Mladým umelcom pomôže projekt, ich tvorbu predstaví ľuďom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Umenie spojilo New York s Nemeckom
Návštevníčky galérie si prezerajú obraz s názvom The Duel D počas výstavy newyorského umelca Franka Stella. Výstava "Frank Stella - Nové práce' sa v týchto dňoch koná v nemeckom meste Jena.n Americký minimalistický maliar a sochár sa narodil v roku 1936 v Massachusetts a bol cenený najmä za svoj prínos k maľbe detailov na veľkých plátnách. Foto: SITA/AP Photo/Susan Walsh

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Vybudovať sieť študentov a čerstvých absolventov umeleckých škôl a pomôcť im dostať ich tvorbu medzi ľudí a na trh s umením je cieľom projektu Freshmen’s.

Za projektom stojí skupina čerstvých absolventov umeleckých škôl. V prvej fáze spustili webstránku Freshmens.com. Virtuálna galéria na internete však nie je ako sami jej zakladatelia tvrdia ich cieľovou stanicou.

Workshopy, výstavy aj diskusie

„Postupne by sme chceli časť aktivít presunúť aj do kamenných priestorov, v ktorých budú organizované výstavy umelcov, workshopy, prednášky, semináre či diskusie,“ píšu na Freshmens.com. Prvou takouto aktivitou je nová pop-up galéria Freshmen’s na Židovskej ulici 3 v centre Bratislavy, informoval agentúru SITA Alexander Kmeť z Freshmen’s.

Mladí umelci tvoria v priestore na Židovskej ulici už tretí týždeň. Pop-up galéria prináša sériu výtvarných podujatí. Na prezentáciu „čerstvých“ umelcov využíva opustené, netradičné alebo nedokončené priestory. Výtvarníkom dáva na krátky čas priestor, v ktorom sa predstavia vernisážou svojich diel a počas trvania výstavy v galérii naživo tvoria, diskutujú s návštevníkmi a pripravujú záverečnú finisáž vytvorených diel.

Ako ďalej Kmeť informoval, sériu happeningov odštartovala výstava Petra Cvika Emotions in digital memory. Už o pár dní jeho tvorbu vystriedajú diela maliarky zaoberajúcej sa aj tetovaním Andrey Kopeckej. Otvorenie jej výstavy nazvanej Osobný folklór je naplánované na tento štvrtok 14. augusta o 19:00.

Freshmen
Foto: Freshmens.com

Umelkyňa chce tetovať ľudí v galérii

Tvorba Andrey Kopeckej preberie priestor novej pop-up galérie Freshmen’s na Židovskej 3 na 10 dní. Cieľom pop-up galérie je poskytnúť umelcovi krátkodobý priestor nielen na vystavenie jeho diel, no i na zobrazenie umeleckej práce v reálnom čase. Kopecká si tak do galérie presťahuje i svoje tetovacie štúdio a popri plátne bude maľovať aj na kožu.

Andrea Kopecká (25) je absolventka maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (VŠVU) a v pop-up galérii Freshmen’s bude vystavovať diela o koži.

„Počas dvojtýždňovej výstavy vo Freshmen’s chcem poskytnúť príbeh k mojim maľbám. Priamo v galérii chcem dobrovoľníkom vytetovať vopred pripravené motívy, ktoré ich budú spájať špecifickým miestom vzniku a na záver výstavy ich vystaviť ako individuality v spoločnom celku. Dať do súvisu maľby, ktoré sú o koži a kožu, ktorá bude maľbu obsahovať,“ cituje tlačová správa k výstave autorku.

Viac podrobností o projekte Freshmen’s možno nájsť na jeho webstránke Freshmens.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia