Slovenka Kužmová si zahrá finále štvorhry na US Open

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktoria kuzmova
Viktória Kužmová Foto: facebook.com/KuzmovaViktoria

NEW YORK 12. septembra (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Viktória Kužmová a Ruska Alexandra Pospelovová zvíťazili v zápase piatkového semifinále štvorhry junioriek na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku nad americko-brazílskym párom Francesca Di Lorenzová, Luisa Stefaniová nasadeným ako piatym za 101 minút 6:4, 6:7 (5), 10:5 (zápasový tajbrejk). Kužmová a Pospelovová budú v sobotu približne po 21.30 h SELČ bojovať o titul s Ruskami Annou Kalinskou a Anastasiou Potapovovou.

Napínavé to bolo, keď sme v druhom sete nepremenili tie mečbaly pri vlastných podaniach. Už som strácala nervy, lebo sme hrali lepšie ako ony a nechcela som hrať supertajbrejk. No nakoniec sme to dali, takže to je super. Veľmi sa z toho tešíme. Zatiaľ nevieme, čo vymyslíme na Rusky vo finále. Poznáme ich dobre, vieme, ako hrajú. Uvidíme, ako to pôjde,“ povedala Kužmová po semifinále pre portál starsforstars.eu.

Jánom Sabovčíkom trénersky vedená 17-ročná členka VSE TK Akademik Košice a hráčka programu NTC Kužmová v stredu prehrala v osemfinálovom 3. kole singlovej súťaže dievčat s Bieloruskou Verou Lapkovou 1:6, 3:6.

Slovenskí juniori neuspeli v šiestich z ostatných siedmich finále na Majors. Výnimku tvorí triumf Terezy Mihalíkovej vo dvojhre na melbournských Australian Open 2015. Na tohtoročnom Wimbledone neuspela Mihalíková v súboji o titul vo štvorhre dievčat po boku spomenutej Lapkovej.

SR má z éry samostatnosti šesť juniorských grandslamových titulov, z nich tri v debli. Priamo na US Open od roku 1993 zvíťazila vo dvojhre v sezóne 2007 Kristína Kučová. Ešte počas federálneho obdobia sa presadila Radka Zrubáková vo štvorhre v rokoch 1985 a 1986 (s Češkami Andreou Holíkovou, resp. Janou Novotnou) a v singli v sezóne 1991 Karina Cíleková-Habšudová. Pred rokom vo finále miestnej štvorhry dievčat neuspela Mihalíková po boku Lapkovej.

Projektom Stars for Stars podporovaná Kužmová bola vlani spolu s Mihalíkovou a Tamarou Kupkovou členkou reprezentačného družstva do 16 rokov, ktoré si vybojovalo striebro na MS ITF tejto vekovej kategórie – Junior Fed Cupe v mexickom San Luis Potosí. Presne v tomto zložení triumfovali v sezóne 2012 na MS družstiev dievčat do 14 rokov v českom Prostějove.

Štvorhra junioriek – semifinále:

Viktória Kužmová, Alexandra Pospelovová (SR/Rus.) – Francesca Di Lorenzová, Luisa Stefaniová (USA/Braz.-5) 6:4, 6:7 (5), 10:5 (zápasový tajbrejk) za 101 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kristína KučováViktória Kužmová