Pennetová po triumfe končí, nevylúčila účasť v Singapure

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty ženského finále US Open

NEW YORK 13. septembra (WebNoviny.sk) – Bol to zvláštny tenisový večer na US Open. Namiesto pôvodne očakávaných osláv zavŕšenia kalendárneho Grand Slamu Serenou Williamsovou americkí fanúšikovia na zaplnenom takmer 23-tisícovom Štadióne Arthura Ashea aplaudovali triumfu Talianky Flavie Pennettovej.

Vo finále, ktoré dostalo prívlastok nejnečakanejšie v celej otvorenej ére svetového ženského tenisu, Pennettová zdolala krajanku Robertu Vinciovú 7:6 (4), 6:2. A nová 33-ročná šampiónka potom ešte nemenej prekvapujúco ohlásila koniec kariéry. Nie okamžitý, ale pozvoľný – do konca tejto sezóny.

V renkingu jej patrí šiesta priečka

„Plánujem ešte účasť na čínskych turnajoch v Pekingu a Wu-chane, to už mám dohodnuté. Nemyslím si, že na tom budem ešte čosi meniť,“ uviedla Pennettová po najväčšom triumfe v kariére. Po chvíli šťastná šampiónka predsa len pripustila jednu zmenu: to ak by si udržala súčasnú pozíciu v osmičke najlepších hráčok tohto roka a vybojovala by si účasť na koncoročnom majstrovskom turnaji WTA v Singapure.

Momentálne jej po US Open patrí v tomto renkingu šiesta priečka, v porovnaní so situáciou spred dvoch týždňov v ňom poskočila o 30 miest. „Samozrejme, ak si uchovám šancu na finálový turnaj, rada tam pôjdem. To áno,“ odpovedala Pennettová na otázku o prípadnej účasti v Singapure.

Obrazom: Najkrajšie momenty ženského finále US Open

Rozhodnutie skončiť bolo premyslené

Sympatická rodáčka z Brindisi naďalej nedostala od médií pokoj a musela reagovať aj na to, či ju neláka účasť na budúcoročnom olympijskom turnaji v brazílskom Riu de Janeiro. Jej odpovedať však bola záporná. „Opakujem, že so svojím súčasným rozhonutím som maximálne spokojná a nehodlám na ňom niečo meniť. Vraví sa, že nikdy neviete dopredu, čo sa stane. Každopádne v New Yorku bolo toto finále mojím posledným zápasom.“

K tomu, ako sa zrodilo rozhodnutie skončiť, v krátkosti poznamenala: „Bolo to premyslené, už sa necítim na to, aby som na tréningoch aj zápasoch na kurte odovzdávala stopercentné výkony. Čoraz častejšie mi chýbala sila na to, aby som sa prinútila ísť naplno. Tie roky kariéry sa museli nejako podpísať. Som však veľmi šťastná, že môžem skončiť ako víťazka grandslamového turnaja. Som hrdá na seba, že sa mi to podarilo. Ale už sa teším na život po tenisovej kariére. Verím, že bude rovnako krásny.“

Vinciová si dá posledný cheesburger

Málokedy sa stáva, že zdolaná finalistka na veľkom turnaji sa raduje, akoby sama zvíťazila. V prípade Roberty Vinciovej to bola úžasná výnimka, pretože prehrala s krajankou a dobrou kamatárkou, s ktorou sa poznajú od detstva a spolu vybojovali pre Taliansko aj štyri víťazstvá v Pohári federácie. Vinciová pri slávnostnej ceremónii odovzdávania cien vyvádzala ako tenisová tínedžerka, na chvíľku svojej premožiteľke dokonca „ukradla“ víťazný šek na 3,3 mil. USD (pred zdanením), po chvíli jej ho však s úsmevom vrátila.

„Na tomto turnaji som sa predsvedčila, že zázraky sa dejú. Zdolala som Serenu Williamsovú a zahrala si v čisto talianskom finále s kamarátkou. Čo viac som si mohla želať? Vo finále som prehrala, ale nemrzí ma to. Som šťastná aj za Flaviu,“ uviedla Vinciová neskôr na tlačovej besede. Zároveň prítomných ubezpečila, že ona s kariérou nekončí, hoci vek, na to už tiež má. „Aspoň nie v tejto chvíli,“ podotkla 32-ročná Talianka, ktorá nikdy predtým neprešla cez štvrťfinále na grandslamovom turnajji.

Na otázku z pléna, či nemá náhodou spoločné korene so slávnym talianskom renesančným umelcom Leonardom da Vincim, odpovedala: „Môj strýko!“ Potom však dodala v taliančine: „Ale to radšej nepíšte…“ Vinciová niekoľkokrát zopakovala, ako veľmi miluje New York a atmosféru na US Open. Na konci však dodala, že sa už teší na domáce talianske jedlo. „Dnes to bol pravdepodobne môj posledny cheesburger, zajtra ma už čakajú domáce cestoviny.“

https://www.youtube.com/watch?v=mbiEoqTNhx0

Renzi je hrdý na ich odhodlanie i húževnatosť

Historické finále dvoch talianskych hráčok na US Open si naživo pozrel aj taliansky premiér Matteo Renzi. Zrejme ako jediný v hľadisku si mohol dovoliť tlieskať po každej výmene bez ohľadu na to, kto v nej bol úspešný.

„Tieto dve ženy z juhu Talianska práve odovzdali správu všetkým občanom našej krajiny. Sme všetci hrdí na ich odhodlanie a húževnatosť, ktoré ich doviedli až do finále jedného z najväčších turnajov na svete. Sme veľká krajina, ktorá konečne musí prestať ľutovať sama seba za rozhodnutia v politickej oblasti. Vieme však, ako si užívať výsledky, ako je tento,“ uviedol taliansky predseda vlády pre AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Flavia PennettováMatteo Renzi