Sagan sa cíti lepšie ako v minulosti, z TdF chce zelený dres

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan na Tour de France
Radosť slovenského cyklistu Petra Sagana po víťazstve v siedmej etape Tour de France, ktorá merala 205,5 kilometra a viedla z Montpellier do Albi. Foto: SITA/AP

LEEDS 3. júla (WEBNOVINY) – Slovenský cyklista Peter Sagan sa bude od soboty počas nasledujúcich troch týždňov usilovať o zisk tretieho zeleného dresu víťaza bodovacej súťaže na Tour de France za sebou.

Všetky správy z Tour de France nájdete

—–> TU

Dvadsaťštyriročného Žilinčana čaká len tretí štart na „starej dáme“ v kariére, v roku 2012 skončil v celkovom poradí na 42. mieste, vlani na 82. Zatiaľ má na Tour štyri etapové prvenstvá. Ambície kapitána Cannondale nesmerujú na celkové poradie, ale na umiestnenia v jednotlivých etapách a najmä na zisk zeleného dresu.

Tie isté mená každý rok

Sagan odletel do Leedsu, kde sa v sobotu 5. júla začne 101. ročník. Do 27. júla a dojazdu na parížskych Elyzejských poliach bude lídrom tímu Cannondale, taktika je podriadená jeho úspechu.

V rovinatých etapách budú pre úradujúceho slovenského majstra jazdiť najmä Poliak Maciej Bodnar, Slovinec Kristjan Koren, Američan Ted King, Talian Fabio Sabatini a Francúz Jean-Marc Marino. V horských etapách budú Slováka podporovať v náročných stúpaniach najmä Taliani Marco Marcato a Alessandro De Marchi. Šprinty bude Saganovi rozbiehať Elia Viviani.

Obrazom: Najkrajšie momenty Petra Sagana na minuloročnej Tour de France

Zatiaľ som si nepozeral trať, urobím to až na mieste pred etapami. Pre mňa je to zbytočný stres, ak sa pozerám veľmi dopredu na etapy. Cieľ je aj tento rok jasný, ale na Tour de France nie je nikdy nič isté. Sú to nevyspytateľné preteky. Uvidíme, ako to bude vyzerať zo dňa na deň. Myslím si, že mám formu, možno o trocha lepšiu ako v minulosti. Zlepšujú sa všetci, netreba mať dopredu veľké reči. Chcem potešiť seba, tím i fanúšikov,“ povedal pred štartom Tour de France Peter Sagan.

Obrazom: Cyklisti a tímy na Tour de France 2014

Rekordérom v počte víťazstiev v bodovacej súťaži o zelený dres je Nemec Erik Zabel, ktorý vyhral šesťkrát po sebe v rokoch 1996 až 2001. Štyri triumfy má na konte Ír Sean Kelly, po tri Holanďan Jan Janssen, Belgičania Eddy Merckx a Freddy Maertens, Uzbek Džamolidin Abdužaparov a Austrálčan Robbie McEwen.

Okrem Zabela sa nikomu nepodarilo vyhrať zelený dres trikrát v sérii. Tentoraz budú o prvenstvo v bodovacej súťaži bojovať okrem Sagana aj ďalší elitní šprintéri – Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel či John Degenkolb. „Každý rok sú to tie isté mená, nikto nový zatiaľ nepribudol a nikto ani neubudol. Takto pred štartom by som pri spomínaní favoritov mohol spokojne vymenovať celý balík,“ uviedol Sagan.

Favorit siedmej a jedenástej etapy

Štvornásobný majster Slovenska by podľa prognóz mohol vyhrať tento rok dve etapy, ktoré by mu mali svojím profilom najviac vyhovovať. Podľa odhadov britského Daily Telegraphu by mal ovládnuť 7. etapu z Épernay do Nancy (234,5 km) a ešte jedenástu z Besanconu do Oyonnax (187,5 km).

Siedma etapa bude s 234 km druhá najdlhšia. Napriek rovinovému charakteru budú v jej závere aj dve stúpania štvrtej kategórie s priemerom 8% a presne to by malo vyhovovať jazdcom, akým je Sagan z tímu Cannondale,“ zamýšľajú sa Briti vo svojom preview.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe André GreipelEddy MerckxElia VivianiJohn DegenkolbMaciej BodnarMarcel KittelMark CavendishPeter Sagan