Paralympionik Jiří Ježek zdolal aj elitných jazdcov na TdF

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jiri jezek
Paralympionik Jiří Ježek Foto: SITA/AP

MONT ST. MICHEL 10. júla (WEBNOVINY) – Najlepší cyklista paralympijskej histórie Jiří Ježek absolvoval ako predjazdec stredajšiu časovku na Tour de France. Po 33 km z Avranches do Mont St. Michel mal veľkú radosť zo splneného sna.

Pod monumentálnym kláštorom dostal v cieli pusu od manželky Sone. Na trasu ho vyprevádzal šéf Tour de France Christian Prudhomme, štart mu odmávala starostka mesta. V cieli mu časomer ukázal čas 43:11 min. Z elitných pretekárov mali traja horší čas ako on.

Skúsil som ísť čo najlepšie. Dnes po mne štartovalo 180 najlepších cyklistov na svete. Nečakám, že by tento čas bol pre nich nejakou výzvou. Drel som na sto percent. Je pravda, že sa vo mne prebudil pretekár. Viem, že každého ten môj čas bude zaujímať. Zároveň som si však užíval atmosféru. Bola nádherná a skvelá počas celých 33 kilometrov. Ako pretekárovi v paracyklistike sa mi toľkokrát nestane, možno len na paralympiáde. Avšak toto je ešte o stupeň vyššie, pretože si uvedomujem, na akých pretekoch som sa ocitol. Je to pre mňa splnený cieľ,“ povedal pre iDnes.cz Ježek.

Tridsaťosemročný Ježek je šesťnásobným paralympijským víťazom. Každý rok absolvuje na tréningu 32 000 km. O pravú nohu prišiel ako jedenásťročný pri automobilovej nehode.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať