Umelecké inštitúcie ukážu, aké by to bolo bez umenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Umelec mení popol zosnulých ľudí na ich portréty
Foto: www.adamsartgallery.com

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Desiatky umeleckých inštitúcií na Slovensku chcú poukázať na význam a postavenie umenia v spoločnosti. Ich spoločná iniciatíva „Deň bez umenia“ štartuje v nedeľu 1. júna.

Okrem iného má vyvolať zamyslenie nad otázkami – Čo je umenie? Aké je jeho postavenie v spoločnosti, aký je jeho zmysel? A aký by bol svet, keby zrazu umenie zmizlo?, agentúru SITA o tom informovala PR manažérka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

Chcú upozorniť na význam umenia

Do Dňa bez umenia sa zapojili kultúrne inštitúcie v Bratislave, Trnave, Nitre, Martine, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v iných mestách na Slovensku. S cieľom upozorniť na význam umenia vyvesia podľa Kizákovej na bránach svojich inštitúcií čierne súkno alebo umiestnia čiernu pásku ako z parte na programové plagáty či na svoje webové stránky na každý deň, v ktorý inštitúcia „nehrá“ alebo neponúka program.

Symbolicky tak poukážu na to, aké by to bolo, ak by sme prišli o možnosť stretnúť sa s umením. Iniciatíva má vyvolať predstavu, aké by to bolo, keby sme prišli o možnosť navštíviť divadelné predstavenie, vypočuť si koncert, prečítať si knihu, ísť do kina, galérie alebo múzea. Jej cieľom je celoslovenská diskusia o význame a postavení umenia v živote človeka a spoločnosti.

Svoj názor môže vyjadriť aj široká verejnosť

Deň bez umenia je pilotnou iniciatívou verejnej diskusie Načo umenie?, ktorá bude prebiehať na internete na novej webstránke http://www.nacoumenie.sk. Webstránka bude miestom rôznorodých názorov na postavenie a významu umenia v čo najširších súvislostiach.

Nacoumenie.sk má „slúžiť ako otvorený priestor pre názory nielen odborníkov a známych osobností umeleckej scény, podnikateľskej sféry, politiky, vedy, školstva, súdnictva a športu, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá bude môcť pridávať na stránku svoje príspevky. Predstaví tiež zaujímavé materiály, ktoré sa zaoberajú významom a postavením umenia z rôznych hľadísk a v rôznych krajinách“, dodala Kizáková.

Do iniciatívy Deň bez umenia sa zapojili napríklad: Asociácia Divadelná Nitra, A4 – priestor súčasnej kultúry, Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica, Divadelný ústav – Štúdio 12, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Goetheho inštitút Bratislava, Slovenská národná galéria, Slovenské centrum dizajnu, Slovenské národné divadlo, Stanica Žilina – Záriečie, Štátne divadlo Košice a ďalší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia