Tímy na Tour de France 2016, ich úspechy a ambície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan počas záverečného ceremoniálu na Elyzejských poliach v Paríži 'strieľal' do divákov. Paríž, 26. júl 2015. Foto: SITA/AP

Na 103. ročníku najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France štartuje 22 tímov – 18 s najvyššou licenciou WorldTour plus štyri profesionálne kontinentálne zoskupenia, ktorým organizátori podujatia udelili voľné karty.

Medzi najväčšími ašpirantmi na celkové prvenstvo nebudú chýbať minuloročný obhajca Sky a vyzývatelia Movistar, Tinkoff, BMC Racing či Astana. Zoskupenia Etixx-QuickStep, Lotto Soudal, Dimension Data či Kaťuša sa budú snažiť o úspech v šprintérskych koncovkách etáp, pridá sa k nim určite aj slovenský úradujúci majster sveta Peter Sagan z Tinkoffu.

Agentúra SITA prináša prehľad tímov, ich lídrov, nominácií a cieľov pred nadchádzajúcou Tour de France, ktorá sa uskutoční od 2. do 24. júla 2016.

Prehľad tímov na Tour de France 2016, ich úspechy z minulosti a ambície:

AG2R LA MONDIALE (WorldTour)

Líder: Romain Bardet (Fr.)

Ostatní členovia tímu: Jan Bakelants (Belg.), Mikaël Chérel (Fr.), Cyril Gautier (Fr.), Alexis Gougeard (Fr.), Domenico Pozzovivo (Tal.), Alexis Vuillermoz (Fr.), Samuel Dumoulin (Fr.), Ben Gastauer (Lux.)

Ciele: Jasnou ambíciou Ag2r s Bardetom je útok na najvyššie priečky v celkovom poradí. Dvadsaťpäťročný domáci cyklista si už dvakrát pripísal umiestnenie v Top 10, v roku 2014 bol celkovo šiesty, vlani deviaty. V rovinatých etapách sa bude snažiť o úspech Samuel Dumoulin.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 15 – naposledy Romain Bardet v 18. etape v roku 2015

ASTANA (WorldTour)

Líder: Fabio Aru (Tal.)

Ostatní členovia tímu: Vincenzo Nibali (Tal.), Jakob Fuglsang (Dán.), Tanel Kangert (Est.), Alexej Lucenko (Kaz.), Luis León Sánchez (Šp.), Diego Rosa (Tal.), Andrij Grivko (Ukr.), Paolo Tiralongo (Tal.)

Ciele: Debutantovi Aruovi zverili na najslávnejších cyklistických pretekoch na svete úlohu hlavného lídra, jeho luxusným pomocníkom na ceste za čo najlepším umiestnením v celkovom poradí bude víťaz z roku 2014 Nibali, ktorý by mal mať voľnú ruku. Kazašský tím je jednoznačne postavený na celkové poradie, nie je v ňom cyklista, ktorý by vedel uspieť v šprintérskych dojazdoch. Aru je víťazom vlaňajšej Vuelty, Nibali v tomto roku triumfoval na Giro d’Italia.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii: 2009 (Alberto Contador), 2014 (Vincenzo Nibali)

Počet etapových víťazstiev: 9 – naposledy Vincenzo Nibali v 19. etape v roku 2015

BMC RACING (WorldTour)

Líder: Richie Porte (Aus.), Tejay van Garderen (USA)

Ostatní členovia tímu: Brent Bookwalter (USA), Marcus Burghardt (Nem.), Damiano Caruso (Tal.), Rohan Dennis (Aus.), Amaël Moinard (Fr.), Michael Schär (Švaj.), Greg Van Avermaet (Belg.)

Ciele: Austrálske zoskupenie bude mať na tohtoročnej Tour dvoch rovnocenných lídrov – Porta a Van Garderena. Tímovou jednotkou sa v neskoršom priebehu stane ten, kto bude mať lepšie postavenie v celkovej klasifikácii a kto bude vo väčšej forme. O čiastkové víťazstvo v niektorej z etáp sa budú pokúšať časovkársky špecialista Rohan Dennis či klasikár Greg van Avermaet. Porteho najlepší výsledok na TdF je 14. miesto z roku 2013, maximom Van Garderena sú piate priečky zo sezón 2012 a 2014. Obaja budú mieriť do prvej desiatky.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii: 2011 (Cadel Evans)

Počet etapových víťazstiev: 4 – naposledy Greg van Avermaet v 13. etape v roku 2015

BORA-ARGON 18 (Prokontinentálny tím)

Líder: Emanuel Buchmann (Nem.), Sam Bennett (Ír.)

Ostatní členovia tímu: Shane Archbold (N. Zél.), Jan Bárta (ČR), Cesare Benedetti (Tal.), Bartosz Huzarski (Poľ.), Patrick Konrad (Rak.), Andreas Schillinger (Nem.), Paul Voss (Nem.)

Ciele: Bývalý nemecký šampión Buchmann sa bude usilovať o umiestnenie v najlepšej dvadsiatke a spolu so šprintérom Bennettom budú chcieť uspieť aj v niektorej z etáp. Podľa manažéra tímu Ralpha Denka na to bude najlepšia príležitosť v úniku v tranzitných etapách.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev:

CANNONDALE (WorldTour)

Líder: Pierre Rolland (Fr.)

Ostatní členovia tímu: Matti Breschel (Dán.), Lawson Craddock (USA), Alex Howes (USA), Kristijan Koren (Slovin.), Sebastian Langeveld (Hol.), Ramunas Navardauskas (Lit.), Tom-Jelte Slagter (Hol.), Dylan van Baarle (Hol.)

Ciele: Domáci Rolland bude mieriť do najlepšej desiatky celkovej klasifikácie, v minulosti sa mu to podarilo dvakrát v drese Europcaru (dnešný Direct Énergie) – v roku 2012 bol ôsmy a v sezónach 2011 a 2015 desiaty. Tento rok dosiahol najhodnotnejšie umiestnenie na júnových pretekoch Critérium du Dauphiné, kde obsadil desiatu priečku. Dvadsaťdeväťročný Rolland na Tour de France v minulosti vyhral dve horské etapy, v roku 2011 bol prvý na legendárnom kopci Alpe d’Huez, o rok neskôr triumfoval v dojazde na La Toussuire.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 7 – naposledy Ramunas Navardauskas v 19. etape v roku 2014

COFIDIS (Prokontinentálny tím)

Líder: Nikto

Členovia tímu: Nicolas Edet (Fr.), Borut Božič (Slovin.), Jérôme Cousin (Fr.), Arnold Jeannesson (Fr.), Christophe Laporte (Fr.), Cyril Lemoine (Fr.), Luis Ángel Maté (Šp.), Daniel Navarro (Šp.), Geoffrey Soupe (Fr.)

Ciele: Lídrom domáceho tímu mal byť šprintér Nacer Bouhanni, ale z hry ho vyradilo zranenie ruky po bitke s opilcami noc pred pretekmi s hromadným štartom na francúzskom šampionáte. Cofidis sa bude v pozmenenej zostave pokúšať o víťazstvá v únikoch.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 10 – naposledy Sylvain Chavanel v 19. etape v roku 2008

DIRECT ÉNERGIE (Prokontinentálny tím)

Lídri: Bryan Coquard (Fr.), Romain Sicard (Fr.), Sylvain Chavanel (Fr.), Thomas Voeckler (Fr.)

Ostatní členovia tímu: Antoine Duchesne (Kan.), Yohann Gene (Fr.), Fabrice Jeandesboz (Fr.), Adrien Petit (Fr.), Angélo Tulik (Fr.)

Ciele: Francúzsky prokontinentálny tím bude mať až štyroch lídrov. Coquard sa sústredí na šprintérske dojazdy, Sicard sa pokúsi skončiť čo najvyššie v celkovej klasifikácii a dvojica Chavanel, Voeckler bude pokúšať svoje šťastie v únikoch.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 9 – naposledy Pierre Rolland v 11. etape v roku 2012

ETIXX-QUICKSTEP (WorldTour)

Líder: Marcel Kittel (Nem.)

Ostatní členovia tímu: Tony Martin (Nem.), Julian Alaphilippe (Fr.), Daniel Martin (Ír.), Iljo Keisse (Belg.), Maximiliano Richeze (Arg.), Fabio Sabatini (Tal.), Petr Vakoč (ČR), Julien Vermote (Belg.)

Ciele: Marcel Kittel je po roku znovu vo forme a pripravený zbierať ďalšie víťazstvá v šprintérskych dojazdoch. Jedného z najsilnejších šprintérov na svete budú rozbiehať Tony Martin, Sabatini a Richeze. Dvadsaťosemročný Nemec pri dvoch účastiach na Tour de France vyhral osem etáp v rokoch 2013 a 2014. Vlani chýbal pre dlhotrvajúce ochorenie. Vo horských etapách či únikoch sa budú pokúšať uspieť Daniel Martin či Julian Alaphilippe, v časovke bude mať šancu Tony Martin.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 27 – naposledy Mark Cavendish v 7. etape v roku 2015

FDJ (WorldTour)

Líder: Thibaut Pinot (Fr.)

Ostatní členovia tímu: Steve Morabito (Švaj.), Sébastien Reichenbach (Švaj.), Cédric Pineau (Fr.), William Bonnet (Fr.), Matthieu Ladagnous (Fr.), Arthur Vichot (Fr.), Anthony Roux (Fr.), Jérémy Roy (Fr.)

Ciele: FDJ má jasnú ambíciu, doviesť Pinota na ďalšie pódiové umiestnenie. Dvadsaťšesťročný Francúz už raz na Tour skončil na stupňoch víťazov, v roku 2014 bol tretí za Vincenzom Nibalim a Jeanom-Christophom Péraudom, vlani bol šestnásty. Pri debute v roku 2012 obsadil desiate miesto a pridal k tomu aj víťaznú etapu do Porrentruy. Minulú sezónu bol prvý na legendárnom kopci Alpe d’Huez.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 10 – naposledy Thibaut Pinot v 20. etape v roku 2015

FORTUNEO-VITAL CONCEPT (Prokontinentálny tím)

Líder: Eduardo Sepúlveda (Arg.)

Ostatní členovia tímu: Vegard Breen (Nór.), Anthony Delaplace (Fr.), Brice Feillu (Fr.), Armindo Fonseca (Fr.), Daniel McLay (V. Brit.), Pierre-Luc Perichon (Fr.), Chris Anker Sörensen (Dán.), Florian Vachon (Fr.)

Ciele: Pri tretej účasti na Tour de France sa tím bude snažiť so Sepúlvedom o umiestnenie v top 15. Dvadsaťpäťročný Argentínčan mal k tomu blízko už vlani, ale riaditeľstvo pretekov ho diskvalifikovalo po 14. etape, keď sa mu roztrhla reťaz a v panike nastúpil do auta tímu Ag2r La Mondiale a viezol sa v ňom asi 100 metrov. Sepúlvedu budú v horách podoprovať najmä Feillu a Sörensen. V šprintoch sa pokúsi o úspech Brit Daniel McLay.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev:

IAM CYCLING (WorldTour)

Líder: Mathias Frank (Švaj.)

Ostatní členovia tímu: Jérôme Coppel (Fr.), Stef Clement (Hol.), Leigh Howard (Aus.), Martin Elmiger (Švaj.), Reto Hollenstein (Švaj.), Sondre Holst Enger (Nór.), Oliver Naesen (Belg.), Jarlinson Pantano (Kol.)

Ciele: Frank bude lídrom tímu pre celkovú klasifikáciu, ktorý vlani skončil na ôsmom mieste, ale švajčiarske zoskupenie sa v poslednom roku existencie zameria skôr na etapový úspech. Okrem Franka sa o to bude pokúšať najmä Coppel.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev:

LAMPRE-MERIDA (WorldTour)

Líder: Louis Meintjes (JAR), Rui Costa (Portug.)

Ostatní členovia tímu: Tsgabu Grmay (Et.), Jan Polanc (Slovin.), Luka Pibernik (Slovin.), Jukija Araširo (Jap.), Kristijan Durasek (Chor.), Matteo Bono (Tal.), Davide Cimolai (Tal.)

