Alfonsa Muchu v Bratislave možno vidieť už len do nedele

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alfons mucha
Alfons Mucha - vitráž Súmrak. Foto: gmb.sk

BRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Milovníci secesie si už len do nedele 11. mája môžu pozrieť výstavu Alfonsa Muchu v sídle Galérie mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 v Starom Meste. Z výstavy si možno odniesť aj suvenír – plagát alebo katalóg, upozornila mestská galéria. Ako ďalej agentúru SITA informovala GMB, unikátny súbor diel svetoznámeho predstaviteľa secesie Alfonsa Muchu si záujemcovia môžu pozrieť denne od 11:00 do 18:00.

Výstava Alfons Mucha – Cesta ku sláve prináša viac ako 70 Muchových prác – maľby, kresby, vitráže, reliéfy a litografie. Autor projektu a manažér výstavy Jan Kukal v texte k výstave zdôraznil, že diela geniálneho moravského rodáka sa podarilo požičať z 12 českých galérií a zo súkromných zbierok po vyše ročnom úsilí. V retrospektívnom priereze vrcholných diel uznávaného umelca prevažujú maľby a kresby. Najdôležitejšie práce sú požičané z Národnej galérie v Prahe, z Moravskej galérie v Brne a z Galérie hlavného mesta Prahy.

Medzi najvýznamnejšie exponáty patria napríklad: vitráže Súmrak a Svitanie, olejomaľby Zima, Dáma s kožušinou, Slovanská svornosť či Zamyslená ležiaca dievčina s turbanom alebo paraván Zefyr a Chlóris a ďalšie diela. Výstava je venovaná synovi výtvarníka, spisovateľovi Jiřímu Muchovi, zásluhou ktorého Muchovo dielo neupadlo do zabudnutia. Viac o programe galérie možno nájsť na jej webstránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alfons Mucha