Obrazom: Národné múzeum prinesie unikátnu výstavu o Mayoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V národnom múzeu otvoria unikátnu výstavu o Mayoch
Na snímke mayská kadidelnica, pravdepodobne z Ranoklasického obdobia. Bratislava, 13. november 2014. Foto: SITA/SAHI/SNM

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI) predstaví v Slovenskom národnom múzeu – Archeologickom múzeu v Bratislave unikátnu výstavu Záhadní Mayovia.

V sídle múzea na Žižkovej ulici čaká výstava na návštevníkov od 20. novembra do 21. júna budúceho roka. Výstava je vyústením šesťročného archeologického výskumu mayskej kultúry v Guatemale, ktorý robí SAHI.

Obrazom: V národnom múzeu otvoria unikátnu výstavu o Mayoch

Výstava prinesie aj súčasnosť mayskej civilizácie

Vďaka doterajšiemu výskumu sa SAHI aj v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou a Univerzitou Komenského podarilo objaviť na mape svetovej kultúry približne desať nových mayských miest, o ktorých doteraz nikto netušil, upozornil na tlačovej besede vedúci projektu SAHI v Guatemale profesor Milan Kováč. Výstava však opíše nielen minulosť mayskej civilizácie, ale aj jej súčasnosť.

Výstava Záhadní Mayovia je unikátna tým, že po prvý raz na Slovensku predstaví komplexnú zbierku mezoamerických artefaktov od roku 800 pred Kristom až po rok 1500 po Kristovi.

Venuje sa najmä najvyspelejšej kultúre starovekých Mayov a doplnia ju pohľady na život súčasných Mayov Lacandóncov, ktorí si dodnes uchovali pôvodné predkolumbovské tradície. Po prvý raz tiež podľa Kováča ukážu výsledky práce slovenských archeológov pri vykopávkach mayských miest v pralese Peténu v Guatemale. Jedným z najhodnotenejších objavov je napríklad Stéla 28 – najstarší mayský nápis v kameni, ktorý objavil tím pod vedením slovenského archeológa Daniela Kendralu v roku 2013.

V národnom múzeu otvoria unikátnu výstavu o Mayoch
Foto: SITA/SAHI/SNM

Výstava bude otvorená denne okrem pondelkov

Centrom projektu SAHI je lokalita Uaxactún, považovaná za jednu z najlepších lokalít výskumu starovekej civilizácie Mayov. Výskum našich archeológov sa však rozšíril aj na vzdialenejšie lokality v dažďovom pralese s ruinami mayských miest. SAHI má totiž od guatemalskej vlády licenciu na výskum pralesa na ploche 2000 kilometrov štvorcových.

Doterajšie objavy SAHI v Guatemale vyvolali veľký ohlas vo svete, zdôraznil Milan Kováč a upozornil, že na reštaurovaní a konzervovaní mayských stavieb spolupracujú s poprednými laboratóriami vo svete. SAHI zároveň pracuje s miestnymi obyvateľmi, učí ich ochrane kultúrneho dedičstva, o tradíciách a živote ich predkov.

Výstava Záhadní Mayovia, ktorú pripravil SAHI v spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave bude otvorená denne okrem pondelkov od 10:00 do 17:00 s posledným vstupom o 16:30. Otvorenie výstavy je súčasťou programu 19. medzinárodnej mayologickej konferencie, ktorá sa na budúci týždeň od 17. do 22. novembra uskutoční v Bratislave. Viac o programe múzea možno nájsť na jeho webstránke Snm.sk a o aktivitách SAHI na Sahi.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať