Vedci odhalili tajomstvo známeho obrazu Leonarda Da Vinciho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Portrét Cecilie Gallerani
Portrét Cecilie Gallerani, teda milenky vojvodu z Milána Ludovica Sforzu, namaľoval umelec pravdepodobne v období rokov 1489 a 1490. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Francúzsky vedec Pascal Cotte zistil, že na známom diele Leonarda Da Vinciho s názvom Portrét Cecilie Gallerani, pôvodne nebola lasica hranostaj. Tím vedcov pod jeho vedením dospel k tomuto zisteniu po trojročnom výskume. Analýzu diela vykonali pomocou reflexnej svetelnej techniky, takzvanej Layer Amplification Method, ktorá umožnila skúmať jeho jednotlivé vrstvy.

Výsledkom výskumu je zistenie, že Da Vinci cicavca na portrét dorobil až dodatočne, a to vo dvoch verziách. „Technika LAM nám umožňuje olúpať maľbu ako cibuľu, dostať sa pod povrch a vidieť, čo sa deje vo vnútri a pod mnohými vrstvami farby. Zistili sme, že Leonardo stále menil názor. Stále váhal – mazal veci, pridával veci, stále dookola menil názor,“ vyjadril sa Cotte.

https://www.youtube.com/watch?v=8ODodcVoGT4

Experti na Da Vinciho tvorbu označili tento objav za „vzrušujúci“, pretože vraj môže pomôcť objasniť okolnosti vzniku obrazu. Portrét Cecilie Gallerani, teda milenky vojvodu z Milána Ludovica Sforzu, namaľoval umelec pravdepodobne v období rokov 1489 a 1490. Pôvodné teórie hovorili o tom, že hranostaj nepriamo upozorňuje na priezvisko ženy na obraze a je tiež symbolom čistoty a citovej zdržanlivosti.

Najnovšie štúdie však vychádzajú z toho, že maliar domaľoval cicavca na obraz k mladej žene ako symbol jej milenca alebo jednoducho preto, že sa chcel šľachticovi zavďačiť. Iní odborníci sa zase domnievajú, že o pridanie zvieraťa na obraz Da Vinciho požiadal samotný Sforza, pretože tak chcel dať milánskemu dvoru najavo, že má s dievčinou románik. Obraz zvyčajne vystavujú v Národnom múzeu v poľskom Krakove. V súčasnosti ho však pre rekonštrukciu presunuli na Wawelský hrad.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Leonardo da Vinci