Rodáci ocenili Róberta Bezáka, odchádzať sa mu bude ťažko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bezak
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

PRIEVIDZA 11. októbra (WEBNOVINY) – Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák je od piatku čestným občanom Prievidze.

Mestskí poslanci o tom rozhodli ešte v auguste tohto roka. Najvyššie mestské ocenenie si dnes prievidzský rodák prevzal z rúk primátorky Kataríny Macháčkovej.

„Vždy som cítil sám, že toto je mesto, z ktorého pochádzam. Myslím, že je to veľmi dôležité aj pre všetko, čo som v živote dosiahol – pripomínať si stále, odkiaľ sme, kde sú tí naši priatelia, tí základní priatelia, ktorí priateľmi ostali aj v tejto chvíli. Za to som vám veľmi vďačný, pretože nie každý ostal mojím priateľom,“ povedal Bezák. Na piatkovej slávnosti nechýbali ani jeho rodičia.

Takmer 300 ľudí čakalo na odvolaného biskupa aj na prievidzskom Námestí slobody a slávnostné podujatie sledovali aspoň prostredníctvom reproduktoru, ktorý bol umiestnený na balkóne. Bezák po oficiálnej časti podujatia prišiel medzi nich. „Ja by som im odkázal, možno len to, aby sa vždy pozerali o kúsok ďalej, ako dovidia,“ povedal Bezák Prievidžanom. Ľudia si jeho prítomnosť vážili, mnohí sa mu prihovárali, potriasali si s ním rukami alebo ho fotografovali.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal v júli 2012 trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, pretože chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v Trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu. Napísal to v liste, ktorý 18. októbra 2012 pápež poslal predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému. Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by mal v novembri odísť pôsobiť do Talianska. Agentúre SITA to povedal jeho brat Jozef. Podľa informácií agentúry SITA by mal Bezák pôsobiť v talianskom Busollengu neďaleko Verony v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Redemptoristi tam spravujú Sanktuárium Márie ustavičnej pomoci.

Bezák bol v piatok v prípade vyjadrenia k svojmu odchodu opatrný, priznal však, že odchod zo Slovenska je pre neho ťažký. Ostať chce v Európe, svoju púť po nej by mal začať práve v Taliansku, neskôr by to mohlo byť možno Anglicko. „Ako arcibiskup tu nemám svoje biskupstvo, tak budem musieť ísť tam, čo je tak trošku smutné pre mňa, kde ma skôr prijmú a kde budem môcť existovať a fungovať a pracovať,“ povedal.

Bezák sa v piatok v krátkosti vrátil aj k svojmu pôsobeniu na poste trnavského arcibiskupa. „Keď prišla tá požiadavka alebo tá prosba, aby som zobral taký úrad, ako je trnavské arcibiskupstvo, tak som povedal, že by som hádal aj mal. Veď toľko mi bolo dané, že by som mal niečo aj vrátiť. Možno v tomto zmysle sa mi zdá, že zrazu už nemusím nič vrátiť. A ja by som rád,“ skonštatoval. Bezák je aj čestným občanom Trnavského samosprávneho kraja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákBenedikt XVI.Róbert Bezák