Žralok na Tour zničil súperov, Taliani majú nového Pantaniho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záverečná etapa 101. ročníka Tour de France
Víťaz 101. ročníka Tour de France VIncenzo Nibali počas záverečnej etapy z Évry do Paríža. Foto: SITA/AP

PARÍŽ/PÉRIGUEUX 27. júla (WEBNOVINY) – Talianska cyklistika sa šestnásť rokov po triumfe Marca Pantaniho dočkala ďalšieho celkového víťazstva na najslávnejších pretekoch Tour de France. V nedeľu podvečer na Elyzejských poliach v Paríži vystúpil na najvyšší stupeň Vincenzo Nibali.

Zavŕšil tým svoje dlhoročné úsilie a stal sa len šiestym jazdcom v histórii, ktorý vyhral všetky tri súčasti Grand Tour. Na Vuelte triumfoval v roku 2010, na Giro d´Italia vlani.

Všetky informácie z Tour de France nájdete

—–> TU

Nibali debutoval na Tour de France v roku 2008. Vtedy sa o ňom ešte nehovorilo ako o možnom nástupcovi slávneho Pantaniho. V popredí bol iný Talian Riccardo Ricco, ktorý sa však eticky popálil a pre doping musel opustiť scénu. Nibali vtedy ešte nebol schopný nasledovať svojho krajana na ceste k slnku, do Paríža prišiel rozčarovaný z 20. miesta. „Vtedy som bol veľmi skľúčený a smutný, mal som ambíciu nosiť biely dres,“ spomínal podľa CyclingNews.com na sobotňajšej tlačovej besede v Périgueux.

Odvtedy sa urobilo v cyklistike množstvo krokov. Teraz myslím najmä na cielené testovanie, biologické pasy. Vďaka tomu nastal veľký pokrok, aj preto som v terajšej pozícii. Ak by neexistoval rozsiahly antidopingový program, asi by som dnes nesedel na tomto mieste,“ upozornil Nibali.

Obrazom: V poslednej etape Tour de France sa pilo šampanské, Sagan sa bavil

Žralok z Messiny“ sa z roka na rok zlepšoval. V roku 2009 bol šiesty na Tour, potom v sezóne 2010 prišli 3. miesto na Gire a triumf na Vuelte, o rok neskôr skončil na Gire opäť na pódiu (2. miesto). Na Tour de France 2012 bol tretí a vlani si okrem víťazstva na Gire pripísal aj druhé miesto na Vuelte, keď mu triumf len tesne unikol.

Už dlho ho ako najväčšiu hviezdu talianskej cyklistiky porovnávajú s Pantanim. Dvadsaťdeväťročný jazdec Astany to však odmieta. „Nemôžete porovnávať Pantaniho výkony spred pár rokov s mojimi terajšími. Marco vtedy vyhral Tour vďaka poslednému týždňu, ja som teraz získal žltý dres už po dvoch. Nedá sa to porovnať,“ tvrdil Nibali.

Obrazom: Sagan mal na poslednej etape Tour superbicykel

V Taliansku dúfajú, že aj vďaka súčasnému úspechu sa obnoví sláva miestnej cyklistiky, ktorá stratila veľa zo svojho bývalého lesku. Medzi tímami ProTour je momentálne iba jeden taliansky, prameň talentov z 80. a 90. rokov 20. storočia už vyschol a pre ekonomické problémy zanikajú mnohé preteky. „Je pravda, že talianska cyklistika má svoje problémy. Nemyslím si však, že by bolo málo cyklistov. Je to iba o nedostatku sponzorov a ekonomickej kríze. Vidím to aj na podnikaní mojich rodičov. Je to všeobecný problém, ktorý sa odráža aj v cyklistike,“ myslí si Nibali.

Nový hrdina Tour de France síce dosiahol všetky veľké triumfy, ale naďalej má množstvo snov. Po trojtýždňovom júlovom dobrodružstve ho čakajú kritériá v Belgicku a severnej Európe, potom preteky WorldTour v Kanade a majstrovstvá sveta v španielskej Ponferrade. Práve úspech na svetovom šampionáte je jednou z jeho veľkých túžob. „Stále mám ambície vyhrať ďalšie preteky ako Okolo Lombardie, Liége – Bastogne – Liége či majstrovstvá sveta. Vždy som mal rád tieto preteky a pokúšal som sa na nich skončiť čo najlepšie. Nie som len špecialista na etapové podujatia,“ dodal Nibali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vincenzo Nibali