Zabudnutý židovský svet ožije na výstave starých pohľadníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Synagoga
ilustračné foto Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Pohľadnice so židovskými motívmi ako ukážky rozmanitosti tém pohľadníc v rokoch 1900-1938 a zároveň ako dokumentácia zabudnutého a zničeného židovského sveta predstavuje od utorka do 9. mája Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum židovskej kultúry v Bratislave.

Návštevníci ich bližšie spoznajú na výstave Jamim Mikedem / Dni minulé. Agentúru SITA o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM – Múzea židovskej kultúry v Bratislave Stanislava Šikulová.

Na výstave pohľadníc so židovskou tematikou zo zbierky Františka Bányaia nazvanej Jamim Mikedem/ Dni minulé, možno vidieť synagógy v Česku, na Slovensku, napríklad v Sečovciach, Turzovke, Bratislave, Šali, Leviciach a Spišskej Novej Vsi, ale aj v Maďarsku, Nemecku, Francúzsku, Rumunsku a na Podkarpatskej Rusi. Sú tiež zaujímavou dokumentáciou života židovského obyvateľstva.

Na pohľadniciach sú obrázky z ulíc geta, z kúpeľov, mužov počas modlitieb. Nechýbajú pohľadnice zamerané na šabat, sobotu venovanú odpočinku a modlitbe, ani zábery práce mužov na stavbe alebo v obchode. „Mimoriadne pekné sú blahoželania k novému roku, k svadbe, oznamy o výročných plesoch,“ informovalo ďalej múzeum. Nápadité sú i pohľadnice športových klubov, pohľadnice žartovné, s vyobrazením pamiatok Svätej zeme a celkový pohľad na tému dotvárajú antisemitské výjavy.

Výstavu Jamim Mikedem/ Dni minulé možno v Múzeu židovskej kultúry, v Zsigrayovej kúrii na Židovskej 17 v bratislavskom Starom Meste vidieť do 9. mája, denne okrem soboty od 11:00 do 17:00, pre nahlásené školské skupiny od 9:00. Viac informácií o programe múzea možno nájsť na Snm.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať