Väznica v Hrnčiarovciach má nové oddelenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Väzenie, Leopoldov
Foto: SITA/Nina Bednáriková

TRNAVA/ HRNČIAROVCE NAD PARNOU 8. apríla (WEBNOVINY) – Vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave dnes odovzdali do užívania nové otvorené oddelenie. Jeho kapacita je 40 odsúdených, pričom na každého z nich pripadá 3,5 metra štvorcového podlahovej plochy. Odsúdení ho vybudovali s pomocou príslušníkov, celkové náklady dosiahli asi 45-tisíc eur.

Otvorené oddelenie funguje od 1. apríla, zatiaľ je tu umiestnených 18 mužov. „Kapacitu plánujeme doplniť do šiestich týždňov,“ informoval riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach Ján Kompas. Podľa neho sú všetci s krátkym výkonom trestu, pričom spáchali väčšinou trestné činy z nedbanlivosti, ako napríklad neplatenie výživného či drobné krádeže. Všetci odsúdení na tomto oddelení pracujú v stavebníctve, strojárstve a podobne. Vybavenie oddelenia je podľa riaditeľa komfortnejšie ako na bežnom oddelení, odsúdení sú oblečení v civile a preto aj ľahšie prijímajú trest. „Sú tu väčšie možnosti na krúžkovú činnosť po práci. Keď majú dobré výsledky, môžu mesačne absolvovať dvojdennú vychádzku a raz za tri mesiace opustiť ústav na päť dní,“ informoval Kompas. Dodal, že zároveň majú väčšiu šancu dostať pochvalu, a tým aj byť podmienečne prepustení. „Disciplinárne tresty tu nie sú. Ak odsúdený zlyhá, musí ísť z otvoreného oddelenia preč,“ dodal

Na dnešnom otvorení bola prítomná aj ministerka spravodlivosti Viera Petríková, ktorá hovorila aj o napätej situácii vo väzenstve. „Počet väzňov a odsúdených sa enormne zvýšil a naše kapacity sú naplnené na 100 percent. Najhoršia situácia je práve v zariadeniach s minimálnym stupňom stráženia. Hoci situácia je momentálne pod kontrolou, počet odsúdených narastá a kapacity sa nezväčšujú,“ zhodnotila ministerka. Podľa nej je nevyhnutné budovať nové väznice, chýbajú však financie. Preto podľa Petríkovej zatiaľ nie sú rozpracované ani žiadne projekty.

Riaditeľka Zboru väzenskej a justičnej stráže SR Mária Kreslová vidí riešenie umiestnenia stále narastajúceho počtu odsúdených práve v budovaní otvorených oddelení. Na takéto oddelenia vyberie odsúdených umiestňovacia komisia na základe prísnych kritérií. „Nemohli spáchať závažnú trestnú činnosť, nemôžu byť závislí na drogách, alkohole a mať psychiatrické diagnózy. Okrem toho musia mať odsedené aspoň dve tretiny trestu v minimálnom stupni stráženia,“ uviedla Kreslová.

Oddelenia tohto typu sú v súčasnosti na Slovensku štyri. Okrem Hrnčiaroviec aj v Bratislave, Prešove a Opatovciach.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Hrnčiarovce nad Parnou s kapacitou 1 185 odsúdených patrí do komplexu ústavov zboru s najväčším počtom osôb vykonávajúcich trest odňatia slobody s minimálnym stupňom bezpečnosti.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia