US Open bude mať nečakané finále, Serena nezíska titul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty jedenásteho dňa na US Open

NEW YORK 11. septembra (WEBNOVINY) – Talianska tenistka Flavia Pennettová ako 33-ročná premiérovo vo svojej kariére postúpila do finále singla na veľkej štvorke.

Univerzálka zvíťazila v úvodnom piatkovom semifinále dvojhry žien na štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta – 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) nad favorizovanou rumunskou dvojkou svetového rebríčka WTA Simonou Halepovou za 59 minút suverénne 6:1, 6:3.

Pennettová sa nezaoberala žrebom

Od stavu 1:1 si Pennettová pripísala šesť gemov v rade vrátane brejku v úvode druhého setu. Potom síce klesla na 1:3, ale presvedčivo sa vyhla prípadnej tretej časti. Behkendom popri čiare si dodala dva mečbaly na príjme v deviatej hre. Halepová síce pri prvej hrozbe predviedla výborný forhend popri čiare, ale potom nemala odpoveď na súperkin forhend presne do rohu.

Od prvého zápasu na tomto turnaji sa len usilujem počínať si na kurte najlepšie, ako viem. Usilovala som sa nezaoberať sa príliš žrebom a podobnými vecami. Len som sa koncentrovala na to, čo treba robiť. Krok za krokom. A zrazu som už vo finále… Som veľmi, veľmi šťastná,“ povedala pre ESPN ešte na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium rozžiarená Pennettová, ktorá v semifinále mala pomer „winnerov a nevynútených chýb 23:16, Halepová skončila na hodnotách 10:23. Talianka získala 61 % fiftínov rozohraných vlastným prvým podaním v porovnaní so 42 %, po druhom servise bol rozdiel ešte výraznejší – 67 %, resp. 36 %.

Obrazom: Najkrajšie momenty jedenásteho dňa na US Open

Niekdajšia líderka deblového renkingu a bývalá členka singlového Top 10 Pennettová, teraz 26. v hodnotení dvojhry, bude v sobotu bojovať o titul s postupujúcou z nasledujúceho zápasu Serena Williamsová (USA-1) – Roberta Vinciová (Tal.). Proti Američanke zaostáva 0:7, nad krajankou vedie 5:4. Zverenkyňa Salvadora Navarra zvýšila v štatistike proti Halepovej na 4:1. Revanšovala sa jej za nezdar 3:6, 5:7 z tohtoročného súboja na „harde“ v Miami na Floride.

Rodáčka z Brindisi Pennettová je najnižšie renkingovo postavenou grandslamovou finalistkou od US Open 2011, na ktorých si o titul zahrala spomenutá S. Williamsová, vtedy 27. v hierarchii. V hlavnej singlovej súťaži na Majors štartuje 49. raz. Ak dobyje trofej, prekoná rekord tzv. otvorenej éry v podaní Francúzky Marion Bartoliovej, ktorá na Wimbledone 2013 triumfovala na 47. pokus na vrcholnej scéne.

Kalendárny Grand Slam nebude

Tenisový kalendárny Grand Slam v singli žien odoláva 27 rokov a bude ešte dlhšie. Talianka Roberta Vinciová totiž v piatkovom semifinále absolútne šokujúco zvíťazila nad favorizovanou líderkou svetového rebríčka Serenou Williamsovou za 120 minút 2:6, 6:4, 6:4. Američanka predtým tento rok triumfovala na Australian Open, Roland Garros aj Wimbledone.

Tridsaťdvaročná 43. žena renkingu WTA Vinciová, ktorá debutovala medzi najlepšími štyrmi v singli na Majors, bude v sobotu hrať o trofej s 33-ročnou krajankou Flaviou Pennettovou (26.). Táto univerzálka z Apeninského polostrova v úvodnom semifinále porovnateľne nečakane prekonala rumunskú dvojku hodnotenia Simonu Halepovú za 59 minút 6:1, 6:3.

Šampiónka si odnesie 2000 bodov a základnú prémiu 3,3 milióna USD brutto, zdolanú uteší 1300 bodov a 1,6 milióna amerických dolárov. Poslednou držiteľkou pravého Grand Slamu je od roku 1988 Nemka Steffi Grafová.

Najkrajšie momenty jedenásteho dňa na US Open

Najkrajší moment života

Toto je najkrajší moment môjho života. Domácim fanúšikom sa ospravedlňujem, ale tento deň patrí mne,“ vyhlásila Vinciová v interview na dvorci, citovalo ju twitterové konto podujatia. Na finále žien v predstihu vypredali vstupenky rýchlejšie ako na rozhodujúci zápas mužov. Napokon sa v ňom stretnú dve hráčky mimo Top 20 počítačového poradia.

Je to ako zo sna, úžasný a neskutočný okamih. V hlave mi teraz víri toľko vecí! Bol to neuveriteľný zápas. Prehrala som prvý set, ale stále som sa snažila byť agresívna. Pred podávaním na postup sa mi zdalo, že to je priam nezvládnuteľné, usilovala som sa však zachovať si koncentráciu a nemyslieť na skóre či Serenine skvelé schopnosti,“ povedala Vinciová podľa webu Tenisovej asociácie žien.

Súperka zahrala doslova ako v pominutí zmyslov. Ja som necítila tlak, na tomto turnaji nikdy,“ skonštatovala Serena. Podľa AP uviedla: „Nechcem hovoriť o tom, ako veľmi som sklamaná. Ona asi zahrala najlepší tenis svojej kariéry.“ Američanka klesla v trojsetových súbojoch v tejto sezóne na 18:2 (za kariéru 147:55, Talianka to má 9:10, resp. 87:72). Predchádzajúcich 11 „maratónov“ na Majors v tomto roku zvládla, tento nie.

Dvojhra žien – semifinále:

Flavia Pennettová (Tal.-26) – Simona Halepová (Rum.-2) 6:1, 6:3 za 59 minút

Roberta Vinciová (Tal.) – Serena Williamsová (USA-1) 2:6, 6:4, 6:4 za 120 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Flavia PennettováRoberta VinciováSerena WilliamsováSimona HalepováSteffi Grafová