Obrazom: Toto sú najlepšie novinárske fotografie Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najlepšie novinárske fotografie Slovenska
Slovak Press Photo - 2. miesto - EDUARD GENSEREK, séria K.O. Bratislava, 19. október 2016. Foto: SITA/Slovak Press Photo

BRATISLAVA 19. októbra (WebNoviny.sk) – Aktuálne udalosti na Slovensku mapuje v poradí 5. ročník Slovak press photo. Víťazov súťaže novinárskej fotografie slávnostne vyhlásili v Bratislave. Zároveň s udelením cien otvorili v bratislavskom Primaciálnom paláci výstavu víťazných fotografií.

Hlavnú cenu Slovak press photo – Grand Prix zverejnili tradične už mesiac vopred. Organizátori 12. septembra oznámili, že ju vyhral scenárista, fotograf, režisér a kameraman Ivan Holub. Porota ocenila Holuba za fotografiu Večera, ktorú prihlásil do kategórie Každodenný život. Vznikla počas natáčania dokumentu a zachytáva skupinu pygmejských detí v južnom Burundi, ktoré prežívajú len vďaka tomu, že dostanú raz denne najesť v rámci nutričného slovenského programu.

Obrazom: Najlepšie novinárske fotografie Slovenska

Ako na tlačovej besede pred vyhlásením výsledkov súťaže konštatovala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová, súťaž sa snažia čoraz viac otvárať mladým a prihlásilo sa veľa mladých fotografov zo Slovenska aj zo zahraničia. Účasť mladých teší aj predsedu poroty Stanleyho Greena (USA). Americký fotograf Greene, medzi iným päťnásobný nositeľ ocenia World Press Photo, upozornil, že Slovensko má skvelých fotografov, na ktorých môžeme byť hrdí a sú porovnateľní so svetovou špičkou. Tvrdí, že slovenskú fotografiu treba aktívne podporovať. Myslí si totiž, že z Bratislavy sa môže stať stredisko dokumentárnej fotožurnalistiky a vizuálnej tvorby.

Slovak Press Photo
Foto: SITA/Ivan Holub

Do súťaže prihlásené fotografie mapujú aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktami, rôzne sociálne témy a environmentálne problémy, sociálne a politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti. Podľa poroty sa v porovnaní s predošlými ročníkmi zvýšila kvalita fotografií. Jury osobitne zaujali práce študentov a mladých fotografov. Vysoko ocenili aj úroveň reportáží. Nedostatky videli najmä v kategórii Aktualita. Najmä mladá generácia prišla podľa člena poroty, českého fotografa, vysokoškolského pedagóga, kurátora a organizátora kultúrneho života Jindřicha Štreita (ČR) s novými myšlienkami, s novými pohľadmi, čo je pre takúto súťaž veľmi dôležité. Miesta pre dokumentárnu fotografiu je podľa Štreita veľmi málo a jednou z možností je práve súťaž Slovak press photo. Bez podpory sa však takáto súťaž ako aj jej ciel vyviesť slovenskú fotografiu do zahraničia uskutočniť nedá, upozornil Jindřich Štreit na tlačovej besede.

Piaty ročník súťaže novinárskej fotografie Slovak press photo sa uskutočnil v deviatich súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda, Svet umenia, Študenti a mladí fotografi do 25 rokov (medzinárodná kategória) a Stredoeurópska fotografia (medzinárodná kategória). Udelili tiež Grant Bratislavy, cenu Mladý talent roka a najlepšia fotografia získala Grand Prix. Fotografie posudzovala päťčlenná medzinárodná jury v zložení: predseda poroty Stanley Greene (USA), Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Joe Klamar (Kanada/SR) a Jozef Ondzik (SR). Zasadala aj osobitná porota pre video, ktorá hodnotila práce prihlásené do kategórie Krátke video. Do súťaže sa mohli zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá, s prácami určenými na publikačné účely. Túto možnosť v piatom ročníku súťaže využilo 191 fotografov. Spolu poslali 1 522 fotografií.

Najlepšie novinárske fotografie Slovenska
Foto: SITA/Slovak Press Photo

Popri spomínanej hlavnej cene Grand Prix spojenej s odmenou 2 000 eur pre Ivana Holuba udelili a ďalšie hlavné ceny. Cenu pre autora do 25 rokov – Mladý talent roka spojenú s možnosťou usporiadať samostatnú výstavu a 500-eurovou prémiou získal Ľuboš Kotlár za sériu fotografií O čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej. Grant Bratislavy a s ním ročné štipendium 2 000 eur od magistrátu hlavného mesta na fotografovanie premien Bratislavy si odniesol za cyklus Skaly Dunaja študent fotografie Matej Hakár. Medzi hlavnými cenami súťaže je aj Cena diváka. Jej nositeľa určia návštevníci výstavy víťazných fotografií. Hlasovať sa o nej dá aj na webstránke Slovak press photo http://www.slovak-press-photo.sk.

V kategórii Aktualita obsadil prvé miesto Peter Korček so sériou fotografií Teror v Paríži (Ringier Axel Springer/Život) a za samostatnú fotografiu získal prvú cenu Erik Adamson za fotografiu Štátna polícia (aktuality.sk). Z prác prihlásených do kategórie Každodenný život zaujala najviac Dorota Holubová so sériou Balifornia a za samostatné fotografie získala prvenstvo Večera od Ivana Holuba ocenená zároveň Grand Prix. V Reportáži najlepšie bodovala séria Eduarda Gensereka Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania.

Obrazom: Najlepšie novinárske fotografie Slovenska

Genserek obsadil v tejto kategórii prvú priečku aj so samostatnou snímkou zo série Do neba. Spomedzi prác prihlásených do kategórie Portrét bodovala najlepšie Dorota Holubová so sériou Khate. Za samostatné portréty ceny neudelili. Porotu výrazne neoslovili snímky prihlásené do kategórie Príroda a prvé miesto v nej neudelili ani za série, ani za samostatné fotografie.

V Športe prvé miesto za sériu Za zlatom získal fotograf TASR Michal Svítok. V samostatných fotografiách športu sa na prvej priečke umiestnil Matej Kalina s fotografiou zo série Down Mall (News and Media Holding/ Plus jeden deň). Svet umenia najlepšie podľa porotcov zaznamenal fotograf Denníka N Tomáš Benedikovič v sérii Slovenské tance. V kategórii Svet umenia neudelili cenu za samostatné fotografie. V medzinárodnej kategórii Študenti a mladí fotografi do 25 rokov určenej pre fotožurnalistov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Ukrajiny a Bieloruska vyhral domáci fotograf Marek Pupák so sériou Na Slovensku po slovensky. Za samostatnú fotografiu nezískal cenu nik. V ďalšej medzinárodnej kategórií Stredoeurópska fotografia získal prvé miesto český fotograf Oldřich Malachta za sériu Za hradbou hôr (noba.collective). Cenu za samostatnú fotografiu neudelili. Porota neudelila žiadnu cenu v medzinárodnej kategórii Krátke video.

Najlepšie novinárske fotografie Slovenska
Foto: SITA/Slovak Press Photo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať