Nadácia VÚB opäť hľadá talentovaných umelcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nadácia VÚB logo štvorec
Nadácia VÚB logo štvorec

BRATISLAVA 4. júna (WBN/PR) – Nadácia VÚB vyhlasuje ďalší ročník tradičnej súťaže Maľba 2014 – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov. Profesionálni výtvarníci do 35 rokov môžu svoje práce prihlásiť do 31. augusta 2014. Nadácia víťazom rozdelí 20 000 eur.

Súťaž Maľba vyhľadáva mladé talenty už deviaty rok. Samotná súťaž aj sprievodná výstava finalistov patrí už neodmysliteľne k významným udalostiam na slovenskej výtvarnej scéne. Jej vyhlasovateľ a organizátor – Nadácia VÚB – dlhoročne podporuje tvorbu talentovaných mladých výtvarníkov a pomáha im v začiatkoch ich umeleckej kariéry. V neposlednom rade organizovaním každoročných výstav finalistov súťaž predstavuje mladé umenie verejnosti. Aukcie a dražby ukazujú, že diela finalistov súťaže patria k vyhľadávaným artiklom medzi milovníkmi umenia.

„Víťazi súťaže Maľba reprezentujú to najlepšie zo súčasného mladého slovenského výtvarného umenia, ktoré si zaslúži, aby sa o ňom vedelo aj v zahraničí. Pri príležitosti desiateho výročia vzniku súťaže plánujeme usporiadať reprezentatívnu výstavu v milánskej Gallerie d´Italia, ktorá zastrešuje muzeálne expozície a kultúrne centrá v Taliansku patriace materskej banke Intesa Sanpaolo. Galéria sídliaca v historickej budove v srdci Milána, kde sa výstava uskutoční, predstavuje verejnosti najvýznamnejšie zbierky umenia. Naša výstava priblíži talianskemu publiku diela víťazov doterajších ročníkov súťaže. Verím, že naši mladí umelci o takúto príležitosť zabojujú,“ hovorí Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Téma a technika maľby nie sú ani v novom ročníku súťaže nijako obmedzené, a tak ich výber záleží iba na rozhodnutí umelca. Odborná porota bude prihlásené práce hodnotiť v dvoch kolách. V prvej časti hodnotenia vyberie 20 finalistov na základe digitálnej vizualizácie zaslaných súťažných diel. V druhom kole porotcovia ohodnotia originály obrazov inštalované na reprezentatívnej výstave a vyberú najlepšie diela aktuálneho ročníka. Autori si následne rozdelia finančné odmeny v hodnote 10 000, 6 500 a 3 500 eur. Porota je medzinárodná, jej zloženie sa každý rok mení. V predošlých ročníkoch sa v nej vystriedali osobnosti, akými sú kurátorka Amy Dickson z Tate Modern, riaditeľ múzea Le Musée d’art moderne de Saint-Etienne Lóránd Hegyi, Francesca Pola, kurátorka Múzea súčasného umenia v Ríme alebo Peter Pakesch, riaditeľ Kunsthalle v Grazi.

Diela finalistov si môže verejnosť pozrieť od 14. novembra do 22. decembra na reprezentatívnej výstave v Galérii Nedbalka v Bratislave. Štatút a prihláška sú zverejnené na stránke www.malbaroka.sk, kde je možné pozrieť si práce doterajších finalistov a víťazov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia