Prvú dvojhru v zápase s Portugalskom odohrá Martin Kližan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Zľava: Tenisti Michal Mertiňák, Filip Polášek, Gastaou Elias a Joao Sousa počas žrebu 2. kola play-off I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára BNP Paribas Slovensko – Portugalsko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Na úvodnú z dvoch piatkových dvojhier stretnutia Slovensko – Portugalsko v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov na tvrdom povrchu Premier v Aegon aréne NTC v Bratislave o 15.00 h nastúpia líder domácich Martin Kližan a dvojka hostí Gastao Elias.

Rozhodol o tom štvrtkový žreb programu, ktorý sa uskutočnil v dejisku. Nasledovať bude duel Lukáš Lacko – Joao Sousa.

Na sobotňajšiu štvorhru nominovali kapitáni Miloslav Mečíř a Pedro Cordeiro páry Michal Mertiňák, Filip Polášek, resp. Gastao Elias, Joao Sousa.

V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Zľava: Nehrajúci kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř a nehrajúci kapitán portugalského tímu Pedro Cordeiro počas žrebu 2. kola play-off I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára BNP Paribas Slovensko – Portugalsko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Hlavný tenisový rozhodca Alan Mills počas žrebu 2. kola play-off I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára BNP Paribas Slovensko – Portugalsko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Sprava: Prezident STZ Tibor Macko, generálny sekretár STZ Igor Moška a hlavný tenisový rozhodca Alan Mills počas žrebu 2. kola play-off I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára BNP Paribas Slovensko – Portugalsko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Zľava: Tenisti Michal Mertiňák, Filip Polášek, Lukáš Lacko, Martin Kližan, nehrajúci kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř, nehrajúci kapitán portugalského tímu Pedro Cordeiro a tenisti Joao Sousa, Gastaou Elias, Pedro Sousa a Joao Dominguez počas žrebu 2. kola play-off I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára BNP Paribas Slovensko – Portugalsko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Zľava: Tenisti Martin Kližan a Gastaou Elias počas žrebu 2. kola play-off I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára BNP Paribas Slovensko – Portugalsko. Bratislava, 13. september 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Počas víkendu sa bude hrať od 14.00 h, platí to aj pre nedeľňajšie dve dvojhry – najprv medzi jednotkami a potom dvojkami tímov. V obsadení jednotlivých súbojov ešte môžu nastať zmeny.

Káder Portugalčanov dotvárajú Pedro Sousa a nováčik Joao Domingues. Chýbajú strojcovia vlaňajšieho marcového víťazstva 4:1 nad Slovákmi na antuke v Cruz Quebrade pri Lisabone Fredrico Gil a Rui Machado.

Slováci majú proti Portugalčanom výhodu domáceho prostredia a voľby povrchu na základe pravidla o reciprocite práve na základe nedávneho duelu. Predtým v roku 1996 v Trnave zvíťazili 5:0. Slovenské družstvo si vlani v septembri zachovalo príslušnosť k tejto skupine regionálnej zóny víťazstvom 4:1 nad Ukrajinou na antuke v NTC. Finalisti ročníka 2005 Slováci hrajú na tejto úrovni Davis Cupu už od roku 2007.

V spomenutej sezóne i v roku 2008 prehrali v play-off o elitnú šestnástku (s Kórejskou republikou, resp. Srbskom), v ostatných troch edíciách zvládli „záchranárske práce“: v roku 2009 to bolo proti Macedónčanom a potom proti Bielorusom.

Teraz ich štvrtý raz za sebou čaká úloha vyhnúť sa „III. lige“ v hierarchii súťaže pod hlavičkou ITF po tom, ako vo februári podľahli v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny v Glasgowe Britom 2:3, hoci domáci nemali k dispozícii Andyho Murrayho.

V prvej dvojhre nastúpi Kližan
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Hlavným rozhodcom zápasu Slovensko – Portugalsko bude legendárny 76-ročný britský tenisový funkcionár Alan Mills, empajrovými Novozélanďan Blaze Trifunovski a domáci Michal Varmus. Bude sa hrať pod zatiahnutou strechou loptami Wilson Australian Open.

Vstupenky na piatkovú i nedeľňajšiu singlovú časť programu stoja zhodne 10 eur. Na sobotňajšiu štvorhru majú lístky hodnotu 5 eur. Vstupenky sú k dispozícii prostredníctvom siete www.tiposticket.sk a na recepcii NTC.

Ohlasy na štvrtkový žreb:

„Vopred bolo jasné, kto bude hrať, takže poradie piatkových zápasov nič nezmenilo na podstate. Dozvedeli sme sa len mená hráčov, ktorý otvoria tento zápas,“ skonštatoval Pedro Cordeiro.

„Pre nás sa až teraz naozaj definitívne potvrdilo, že súper nebude mať k dispozícii Frederica Gila a Ruia Machada, ktorí proti nám hrali vlani,“ podotkol Miloslav Mečíř.

„Osobne je mi jedno, či hrám prvý alebo druhý. Snažili sme sa v príprave si čo najlepšie zvyknúť na povrch. Podmienky nám výsostne vyhovujú,“ uviedol Joao Sousa.

„Myslím si, že sme sa od pondelka dobre adaptovali. Rátali sme s podkladom, ktorý bude ešte o čosi rýchlejší, a sme radi, že sa tento náš predpoklad nenaplnil,“ vyhlásil Gastao Elias.

„Kapitán s obľubou hovorieva, že základným cieľom je získať každý deň bod. Bude dôležité začať to v piatok napĺňať. S portugalskými tenistami sa dobre poznáme a nečaká nás ľahká úloha, sú to kvalitní hráči,“ upozornil Martin Kližan.

„Ak by sme v tomto stretnutí neuspeli, vzhľadom na všetky okolnosti by to bolo väčšie sklamanie než vlaňajšia prehra v Portugalsku,“ uznal Lukáš Lacko.

Výsledok štvrtkového žrebu programu stretnutia Slovensko – Portugalsko:
Piatok (15.00 h):

Dvojhry:

Martin Kližan – Gastao Elias

Lukáš Lacko – Joao Sousa

Sobota (14.00 h):

Štvorhra:

Michal Mertiňák, Filip Polášek – Gastao Elias, Joao Sousa

Nedeľa (14.00 h):

Dvojhry:

Martin Kližan – Joao Sousa

Lukáš Lacko – Gastao Elias

Kompletné nominácie a postavenia hráčov vo svetovom rebríčku ATP:

SLOVENSKO

Martin Kližan (46. vo dvojhre, 177. vo štvorhre), Lukáš Lacko (57./431.), Filip Polášek (1547./22.), Michal Mertiňák (-/51.), kapitán: Miloslav Mečíř

PORTUGALSKO

Joao Sousa (107./254.), Gastao Elias (154./454.), Pedro Sousa (235./531.), Joao Domingues (1178./1209.), kapitán: Pedro Cordeiro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Filip PolášekJoao SousaLukáš LackoMartin KližanMichal MertiňákMiloslav Mečíř
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia