Slovenky vyzvú Austráliu v boji o play-off na tvrdom povrchu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pohár federácie: Slovensko - Švédsko
Slovenská tenistka Daniela Hantuchová počas druhej sobotňajšej dvojhry víkendového zápasu play-off o II. svetovú skupinu Pohára Federácie, v ktorej sfúkla za 59 minút Švédku Susanne Celikovú 6:2, 6:0. Bratislava, 18. apríl 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Stretnutie Slovensko – Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien sa 6. – 7. februára uskutoční na tvrdom povrchu DecoColor v Aegon aréne NTC v Bratislave.

Pre agentúru SITA na vyžiadanie uviedol dejisko a podklad medzinárodný a športovo-technický riaditeľ Slovenského tenisového zväzu (STZ) Ľubomír Páleník. Víťaz postúpi do play-off o elitnú osmičku ročníka 2017, zdolaný bude hrať v play-off o II. svetovú skupinu (zhodne 16. – 17. apríla).

Slovenky neuspeli v štyroch z piatich zápasov

Víťazky Fed Cupu 2002 Slovenky sa prostredníctvom aprílového bratislavského triumfu 4:0 nad Švédkami v play-off o II. svetovú skupinu udržali v druhej najlepšej osmičke. Vrátane predvlaňajšieho semifinále v Moskve, v ktorom im proti Ruskám nestačil náskok 2:0 po sobote, neuspeli v štyroch z ostatných piatich zápasov.

Aktuálna výhoda domáceho prostredia pre tím okolo kapitána Mateja Liptáka vyplynula z pravidla o reciprocite. Slovenky dosiaľ v rámci MS tímov ITF bojovali s Austrálčankami raz: 22. – 23. apríla 1995 na tráve v Royal King´s Parku v Perthe prehrali v II. svetovej skupine tesne 2:3. Strojkyňou triumfu domácich bola s 2,5 bodmi Nicole Bradtkeová, ku ktorej sa vo štvorhre postavila Rennae Stubbsová. Za hostky – vedené Ľubomírom Kurhajcom – Karina Habšudová aj Radka Zrubáková zdolali Rachel McQuillanovú.

Zhodné prehry v Holandsku

Sprievodnou kuriozitou je fakt, že Austrália aj SR v tejto sezóne zhodne prehrali 1:4 s Holandskom na jeho pôde. Slovenky vo februári práve v 1. kole II. svetovej skupiny na antuke v Apeldoorne a Austrálčanky v apríli v play-off o elitu na najpomalšom podklade v Hertogenboschi.

Družstvo SR figuruje na 13. priečke v renkingu ITF, Austrálii patrí 9. pozícia. Austrálčanky sa dosiaľ radovali z celkového triumfu vo Fed Cupe sedemkrát, a to v rokoch 1964, 1965, 1968, 1970, 1971, 1973 a 1974. Znamená to druhé miesto v historickom poradí.

Kapitánkou Austrálčaniek je Alicia Moliková a hlavnou oporou univerzálna veteránka Samantha Stosurová – v singli dobyvateľka newyorských grandslamových US Open 2011 a v debli niekdajšia líderka počítačového poradia, teraz jej patrí 22., resp. 61. pozícia. Podobne všestranná, hoci menej renomovaná je Casey Dellacquová – momentálne 96. vo dvojhre a 5. vo štvorhre. Zo slovenského pohľadu by bol zaujímavý prípadný štart bratislavskej rodáčky Jarmily Gajdošovej (87.), ktorá dlhodobo reprezentuje práve Austráliu. „Protinožci“ tradične disponujú mnohými „adoptovanými“ tenistkami (napríklad aj sestry Anastasia a Arina Rodionovové) a najnovšie medzi ne pribudli dravé talenty Daria Gavrilovová (39.) pôvodom z Ruska a Ajla Tomljanovičová, ale hrať môže len prvá menovaná, keďže druhá v minulosti reprezentovala Chorvátsko.

Najlepšie Austrálčanky vo svetovom rebríčku WTA:

Dvojhra:

22. Samantha Stosurová

*39. Daria Gavrilovová

87. Jarmila Gajdošová

96. Casey Dellacquová

Štvorhra:

5. Casey Dellacquová

26. Anastasia Rodionovová

48. Arina Rodionovová

61. Samantha Stosurová

*Gavrilovovú WTA zatiaľ vníma ako Rusku, ale ITF (organizuje Fed Cup) už ju považuje za Austrálčanku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alicia MolikováDaria GavrilovováJarmila GajdošováSamantha Stosurová
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia