Česi a Slováci na Silvestra zapália na Javorine vatru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ohen and horieť
Foto: Ilustračné foto: exponent.com

TRENČÍN 30. decembra (WEBNOVINY) – Česi a Slováci sa so starým rokom rozlúčia 31. decembra na hrebeni Veľkej Javoriny pri Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. Silvester na pomedzí patrí medzi tradičné akcie Prípravného výboru Slávností bratstva Čechov a Slovákov.

V posledný deň tohto roka sa tu zídu obyvatelia miest a obcí spod Javoriny, ktorí sa stretnú pri vatre, varenom víne aj spoločnej piesni. Ako informoval hovorca Myjavy Marek Hrin, o hudobný program sa postará mužský spevácky zbor z Míkovic. Silvester na Veľkej Javorine sa začne o 13:00.

Tradícia zapaľovania vatier na prelome roka vznikla ako reakcia na rozdelenie Československa v roku 1993. Podujatie sa koná na najvyššom vrchu Bielych Karpát v okrese Nové Mesto nad Váhom, kde sa v lete konajú aj tradičné Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov.

História stretávania sa dvoch národov na hraničnom pomedzí na Javorine siaha až pred revolučný rok 1848, ide o najväčšie podujatie svojho druhu. Jeho mottom sú slová Jozefa Miloslava Hurbana: „Tu bratia vždy sa stretať budú.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať