejšej antuke. Teraz by to chcel zopakovať aj na newyorskom „harde“.

„Dvaja Švajčiari v semifinále US Open, to je skvelá správa. Teším sa na ten zápas,“ poznamenal Federer. „Odkedy sa Stan výrazne zlepšil, je pre mňa ešte väčšou motiváciou zdolať ho. Skoncentrujem sa maximálne, aby som mal šancu zvíťaziť,“ dodal Federer. „V poslednom čase sa moja hra zlepšila natoľko, že som sa priblížil Federerovi. Ak ho chcem zdolať, musím predviesť svoj najlepší tenis. Najmä vzhľadom na formu, v akej momentálne hrá on. Som však na to pripravený,“ uviedol Wawrinka.

Federer a Wawrinka budúci týždeň v Ženeve spoja svoje sily proti Holanďanom v stretnutí play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2016 reprezentačných družstiev mužov. Stále úradujúci šampióni sa potrebujú zachrániť medzi 16-člennou elitou a vyrukujú do boja so svetovou kvalitou.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:

Roger Federer (Švaj.-2) – Richard Gasquet (Fr.-12) 6:3, 6:3, 6:1 za 87 minút

Stan Wawrinka (Švaj.-5) – Kevin Anderson (JAR-15) 6:4, 6:4, 6:0 za 107 minút

Dvojice v piatkovom semifinále dvojhry mužov:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Marin Čilič (Chor.-9) / bilancia: 13:0

Stan Wawrinka (Švaj.-5) – Roger Federer (Švaj.-2) / bilancia: 3:16

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alec BaldwinAndre AgassiBoris BeckerBradley CooperGoran IvaniševičJimmy FallonJustin TimberlakeKevin AndersonMarin ČiličNovak DjokovičRichard GasquetRoger FedererStan WawrinkaStanislas WawrinkaStefan Edberg