Ciele: Taliansky tím prichádza na Tour s dvoma lídrami – Meintjes sa zameria na čo najlepšie umiestnenie v celkovej klasifikácii, zatiaľ čo majster sveta z roku 2013 Costa sa bude snažiť o etapové víťazstvo, čo sa mu v minulosti podarilo už trikrát v drese Movistaru. Meintjes debutoval na Tour vlani, ale pre gastroenteridídu musel odstúpiť počas diania v Pyrenejách. Neskôr na Vuelte skončil na konečnom desiatom mieste. Lampre má v tíme troch debutantov – Slovincov Jana Polanca a Luku Pribernika a tiež Tsgabua Grmay, ktorý sa stane prvým Etiópčanom na najslávnejších cyklistických pretekoch na svete.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 13 – naposledy Rubén Plaza v 16. etape v roku 2015

LOTTO SOUDAL (WorldTour)

Líder: André Greipel (Nem.)

Ostatní členovia tímu: Lars Bak (Dán.), Thomas de Gendt (Belg.), Jens Debusschere (Belg.), Tony Gallopin (Fr.), Adam Hansen (Aus.), Greg Henderson (N. Zél.), Jürgen Roelandts (Belg.), Marcel Sieberg (Nem.)

Ciele: Jasným lídrom bude nemecký šprintér Greipel, ktorý má z Tour de France na konte už desať etapových víťazstiev. Tridsaťtriročný jazdec s prezývkou „Gorila“ zbiera prvenstvá od roku 2011, vlani jeho hviezda zažiarila naplno po štyroch triumfoch v Zeelande, Amiens, Valence a na záver v Paríži. Stal sa vôbec prvým jazdcom Lotto Soudal, ktorý dokázal vyhrať na Tour de France štyri etapy. O etapové úspechy v zvlnených či horských etapách budú môcť zabojovať Gallopin, Hansen a De Gendt, ktorí dostali voľnú ruku.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 31 – naposledy André Greipel v 21. etape v roku 2015

MOVISTAR (WorldTour)

Líder: Nairo Quintana (Kol.)

Ostatní členovia tímu: Alejandro Valverde (Šp.), Nelson Oliveira (Portug.), Winner Anacona (Kol.), Imanol Erviti (Šp.), Gorka Izaguirre (Šp.), Dani Moreno (Šp.), Jesús Herrada (Šp.), Jon Izaguirre (Šp.)

Ciele: Quintana je jedným z favoritov na celkové víťazstvo, čomu zodpovedá aj zloženie tímu. V španielskom zoskupení je čo meno to kvalitný vrchár počnúc superpomocníkom Alejandrom Valverdem a končiac bratmi Izaguirreovcami či Anaconom. Quintana na ceste za vytúženým úspechom vyhral prípravné preteky Route du Sud, v rokoch 2013 a 2015 skončil na TdF vždy druhý za Christopherom Froomom. Vlani bol celkovo štvrtý na Vuelte a v sezóne 2014 ovládol Giro d’Italia.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 30 – naposledy Nairo Quintana v 20. etape v roku 2013

ORICA-GREENEDGE (WorldTour)

Líder: Simon Gerrans (Aus.), Michael Matthews (Aus.), Adam Yates (V. Brit.)

Ostatní členovia tímu: Michael Albasini (Švaj.), Luke Durbridge (Aus.), Mathew Hayman (Aus.), Daryl Impey (JAR), Chris Juul-Jensen (Dán.), Rubén Plaza (Šp.)

Ciele: Austrálsky tím sa bude pokúšať o etapové víťazstvá, jazdca na celkovú klasifikáciu nemá. Na rovine alebo zvlnených terénoch dostanú šancu Simon Gerrans a Michael Matthews, v kopcoch sa bude môcť realizovať Adam Yates. Gerrans už raz na Tour uspel, v roku 2013 ovládol tretiu etapu v Calvi. Orica má okrem toho na konte aj víťazstvo v tímovej časovke.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 2 – naposledy tímová časovka v 4. etape v roku 2013

DIMENSION DATA (WorldTour)

Líder: Mark Cavendish (V. Brit.), Daniel Teklehaimanot (Erit.)

Ostatní členovia tímu: Natnael Berhane (Erit.), Edvald Boasson Hagen (Nór.), Steve Cummings (V. Brit.), Bernhard Eisel (Rak.), Reinardt Janse van Rensburg (JAR), Serge Pauwels (Belg.), Mark Renshaw (Aus.)

Ciele: Juhoafrické zoskupenie sa bude snažiť s hviezdnym šprintérom Cavendishom ovládnuť dojazdy na rovine, britský rýchlik má z Tour na konte 26 etapových triumfov. Súčasťou jeho šprintérskeho vlaku budú Renshaw, Farrar a Eisel, v prvých dňoch aj Boasson Hagen, ktorý sa potom sústredí na klasikárske etapy. O zisk bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára sa bude snažiť Eritrejčan Teklehaimanot, ktorý ho na sebe nosil istý čas aj vlani.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 1 – Stephen Cummings v 14. etape v roku 2015

GIANT-ALPECIN (WorldTour)

Líder: Warren Barguil (Fr.), John Degenkolb (Nem.)

Ostatní členovia tímu: Roy Curvers (Hol.), Tom Dumoulin (Hol.), Simon Geschke (Nem.), Georg Preidler (Rak.), Laurens ten Dam (Hol.), Ramon Sinkeldam (Hol.), Albert Timmer (Hol.)

Ciele: Nemecký tím bude mať lídrov na všetkých frontoch. O umiestnenie v top 15 v celkovej klasifikácii sa bude snažiť domáci Warren Barguil. Dvadsaťštyriročný Francúz skončil vlani na 14. pozícii, rok predtým na Vuelte bol ôsmy. O etapové víťazstvá sa pokúsi už uzdravený John Degenkolb, ktorý pre vážne zranenia musel odložiť štart do sezóny. Holanďan Tom Dumoulin, ktorý účasť na TdF bude brať ako prípravu na olympijské hry, bude mať šancu na úspech v individuálnej časovke.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 9 – naposledy Simon Geschke v 17. etape v roku 2015

KAŤUŠA (WorldTour)

Líder: Alexander Kristoff (Nór.), Joaquim Rodríguez (Šp.)

Ostatní členovia tímu: Ilnur Zakarin (Rus.), Alberto Losada (Šp.), Michael Mörköv (Dán.), Jürgen van den Broeck (Belg.), Marco Haller (Rak.), Ángel Vicioso (Šp.), Jacopo Guarnieri (Tal.)

Ciele: Tak ako väčšina tímov, aj Kaťuša bude chcieť uspieť v celkovej klasifikácii a etapách. V kádri na to majú k dispozícii nórskeho šprintéra Alexandra Kristoffa, dvojnásobného víťaza etapy na Tour de France zo sezóny 2014 a do hôr španielskeho vrchárskeho špecialistu Joaquima Rodrígueza, ktorý sa na „starej dáme“ tešil z troch čiastkových víťazstiev, z toho dvakrát vlani. Kristoffovi budú v koncovkách etáp pomáhať Guarnieri, Mörköv a Haller. Rodríguez bude mať v kopcoch oporu v Zakarinovi, Van den Broeckovi, Losadovi a Viciosovi.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 6 – naposledy Joaquim Rodríguez v 12. etape v roku 2015

LOTTONL-JUMBO (WorldTour)

Líder: Wilco Kelderman (Hol.)

Ostatní členovia tímu: George Bennett (N. Zél.), Dylan Groenewegen (Hol.), Bert-Jan Lindemen (Hol.), Paul Martens (Nem.), Timo Roosen (Hol.), Sep Vanmarcke (Belg.), Robert Wagner (Nem.), Maarten Wynants (Belg.)

Ciele: Po zranení Roberta Gesinka preberie úlohu lídra holandského tímu Kelderman, ktorý vlani na Tour veľmi nepresvedčil. Dvadsaťpäťročný Holanďan bude mieriť za čo najlepším umiestnením v celkovej klasifikácii, ale nebude na neho vyvíjaný prílišný tlak. V klasikárskych etapách so zvlneným terénom sa bude pokúšať úspeť Vanmarcke.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 48 – naposledy Lars Boom v 5. etape v roku 2014

SKY (WorldTour)

Líder: Christopher Froome (V. Brit.)

Ostatní členovia tímu: Sergio Henao (Kol.), Vasil Kirijenka (Biel.), Mikel Landa (Šp.), Mikel Nieve (Šp.), Wouter Poels (Hol.), Luke Rowe (V. Brit.), Ian Stannard (V. Brit.), Geraint Thomas (V. Brit.)

Ciele: Tím Sky a jeho ambície nie je treba veľmi predstavovať, jasným lídrom na celkové víťazstvo bude obhajca minuloročného prvenstva a dvojnásobný víťaz Christopher Froome. Vedenie britského zoskupenia mu poskytlo skutočne hviezdnych pomocníkov, v nominácii sú španielski vrchári Mikel Landa či Mikel Nieve, tiež Kolumbijčan Sergio Henao, Holanďan Wouter Poels či krajan Geraint Thomas. Sky má v tíme aj úradujúceho majstra sveta v časovke Vasila Kirijenku, ktorý sa zameria na 13. etapu.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii: 2012 (Bradley Wiggins), 2013 a 2015 (Christopher Froome)

Počet etapových víťazstiev: 12 – naposledy Christopher Froome v 10. etape v roku 2015

TINKOFF (WorldTour)

Líder: Peter Sagan (SR), Alberto Contador (Šp.)

Ostatní členovia tímu: Rafal Majka (Poľ.), Roman Kreuziger (ČR), Matteo Tosatto (Tal.), Michael Valgren (Dán.), Robert Kišerlovski (Chor.), Maciej Bodnar (Poľ.), Oscar Gatto (Tal.)

Ciele: Ruský tím v zostave so slovenským majstrom sveta Petrom Saganom bude mať na tohtoročnej Tour poslednú šancu na úspech, keďže majiteľ Oleg Tiňkov po sezóne odchádza z cyklistiky. Dvadsaťšesťročný Žilinčan zaútočí na zisk piateho zeleného dresu v rade za triumf v bodovacej súťaži a prvé víťazstvo v etape od roku 2013, keď sa tešil v 7. etape z Montpellieru do Albi. O tretie celkové prvenstvo sa bude pokúšať Alberto Contador, španielsky vrchár ovládol Tour aj v sezónach 2007 a 2009, dokopy má na konte sedem prvenstiev na podujatiach GrandTour. Contador by mal patriť spolu s Quintanom a Froomom k najväčším favoritom na celkové prvé miesto.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii: 2008 (Carlos Sastre), 2010 (Andy Schleck)

Počet etapových víťazstiev: 24 – naposledy Rafal Majka v 11. etape v roku 2015

TREK-SEGAFREDO (WorldTour)

Líder: Bauke Mollema (Hol.)

Ostatní členovia tímu: Fabian Cancellara (Švaj.), Haimar Zubeldia (Šp.), Edward Theuns (Belg.), Peter Stetina (USA), Jasper Stuyven (Belg.), Fränk Schleck (Lux.), Grégory Rast (Švaj.), Markel Irizar (Šp.)

Ciele: Holanďan Mollema bude lídrom Treku na celkové poradie, jeho ambíciou je v Paríži stáť na stupňoch víťazov. Dvadsaťdeväťročný vrchár má z Tour de France šieste (2013), siedme (2015) aj desiate miesto (2014), tento rok mieri ešte o čosi vyššie. V zostave Treku je aj Cancellara, ktorý sa po sezóne rozlúči s kariérou. Švajčiar na „starej dáme“ drží rekord v počte dní v žltom drese lídra z tých jazdcov, ktorí nikdy Tour nevyhrali. Doteraz sa v žltom tričku viezol 29 dní, dosiahol sedem etapových víťazstiev.

Počet víťazstiev v celkovej klasifikácii:

Počet etapových víťazstiev: 4 – naposledy Jan Bakelants v 2. etape v roku 2013

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alberto ContadorAlejandro ValverdeAlexander KristoffAndré GreipelChristopher FroomeDaniel MartinFabian CancellaraFabio AruFrank SchleckGeraint ThomasGreg van AvermaetJakob FuglsangJoaquim RodríguezJohn DegenkolbJulian AlaphilippeLars BoomLuis León SánchezMaciej BodnarMarcel KittelMarcus BurghardtMark CavendishMichael MatthewsNacer BouhanniNairo QuintanaOleg TiňkovPeter SaganRafal MajkaRichie PorteRohan DennisRoman KreuzigerSam BennettSylvain ChavanelThibaut PinotThomas VoecklerTom DumoulinTony MartinVincenzo Nibali