Otvorili unikátnu výstavu Hieronyma Boscha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hieronym Bosch
Výstava sa zameriava na Boschove triptychy, najmä na Záhradu pozemských potešení a Fúru sena zo zbierok múzea, ktoré doplnili napríklad o Pokušenie svätého Antonia z Národného múzea starého umenia v Lisabone. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. mája (SITA/AP) – Španielsky kráľ Filip VI. a bývalá holandská kráľovná Beatrix otvorili dnes v madridskom Museo Nacional del Prado rozsiahlu výstavu diel holandského renesančného maliara Hieronyma Boscha, ktorá sa koná pri príležitosti 500. výročia umelcovho úmrtia. Podľa predstaviteľov múzea ide o unikátne podujatie, ktoré sa už zrejme nebude opakovať.

Výstava sa zameriava na Boschove triptychy, najmä na Záhradu pozemských potešení a Fúru sena zo zbierok múzea, ktoré doplnili napríklad o Pokušenie svätého Antonia z Národného múzea starého umenia v Lisabone. Zastúpených je tu približne 50 diel vrátane 29 malieb a kresieb, ktoré tvoria 75 percent Boschových zachovaných obrazov. Na výstavu prispelo dvadsať múzeí z Európy a USA. Expozícia potrvá do 11. septembra.

Hieronymus Bosch

sa narodil okolo roku 1450 ako Jheronimus van Aken v holandskom meste ’s-Hertogenbosch, od ktorého si odvodil priezvisko. Maľoval alegorické a mystické obrazy a neskôr vykresľoval mravný úpadok ľudstva.

Väčšina jeho diel sa nachádza v Španielsku, predovšetkým v Museo Nacional del Prado, a to zásluhou bývalého španielskeho kráľa Filipa II., ktorý bol vášnivým zberateľom výtvarného umenia. Bosch zomrel v auguste 1516.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kráľovná Beatrix