Obrazom: Unikátne umenie Petra Rónaia zaplavilo Kunsthalle

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Umenie Petra Rónaia zaplavilo Kunsthalle
Prvý titul vo výstavnej dramaturgii roka 2014 v košickej Kunsthalle - Hale umenia, je rozsiahla prezentácia popredného umelca Petra Rónaia (1953) pod názvom Len pre plavcov. Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 11. februára (WEBNOVINY) – Prvý titul vo výstavnej dramaturgii roka 2014 v košickej Kunsthalle – Hale umenia, je rozsiahla prezentácia popredného umelca Petra Rónaia (1953) pod názvom Len pre plavcov.

„Je to ojedinelý retrospektívny zostrih tvorby autora za takmer štyridsať rokov v maďarskom a slovenskom prostredí. Umelec preferuje najmä intermediálne krížence a hybridné vizuálne sendviče – maľba, objekt, obrazobjekt, postfotografia, anti-gesto, digitálny morfing, totálne pritom zaplavuje všetky priestory,“ priblížil zámer umelca kurátor výstavy Vladimír Beskid.

Obrazom: Umenie Petra Rónaia zaplavilo Kunsthalle

Silnou líniou je osobitá EGO-lógia – zaujatosť vlastnou tvárou, egoportrétom a jeho početnými mutáciami. Výstava potrvá od 12. februára do 16. marca a je určená „len pre plavcov, čo vedia plávať v zamorenom MORi informácií a signálov, určená len pre plavcov, čo vedia surfovať na vlnách mikrovlnky.“

Peter Rónai zaujíma výnimočné miesto vo formovaní alternatívnych kanálov neverbálnej komunikácie, ich „obrazoboreckých“ modelov súčasného výtvarného myslenia.

Prináša nové „in-formácie“ prostredníctvom presadzovania techno-obrazov a videa pri relativizovaní samotného poňatia umenia v dnešnej spoločnosti. Zo širokého spektra vizuálnych aktivít Petra Rónaia dominantnou oblasťou jeho tvorby sa stáva elektronický obraz a video umenie, v ktorých osobitým spôsobom reflektuje „slovenskú virtuálnu realitu“ a samotný jazyk média.

Umenie Petra Rónaia zaplavilo Kunsthalle
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Peter Rónai, akademický maliar, sa narodil v roku 1953 v Budapešti. Študoval na VŠVU v Bratislave (prof. J. Želibský, 1970-74), Akadémii výtvarných umení Budapešť (prof. I. Koczis, 1974-76), kde absolvoval aj postgraduálne štúdium (1976-77). V rokoch 1990-93 spoluzakladateľ a člen skupiny „Nová vážnosť“ (spolu s Júliusom Kollerom a Milanom Adamčiakom).

Dlhoročne pedagogicky pôsobil na mnohých umeleckých školách a univerzitách (UKF v Nitre, Fakulta výtvarných umení VUT v Brne, Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave), v súčasnosti je vedúcim Katedry výtvarných umení a intermédií na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Je zastúpený v mnohých popredných zbierkach a galériách.

Umenie Petra Rónaia zaplavilo Kunsthalle
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať