Obrazom: Košice ožijú umením, festival garantuje výnimočnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Biela noc dáva šancu zahraničným aj slovenským umelcom
Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc/Nuit Blanche už piatykrát v prvú októbrovú sobotu preberie k životu nočné Košice. Na snímke inštalácia Waste Landscape od Elise Morin (FR). Bratislava, 29. september 2014. Foto: SITA/Biela noc

KOŠICE 3. októbra (WEBNOVINY) – Biela noc tento rok ponúkne od soboty 4. októbra návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku mestom, plnú zážitkov v duchu svojho tradičného sloganu: Garantujeme, že nezaspíte! Medzi umelcami, ktorí sa predstavia na Bielej noci 2014, bude viac než polovica slovenských.

„Tento rok ponúkne 40 výnimočných diel tvorcov, medzi ktorými nebudú chýbať slovenskí umelci. Festival im umožňuje konfrontovať sa so svetovou špičkou, vystavovať vedľa známych mien, ale zároveň im dáva príležitosť vytvárať nové projekty a diela, ktorými sa potom môžu prezentovať vo svete,“ povedala umelecká riaditeľka a kurátorka košickej Bielej noci Zuzana Pacáková.

Obrazom: Biela noc dáva šancu zahraničným aj slovenským umelcom

Bude aj umenie na toaletnom papieri

Už na slávnostnom otvorení Bielej noci sa prejaví výsledok spolupráce medzi Parížom, Košicami a Bratislavou. Z iniciatívy francúzskej umelkyne Elise Morin, ktorá v Kunsthalle predstaví svoju inštaláciu WASTE LANDSCAPE, zaznie premiérovo skladba Ivana Buffu v podaní Quasars Ensemble, doplnená elektronickou tvorbou umeleckého riaditeľa Debris Company Jozefa Vlka.

K tohtoročným lákadlám má patriť umelec Viktor Frešo a jeho nové dielo v Dóme sv. Alžbety. Základom je svetelný nápis Boh je láska, vytvorený z neónových trubíc. Frešo, ktorý sa venuje aj hudbe, pozval Mariána Čekovského, aby k tomu pripravil polhodinovú živú performanciu na organe. Zuzana Sabová a Boris Vitázek rozozvučia Dolnú bránu netradičným zvukovým predstavením.

Mladí slovenskí animátori a grafici pôsobiaci v Prahe Alica Gurínová a Erik Bartoš ponúknu vo dvore galérie Pokhoi projekciu animovaných príbehov Sexi světla a Eva Tkáčiková tam predstaví svoje Toaletné obrazy. Infiltráciu umeleckého diela do domácností poňala netradične – vybrala si 10 súčasných umelcov, ktorých diela vytlačí na toaletný papier. Slovenská dizajnérka Michaela Chmelíčková sa v Auparku uvedie interaktívnym fotoprojektom Planéta 220, ktorého základom je kresba čiernou lepiacou páskou.

Biela noc dáva šancu zahraničným aj slovenským umelcom
Foto: SITA/Biela noc

Pomohli aj sponzori

Košické Divadlo Na Peróne ponúkne kritické divadelné predstavenie Čo povedal Budha? Umelci budú vystupovať vo výklade Múzea Vojtecha Löfflera a diváci ich budú môcť vidieť cez sklo a počúvať cez slúchadlá. „Ako jediné je toto dielo nevhodné pre deti, pretože obsahuje vulgarizmy. Nie sú však samoúčelné, umelci iba chceli verne reflektovať problémy súčasnej doby a jej čoraz hrubší slovník,“ upozornila Pacáková.

Počas Bielej noci 2014 začne fungovať trvalé osvetlenie diela Tomáša Džadoňa – drevenice na streche paneláka na Furči. Za povšimnutie stojí, že na osvetlenie pamiatky ľudovej architektúry prispeli samotní obyvatelia.

Niektoré diela, ktoré diváci na Bielej noci 2014 uvidia, by do Košíc neprišli, nebyť sponzorskej podpory. „V dnešnej dobe je vzácnosť, ak sa na novú tvorbu nájdu peniaze. Veľmi preto ďakujeme všetkým partnerom, ktorí nás finančne podporili a bez ktorých by sme tento náročný projekt nemohli pripraviť. V neposlednom rade ďakujeme aj obyvateľom mesta, ktorí v zbierke prispeli sumou takmer 5350 eur a ukázali, že je to aj ich Biela noc,“ zdôraznila Pacáková.

Viac informácií o jednotlivých dielach a slovenských i zahraničných umelcoch nájdu záujemcovia na Bielanoc.sk.

Biela noc dáva šancu zahraničným aj slovenským umelcom
Foto: SITA/Jozef Jarošík

.

Košice posilnia dopravu

Dopravný podnik posilní v sobotu dopravu pre kultúrne podujatie Biela noc. Vzhľadom na očakávaný zvýšený záujem o akciu budú na nočných autobusových linkách N1, N2 a trolejbusovej linke N71 premávať veľké autobusy. Informovala o tom hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová.

„Počas Bielej noci sa na detskej historickej železnici uskutoční podujatie Noc svetiel. Pre očakávaný zvýšený počet cestujúcich medzi Námestím Maratónu mieru a Košickou detskou historickou železnicou v Čermeli bude posilnená doprava. Premávať bude zadarmo autobus s označením BEZPLATNÁ DOPRAVA. Posledný spoj z Čermeľa pôjde až na Staničné námestie,“ uviedla Karaffová. Odchod bezplatnej prepravy autobusom z Námestia Maratónu mieru do Čermeľa a späť je zabezpečený v hodinových intervaloch od 18:45 do 23:45.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia